Άποψη Νεα της Αγορας

(Μην)…μου μιλάς για καλοκαίρια – Εκτός και αν…

  • Δεν έζησες το μακρύ ζεϊμπέκικο των ’90s, δεν πρόλαβες το κυπριακό life style που τράβηξε μέχρι το «επικό» 2000. Δεν είδες το επίπεδο και την αισθητική των «Νεοκυπραίων» με τα ξενύχτια, τα πούρα, τα σκυλάδικα, τα σκάνδαλα, τις μίζες και μαύρο χρήμα. Άϊντε τώρα, να εξηγήσεις στα νεαρά παιδιά πώς ήταν και γιατί  η «αφρόκρεμα των επωνύμων» βάραιναν «κανόνι», στην χρεοκοπημένη Κύπρο.
  • Δύσκολα πια σήμερα ταξιδεύει ένα νέο παιδί τόσο χαλαρά, χωρίς μία στην τσέπη, ακόμα και το κατακαλόκαιρο. Πόσοι από μας ξεκινήσαμε μ’ ένα αμάξι φίλου προς Αγία Νάπα για ένα ξενύχτι και ύπνο στα κρεβατάκια της θάλασσας στην εκπνοή του νέου αιώνα που έμπαινε; Έχεις λιώσει μες την Βlack ‘n’ white, το Carwash και το Heaven’s Rock Garden, να χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Και μεταξύ μας τώρα, έχεις τραγουδήσει τουλάχιστον μία φορά σε karaoke bar, παρέα με Άγγλους τουρίστες, το τραγούδι «All that she wants»!
  • Με μια υπογραφή έπαιρνες ένα δάνειο για ένα ταξίδι στην Μύκονο. Για δεκαετίες το περίφημο κυπριακό καλοκαίρι ήταν block/delete ως ιδέα, αφού με ευκολία επέλεγες κυρίως τα ελληνικά νησιά, χωρίς καν να υπάρχει το Instagram!
  • Μέσα στον Αύγουστο, οι πλατιοί δρόμοι της Πρωτεύουσας  έκαναν τον ουρανό, να μοιάζει τόσο ψυχρός, για άλλους. Τα πρόσωπά μας έμοιαζαν και ήταν λίγο εκτός τόπου και χρόνου σ’ αυτό το σκηνικό, αφού φρόντισαν να σε αφήσουν χωρίς ένα ευρώ και μια χούφτα όνειρα. Αναζητούσαμε δροσιά σε πισίνες της Λευκωσίας και αν ήμασταν τυχεροί βρίσκαμε και μια ξαπλώστρα.  
  • Το χρήμα μπορεί να έχει τη δική του γλώσσα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αριστοκράτες και οι νεόπλουτοι μιλούν την ίδια γλώσσα. Δεν είναι κακό να είσαι «νέο» χρήμα, αρκεί να μην είσαι αγενής, να μην φέρεσαι αλαζονικά και να μην αντιμετωπίζεις τους άλλους ως κατώτερούς σου. Πράγμα που στο χωρκόν μας το βλέπουμε.
  • Η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων είναι άλλο ένα δείγμα νεοπλουτισμού. Φυσικά, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ξοδεύει τα χρήματά του, με όποιον τρόπο θέλει. Όμως, στις μέρες μας, όπου οι όροι βιωσιμότητας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, ίσως δεν είναι σωστή «κίνηση» για επίδειξη πλούτου. Μου θυμίζει κάπως την « Τριλογία του παραθερισµού» του Κάρλο Γκολντόνι! ( Ο αγαπημένος μου Ιταλός συγγραφέας – Έργο με αναφορές στους νεόπλουτους της εποχής αλλά και ξεπεσµένους αριστοκράτες που υφαίνουν το δικό τους γαϊτανάκι µαταιοδοξίας).
  • Χαμένα δύο  καλοκαίρια, γεμάτα ανασφάλεια που ακόμη κάποιους τους τρομάζει και το φετινό. Πολλοί περιορισμοί, πολλοί κανόνες και πολύ…αντισηπτικό.
  • Είναι και αυτή η περίοδος που κάνουμε τα μνημόσυνα, σε «καλοκαιρινά event» με ομιλίες, δελτία τύπου και τόσα άλλα.  Μετράμε τραγωδίες και δράματα που πλέον χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να κάνουμε ένα πραγματικό πισωγύρισμα και να εισβάλει στην μνήμη μας τα όσα περάσαμε.
  • Έχεις ταυτίσει τα καλοκαίρια σου με ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής, σου. Ξέρω…Κάπως έτσι τα θυμάσαι. Ηλιοκαμένα, πασπαλισμένα με μπόλικο αλάτι και με τους ήχους από την αγαπημένη σου μουσική να φτάνει ακόμη και τώρα στ’ αυτιά σου. Σε μια απέραντη αμμουδιά, παρέα με τους κολλητούς σου. Σε ένα beach party ή σε μια συναυλία, φορώντας μόνο ένα σορτάκι με ένα t-shirt και κρατώντας στο χέρι απλά μια μπύρα. Γιατί αυτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις μια αξέχαστη καλοκαιρινή νύχτα. Καλή μουσική, καλή παρέα και ένα μπουκάλι μπύρα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
  • Με ή χωρίς χρήματα, με κότερα ή πολυτελές αμάξι, με μπύρα ή σαμπάνια…το καλοκαίρι είναι εδώ.
  • Κάνε ότι γουστάρεις.
  • Μην ξεχνάς πως ουσιαστικά στο τέλος, «μένεις» ήλιο με ήλιο…ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, το λένε.

Όποιος δεν έχει αποκοιμηθεί κάτω από τον ζεστό ήλιο σε μια παραλία, όποιος δεν αφέθηκε στο φως και τη λάμψη του ήλιου…δεν έκανε ατελείωτες συζητήσεις στη βεράντα παρέα με καρπούζι,και παγωτό που να «εξηγώ» πώς θα βγάλεις το «χειμώνα» από μέσα σου…

Κύρια φωτό:vantagemag.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δρ.Καραγιάννης: «Δε σηκώνει διασκέδαση και γλέντια – Σύρνουμεν αφκά πάνω στους τοίχους»

Taste and Hospitality

Ρουσουνίδης στο BBC: Τεράστιες επιπτώσεις αν χάσουμε τους Βρετανούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Ποιες αποστάσεις; Δείτε τι γίνεται σε μαγαζιά της Αθήνας, Ρόδου και Μυκόνου (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!