Νέα Νεα της Αγορας

Χωρίς «χειρόφρενο» η ακρίβεια τροφίμων στην Κύπρο – Πρωτιά στην Ε.Ε.

Οι απότομες αυξήσεις σε βασικά γεωργικά προϊόντα συνεχίζονται στην Κύπρο, όπου οι τιμές παρουσιάζονται κατά πολύ ψηλότερες από τους μέσους όρους για τα ίδια προϊόντα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η μέση τιμή στην ΕΕ είναι μειωμένη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο, για κάποια προϊόντα στην Κύπρο παρουσιάστηκαν αυξημένες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή του κριθαριού μειώθηκε στην ΕΕ κατά 4,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, ενώ στην Κύπρο η τιμή έχει αυξηθεί 5,3%. Το ίδιο παρατηρείται με την τιμή του αραβόσιτου όπου μειώθηκε κατά 0,5% στην ΕΕ και στην Κύπρο αυξήθηκε 2,8%. Μέσα στον μήνα που πέρασε μειώθηκε η τιμή του χοιρινού κρέατος κατά 4,7% και του κοτόπουλου κατά 0,1%. 

Τεράστια παραμένει η διακύμανση μέσα σε ένα χρόνο στην τιμή του κριθαριού όπου στην Κύπρο παρουσιάζει αύξηση 71%, που κινείται περίπου στη μέση τιμή στην ΕΕ όπου αυξήθηκε κατά 68,7%. Η τιμή του χοιρινού κρέατος μέσα στη χρονική περίοδο Ιούνιος 2021- Ιούνιος 2022 αυξήθηκε κατά 19,1% σε σύγκριση με 15,3% μέση αύξηση στην ΕΕ. Αντίθετα η τιμή στο κοτόπουλο παραμένει αυξημένη μεν στην Κύπρο κατά 3,2%, ποσοστιαία μεταβολή πολύ χαμηλότερη από την ΕΕ όπου αυξήθηκε κατά 26,5%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε όλη την ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Αυξήσεις τιμών σε ένα χρόνο

Κριθάρι 71%

Χοιρινό    19,1% 

Κοτόπουλο 3,2%

Τρόφιμα 8%

Ψωμί και δημητριακά 11,7% 

Κρέατα    12,1% 

Ψάρια και θαλασσινά 7%

Γάλα, τυρί και αυγά 5,8% 

Έλαια και λίπη    21,9% 

Άγγελος Νικολάου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κύπρος: Σενάριο ολικού lockdown – Πρωτοχρονιά με νέα μέτρα

Taste and Hospitality

Constantinou Bros: Deal €2.5 εκατ. με τον πρόεδρο του Δ.Σ.

Taste and Hospitality

Ανεβάζουν ρολά με «μισή καρδιά» οι εστιάτορες

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!