Διοίκηση Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πως επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ τον ύπνο;

Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ μας νυστάζει, οπότε είναι μια καλή δικαιολογία να πίνουμε έστω και ένα ποτηράκι κρασί πριν πάμε για ύπνο. Ή μήπως όχι; Αλλά πώς επηρεάζει το αλκοόλ την ποιότητα του ύπνου που θα κάνετε; Το κρασί μπορεί να σας νυστάξει… αλλά ο ύπνος που θα κάνετε μπορεί να είναι ανήσυχος!

Ολοένα και αυξάνεται, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν δυσκολίες στον ύπνο. Μόνο στην Αμερική, περίπου 70 εκ. πολίτες έχουν κάποιο πρόβλημα με τον ύπνο τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Sleep Medicine. Πολλοί θεωρούν το αλκοόλ ως ανακουφιστική λύση στο πρόβλημά τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ φέρνει υπνηλία, που σημαίνει ότι μας κάνει να θέλουμε να πάμε στο κρεβάτι πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει χάρη στις ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ, οι οποίες κυμαίνονται σε ένταση ανάλογα με την περιεκτικότητα του αίματος σε αλκοόλ (BAC). Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ανοχή σε αυτά τα ηρεμιστικά αποτελέσματα σε μόλις τρεις νύχτες! Εν κατακλείδι, σταδιακά το σώμα μας χρειάζεται όλο και περισσότερο αλκοόλ για να ηρεμήσει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ.

Η επίδραση στον ύπνο, εξαρτάται επίσης από το είδος του αλκοόλ που πίνουμε. Το 2006, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture αποκάλυψε ότι πολλά κρασιά είναι πλούσια σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο.

Από τις οκτώ ποικιλίες σταφυλιών που εξετάστηκαν, το Nebbiolo περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα μελατονίνης, με 0,965 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο φλούδας σταφυλιού (ng / g), ακολουθούμενη από την τοπική ιταλική ποικιλία Croatina (0,87 ng / g) και την Barbera (0,63 ng / g). Το Cabernet Franc, από την άλλη πλευρά, περιείχε μόνο ίχνη μελατονίνης, στα 0.005 ng / g. Αλλά η έρευνα δεν έχει καθορίσει εάν η περιεκτικότητα σε μελατονίνη του κρασιού θα μπορούσε να σχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου.

Όμως ακόμα κι αν το αλκοόλ σας βοηθήσει να μπείτε γρηγορότερα στον κόσμο των ονείρων, ίσως να μην απολαύσετε έναν ικανοποιητικό ύπνο όλη τη νύχτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι, ιδιαίτερα όταν πίνουμε πάνω από το μέσο όρο, το αλκοόλ μειώνει τη φάση ύπνου REM – τη φάση του ύπνου που σχετίζεται με το όνειρο και τη διατήρηση μνήμης κατά το πρώτο μέρος της νύχτας.

H ποιότητα του ύπνου ολοένα και χαλάει όσο η νύχτα συνεχίζεται. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στην έκθεση Alcoholism: Clinical and Experimental Research, έδειξε ότι ενώ τα άτομα που έπιναν κοιμούνταν αμέσως βαθιά, λίγες ώρες αργότερα, παρουσίαζαν διακοπές στον ύπνο και συχνές αφυπνίσεις.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τις διαταραχές ύπνου

Σύμφωνα με την Δρ. Ilene Rosen, διευθύντρια προγράμματος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας για τον ύπνο και πρόεδρο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ανακούφισης, το αλκοόλ πιθανώς επηρεάζει τους ανθρώπους με διαταραχές ύπνου διαφορετικά από εκείνους με υγιή πρότυπα ύπνου. Για παράδειγμα, είπε στο Wine Spectator ότι όσοι έχουν πρόβλημα ύπνου τείνουν να απολαμβάνουν αυξημένες ηρεμιστικές επιδράσεις μικρών δόσεων αλκοόλ, χωρίς διακοπή ύπνου αργότερα.

Ωστόσο, όπως όσοι κάνουν υγιή ύπνο, οι αϋπνίες μπορούν ακόμα να αναπτύξουν ανοχή σε αυτά τα αποτελέσματα, οπότε η Rosen λέει ότι το αλκοόλ δεν συνιστάται ποτέ ως βοήθημα ύπνου. Επιπλέον, όσοι παίρνουν φάρμακα για ύπνο πρέπει να δείχνουν εξαιρετική προσοχή όσον αφορά το αλκοόλ, καθώς οι παρενέργειες της ανάμειξης των δύο μπορεί να είναι επικίνδυνες ή ακόμα και θανατηφόρες.

Τι πρέπει να κάνει ένας οινόφιλος που του αρέσει να πίνει κρασί;

Τελικά, ο ανήσυχος ύπνος μπορεί να είναι υπεύθυνος για την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κακή απόδοση κατά την επόμενη μέρα. Ένας από τους πρώτους κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει ο φίλος του κρασιού για να κοιμηθεί σωστά και να αποφύγει ένα ομιχλώδες μυαλό την επόμενη μέρα είναι να περιμένει να περάσει κάποιος χρόνος μεταξύ ύπνου και κατανάλωσης αλκοόλ, αφού πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και τον ύπνο οφείλονται στο rebound effect. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αν προσπαθήσετε να ξεμεθύσετε, πριν πάτε για ύπνο.

“Εάν κάποιος θέλει να πιεί μόνο ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα στο δείπνο, αρκούν τρεις ώρες για να περάσει η επίδραση αλκοόλ και να μπορέσει να πάει με ασφάλεια για ύπνο», δήλωσε η Rosen. Βέβαια, ο ακριβής χρόνος εξαρτάται επίσης από το σωματικό βάρος κάθε ανθρώπου και τον χρόνο που χρειάζεται για να μεταβολίσει το άτομο το αλκοόλ.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε τόσες ώρες στη διάθεσή σας για να περιμένετε, υπάρχουν μερικά βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε σαν μωρό μετά την κατανάλωση αλκοόλ. “Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που πρέπει να διατηρούν οι άνθρωποι για να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα του ύπνου τους”, εξήγησε ο Dr. Camilo Ruiz, ιατρός και διευθυντής του Center Physicians Sleep Center στο Fort Lauderdale της Φλόριντα. “Πρέπει να έχουν μια ρουτίνα στις ώρες ύπνου που να την διατηρούν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας – όχι μόνο τις εργάσιμες αλλά και τα Σαββατοκύριακα. ”

Ο Ruiz προτείνει επίσης να αποφεύγουμε να κοιμόμαστε με έντονα φώτα το βράδυ, καθώς διαταράσσει τον κιρκαδικό ρυθμό, το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει την υπνηλία και την εγρήγορση. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε λίγο αλκοόλ στο σύστημά σας, εάν απενεργοποιήσετε την τηλεόραση, κλείσετε την οθόνη του κινητού και μείνετε μέχρι να σας πάρει ο ύπνος στο σκοτάδι, θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να αποκοιμηθείτε ανήσυχα.

«Θέλουμε ένα σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον», εξηγεί η Ruiz, προσθέτοντας ότι οι οποιεσδήποτε διαταραχές, όπως το γάβγισμα του σκύλου ή το ροχαλητό του συντρόφου, θα κάνουν τον ύπνο μας δυσκολότερο, ειδικά αν εμπλέκεται αλκοόλ.

Τέλος, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα οίνου και υγείας, η μέτρια κατανάλωση είναι καθοριστική. “Ένα ή δύο ποτήρια κρασί … τη νύχτα μπορεί να χαλαρώσουν το σώμα αρκετά ώστε να μπορεί να επιτύχει καλό ύπνο”, δήλωσε η Ruiz. “Το πρόβλημα είναι όταν οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και πίνουν πολύ. Τότε, υπάρχει το ενδεχόμενο σοβαρών προβλημάτων … Νομίζω ότι όπως με τα πάντα στη ζωή, το μέτρο είναι το σωστό”.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τουρισμός: Πώς θα επιλέγουν οι ταξιδιώτες προορισμό διακοπών στο μέλλον – Έκρηξη των workations

Taste and Hospitality

Κυνηγοί διαμαντιών: Μία ενδιαφέρουσα τουριστική προοπτική για περιοχές με φυσικά πετρώματα

Taste and Hospitality

Nawaf Nasser Abdulla: Ένας τζέντλεμαν CEO που «αποτυπώνεται» στα χρώματα της θάλασσας

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!