Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Ό,τι είναι τα play offs για τις ομάδες ποδοσφαίρου…έτσι και ο τρύγος για τους αμπελοκαλλιεργητές

Ό,τι είναι τα play offs για τις ομάδες ποδοσφαίρου και οι πανελλήνιες για τους μαθητές είναι και ο τρύγος για τους αμπελοκαλλιεργητές! Οι προσπάθειες όλου του χρόνου οδηγούν σε αυτήν την εποχή: την εποχή της συγκομιδής.

Η περίοδος που κορυφώνεται με τη συλλογή των σταφυλιών ξεκινά όταν τα σταφύλια αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα στα μέσα έως το τέλος του καλοκαιριού. Η συλλογή των σταφυλιών γίνεται συνήθως μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου στις περιοχές πάνω από τον Ισημερινό. Στις περιοχές κάτω από αυτόν, ο τρύγος γίνεται από Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Η Μεταμόρφωση – Veraison

Η ωρίμανση των σταφυλιών ξεκινά με την περίοδο ανάπτυξης που είναι γνωστή ως veraison, όταν τα φρούτα που κρέμονται στα αμπέλια μετατρέπονται από μικρά, πράσινα, σκληρά μούρα σε αυτά που αναγνωρίζουμε ως σταφύλια. Τα αμπέλια εισέρχονται σε αυτό το στάδιο περίπου 30 έως 70 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία και το κλίμα, μετά από τη δημιουργία των φρούτων. Τα φρούτα δημιουργούνται όταν τα γονιμοποιημένα άνθη έχουν πέσει και γίνονται μικροσκοπικά τσαμπιά. Το veraison συμβαίνει συνήθως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο στο Βόρειο Ημισφαίριο και τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο στο Νότιο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σταφύλια χάνουν το φωτεινό πράσινο χρώμα τους και αρχίζουν να παίρνουν ώριμες αποχρώσεις – από πρασινοκίτρινο για μερικές λευκές ποικιλίες σε κόκκινο, μοβ ή σχεδόν μαύρο για κόκκινες ποικιλίες. Τα σταφύλια μαλακώνουν και αυξάνονται γρήγορα σε μέγεθος, καθώς το αμπέλι αρχίζει να αντλεί σάκχαρα μέσα στο φρούτο, ενώ η οξύτητα αρχίζει να μειώνεται. Το Veraison δεν συμβαίνει ταυτόχρονα σε ολόκληρο τον αμπελώνα ή ακόμα και σε όλα τα σταφύλια.

Έλεγχος του μεγέθους της σοδειάς

Σε αντίθεση με τους περισσότερους αγρότες, οι κορυφαίοι οινοπαραγωγοί προσπαθούν γενικά να περιορίσουν τις αποδόσεις τους. Θέλουν λιγότερο από το προϊόν που πρόκειται να πουλήσουν. Γιατί; Επειδή πιστεύουν ότι εάν το αμπέλι φέρει λιγότερα τσαμπιά από ό, τι είναι ικανό, τα σταφύλια αυτά θα ωριμάσουν πληρέστερα και θα έχουν υψηλότερη ποιότητα.

Εάν μια καλλιέργεια φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη κατά το προηγούμενο στάδιο, ή εάν η ωρίμανση έχει καθυστερήσει λόγω κακής καιρικής κατάστασης, ένας καλλιεργητής μερικές φορές θα μειώσει την καλλιέργεια ή θα κάνει μια «πράσινη συγκομιδή». Αυτό σημαίνει ότι οι αμπελουργοί κόβουν τσαμπιά σταφυλιών και έτσι θεωρητικά το φυτό αναγκάζεται να επικεντρώσει όλη την ενέργεια του στα τσαμπιά που μένουν πάνω στο σταφύλι, επιταχύνοντας την ωρίμανση.

Από την άλλη πλευρά, ένας καλλιεργητής δεν θέλει πάρα πολλά φύλλα ανά τσαμπί. Τα φύλλα φαίνονται όμορφα, αλλά μπορούν να μπουν ανάμεσα στα σταφύλια και τον ήλιο. Η υπερβολική σκιά μπορεί επίσης να προάγει τη σήψη και τη μούχλα στα τσαμπιά. Εάν ο καιρός είναι ιδιαίτερα δροσερός, συννεφιασμένος ή υγρός, οι καλλιεργητές μπορούν να αφαιρέσουν τα φύλλα γύρω από τα σταφύλια για να προωθήσουν την ωρίμανση και την κυκλοφορία του αέρα.

Αντιμετώπιση παρασίτων-Προστασία της καλλιέργειας

Μαζί με την απειλή του κακού καιρού, τα αμπέλια αντιμετωπίζουν παρενόχλησεις από διάφορους οργανισμούς – έντομα, μούχλα, σήψη, άλλους μύκητες, βακτήρια και ιούς – που μπορούν να βλάψουν τα φρούτα, να μειώσουν τις αποδόσεις ή ακόμη και να σκοτώσουν τα αμπέλια. Και πολλές φορές όταν τα σταφύλια ωριμάζουν, έρχονται άλλοι εχθροί: τα πουλιά, ελάφια, αρκούδες, αγριόχοιροι, καγκουρό και άλλα πεινασμένα ζώα.

Τι μπορεί να γίνει για την προστασία των αμπέλων; Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί μπορεί να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα (που κυμαίνονται από χαλκό και θείο σε συνθετικά, με τους “πράσινους” καλλιεργητές να αγνοούν τα τελευταία), ελέγχουν το θόλο των φύλλων έτσι ώστε ο άνεμος να στεγνώνει την υγρασία στα σταφύλια και να προσελκύει φυσικούς θηρευτές όπως νυχτερίδες, πουλιά που τρώνε έντομα και ευεργετικά έντομα που τρώνε τα παράσιτα της αμπέλου.

Φράκτες μπορούν να κρατήσουν μακρυά τα τετράποδα ζώα, αλλά όχι τα ιπτάμενα. Για κοπάδια πουλιών, που τους αρέσει ένα νόστιμο Cabernet, κάποιοι καλύπτουν τα αμπέλια τους με δίχτυα πουλιών, ή μισθώνουν γεράκια για να περιπολούν στα αμπέλια προστατεύοντας τα από διάφορα πουλιά. Άλλοι βασίζονται σε “κανονάκια” που κάνουν θόρυβο ώστε να φοβίζουν τα πουλιά.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Limoncello : Το Ιταλικό Απεριτίφ που έχει γίνει ένα «κοινωνικό τελετουργικό»

Taste and Hospitality

Henri Jayer και οι θρυλικές του Βουργουνδίες

Taste and Hospitality

Έφυγε από τη ζωή ο Ρένος Ανδρέου…Tο ’97 έφερε την McDonald’s στην Κύπρο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!