Διοίκηση Τάσεις

Γαστρονομικός τουρισμός : Αναζήτηση γαστρονομικών γεύσεων και απολαύσεων

Τα τελευταία χρόνια, ο γαστρονομικός τουρισμός όπως και ο οινοτουρισμός προσελκύουν εκατομμύρια τουριστών ανά το κόσμο οι οποίοι επιδιώκουν να συνδυάσουν τη ταξιδιωτική εμπειρία με την αναζήτηση  γαστρονομικών γεύσεων και απολαύσεων.

 Η αναζήτηση παραδοσιακών εδεσμάτων και τοπικών προϊόντων και ο συγκερασμός αυτών με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, τη λαογραφία του, την ιστορία αλλα και μυθολογία του αποτελούν πλέον βασικό κίνητρο για πολλούς τουρίστες και για το λόγο αυτό πολλές χώρες επενδύουν στην προώθηση της τοπικής τους κουζίνας αλλά και των τοπικών τους προϊόντων.

 Αυτό ενισχύεται και από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όπου το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα  πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφτούν.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τόνωση του μάρκετιγκ διαμέσου της γαστρονομίας. Παραδείγματα έχουμε από το διεθνή χώρο, όπου πολυεθνικές εταιρίες , γκρουπ ξενοδοχείων , μεμονωμένα εστιατόρια, αεροπορικές εταιρίες , ναυτιλιακές εταιρίες και κάποιες σιδηροδρομικές  εταιρίες  προβάλουν τις γαστρονομικές προτάσεις τους βασισμένες στη σταθερή ποιότητα των πρώτων υλών, καθώς και στον ευαίσθητο χαρακτήρα τους για το περιβάλλον.

Τι ακριβώς όμως εννοούμε με την έννοια «γαστρονομικός τουρισμός»;

Σίγουρα, δεν εννοούμε μόνο το τι θα φάμε όταν επισκεφτούμε κάποιον ταξιδιωτικό προορισμό. Όταν μιλάμε για γαστρονομικό τουρισμό αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μια υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού (διότι η γαστρονομία πηγάζει και διαμορφώνεται ανάλογα με τα ήθη, τα έθιμα, την ιστορική κληρονομιά, το κλίμα, τη γεωγραφική θέση της εκάστοτε περιοχής) στην οποία οι ταξιδιώτες επιδιώκουν να βιώσουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες και να έρθουν σε επαφή με τα τοπικά εδέσματα, τόσο μέσω της δοκιμής αυτών αλλά και μέσω της συμμετοχής τους στις προσφερόμενες γαστρονομικές υπηρεσίες (πχ, συμμετοχή σε εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, επίσκεψη σε οινοποιεία και εργαστήρια μεταποίησης προϊόντων και παρακολούθηση από κοντά του τρόπου παρασκευής τους κλπ).

Κατηγορίες γαστρονομικών τουριστών

Ο γαστρονομικός τρόπος ζωής των τουριστών και οι προτιμήσεις τους για το φαγητό και το ποτό παρουσιάζεται σε τέσσερις μορφές: στον υπαρξιακό τουρίστα, στον τουρίστα που ενδιαφέρεται για την αναψυχή , στον τουρίστα που επιθυμεί να αποκλίνει και στον τουρίστα που πειραματίζεται γαστρονομικά.

Πιο αναλυτικά:

Υπαρξιακοί τουρίστες είναι αυτοί οι οποίοι επιδιώκουν να συνδυάσουν το φαγητό, το ποτό και τις γαστρονομικές εμπειρίες με σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευσή τους πάνω σε αυτό το θέμα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εφικτή η απόκτηση γνώσης πάνω στην  εθνική ή τοπική κουζίνα, στο ποτό αλλά και στον πολιτισμό του τόπου προορισμού. Αναζητούν λοιπό, εστιατόρια που τα προτιμάνε και οι ντόπιοι, αγνά και φρέσκα τοπικά πιάτα και ποτά που έχουν παρασκευαστεί με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, συμμετέχουν σε μαθήματα μαγειρικής και στη συγκομιδή καρπών και φρούτων ενώ αποφεύγουν οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο που δε γίνεται με σεβασμό στην  παράδοση.

Οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για την αναψυχή θεωρούνται από τους πιο συντηρητικούς τύπους τουριστών διότι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους φροντίζουν οι ίδιοι για τη διατροφή τους μαγειρεύοντας το στα καταλύματα όπου διαμένουν ενώ συχνά φέρνουν και τα υλικά από το σπίτι τους ώστε να μην κάνουν και πολλά πράγματα. Το φαγητό και το ποτό δεν αποτελούν βασικά κίνητρα για τις διακοπές τους οπότε και δε συνδέουν τη γαστρονομία με την έκβαση των διακοπών τους.

Οι τουρίστες που επιθυμούν να αποκλίνουν επιζητούν  κατά τις διακοπές τους να ξεφύγουν από την καθημερινή ρουτίνα οπότε το φαγητό και το ποτό είναι για αυτούς το μέσο για να συναναστραφούν με φίλους και πρόσωπα αγαπημένα. Επιδιώκουν λοιπόν κατά τις διακοπές τους να βρίσκουν εύκολα το φαγητό και το ποτό γι’ αυτό και δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα (σε αντίθεση με την ποσότητα του φαγητού), επιλέγουν γνωστές αλυσίδες εστιατορίων και προτιμούν να γεύονται μενού που τα γνωρίζουν ήδη.

Οι τουρίστες που πειραματίζονται γαστρονομικά θεωρούν σημαντικό κομμάτι της ζωής τους το φαγητό και το ποτό γι’ αυτό και επιλέγουν συνήθως πολύ δημοφιλή τρόφιμα και κρασιά και προτιμούν να επισκέπτονται τα πιο γνωστά εστιατόρια και καφέ του τόπου προορισμού. Ενημερώνονται τακτικώς για τις τάσεις και εξελίξεις της γαστρονομίας και επιζητούν εκλεπτυσμένα μενού και εξεζητημένη εξυπηρέτηση.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η «εποχή του πελάτη» στις επιχειρήσεις εστίασης

Taste and Hospitality

Βιομηχανία BAR 2021: Τι αλλάζει στα ποτά των μπαρ;

Taste and Hospitality

Χάνεται η διαπροσωπική σχέση με τον πελάτη. Ή μήπως όχι;

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!