Παρουσίαση Φιλοξενία

Nicosia International Airport: Δεν είναι MONO μνήμες, αλλά η κληρονομιά μας!

Η αρχική κατασκευή του Αεροδρομίου έγινε την δεκαετία του 1930. Οι εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Λευκωσίας επεκτάθηκαν κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να εξυπηρετήσει καλύτερα τις επιχειρήσεις των Βρετανών και των Συμμαχικών Δυνάμεων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Με το πέρας του πολέμου εισήχθησαν οι εμπορικές υπηρεσίες και από το 1948 η Misrair, η BOAC, η Cyprus Airways και η MEA παρείχαν τακτικές υπηρεσίες.

Στις 27 Μαρτίου του 1968, εγκαινιάστηκε ο νέος σύγχρονος τερματικός σταθμός που σχεδιάστηκε από τις γερμανικές εταιρείες Dorsch und Gehrmann  και την Wiesbaden με το  κόστος του έργου να ανέρχεται στις £1.100.000, από τις οποίες οι £500,000 προήλθαν από τη Βρετανία.

Στον νέο τερματικό μπορούσαν να σταθμεύσουν μέχρι και 11 εμπορικά αεροσκάφη, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Λευκωσίας  θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 800 000 επιβάτες σε έναν χρόνο.

Το 1973 ο Διεθνής Αερολιμένας άγγιξε την πληρότητα του καθώς διακινήθηκαν από αυτό 785.564 επιβάτες.

Στους κλειστούς χώρους του αεροδρομίου δεν επιτρέπεται να μπεις. Η ομάδα αυτή με όλο το ρίσκο κατάφερε να εισβάλει στο χώρο και να τραβήξει αρκετά πλάνα. Το ρεπορτάζ “ταξίδεψε” σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν κατάφερε να τους εντοπίσει

Το Αεροδρόμιο Λευκωσίας ήταν κλειστό από το coupists, τότε χρησιμοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου 1974 για να μεταφέρει στρατεύματα από την Ελλάδα στην Κύπρο για να υποστηρίξει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Στις 18 Ιουλίου ξανά άνοιξε για την κίνηση των πολιτών. Τελικά στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο σε μεγάλο βαθμό και έτσι επέβαλλε το μόνιμο κλείσιμο του Αεροδρομίου.

Αυτή η εικόνα προκαλεί διπλό πόνο…τραμαυτισμένο το μοναδικό αεροπλάνο με το λογοτυπο των Κυπριακών αερογραμμών

Οι ηγέτες από την ελληνοκυπριακή Κοινότητα και την τουρκοκυπριακή Κοινότητα επαναλειτούργησαν το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας στις αρχές του 1975. Μετά τον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, είχε αρχικά απορρίψει την τουρκοκυπριακή πρόταση για να ξανανοίξει το αεροδρόμιο για τη διεθνή κυκλοφορία υπό κοινό έλεγχο.

Η τελευταία εμπορική αεροπορική πτήση έγινε από το Αεροδρόμιο Λευκωσίας το 1977 στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Μέρος της κουζίνας του αεροδρομίου

 Η Λευκωσία ήταν το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την αρχική κατασκευή τη δεκαετία του 1930, όπως η Royal Air Force station RAF Λευκωσία μέχρι το 1974. Στην αρχή λειτούργησε κυρίως ως στρατιωτικό αεροδρόμιο, και κάποιοι επιμένουν να λένε ότι ανήκει στο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Η πραγματικότητα το αεροδρόμιο είναι έδρα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και οι Τούρκοι δεν το κατέλαβαν ποτέ παρά τις προσπάθειες τους.

Ευχαριστίες στο Δρ. Γιάννο Χαραλαμπίδη που με τις γνώσεις του μας έδωσε αρκετές πληροφορίες και ιστορικά ντοκουμέντα κατόπιν ερωτήσεων που του θέσαμε

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γιάννα Ζήνωνος: «Για τον πατέρα μας τα αμπέλια ήταν έρωτας ζωής»

Εφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαντωνανάκης του Elounda Beach

Τα Ηealth Spot της Λεμεσού, μέσα από την «ματιά» του Κλ. Διαιτολόγου Κ.Χαρή

Kώστας Χάρη

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!