Εσωτερικοί Σχεδιασμοί Φιλοξενία

Mob design Studio: Κάθε χειρονομία καλλωπισμού ενός χώρου είναι μια χειρονομία ευγένειας και παιδείας

Ο Σταύρος Ιωάννου είναι ο Ιδρυτής και ο head designer του μελετητικού γραφείου MOB design studio με έδρα τη Λευκωσία. Το εν λόγω studio βρίσκεται σε ενεργή δράση από το 2005, ημερομηνία ίδρυσης του. Έχει προβεί σε δεκάδες μελέτες όπου η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει τύχει ολοκλήρωσης με επιτυχία. Έργα που αφορούν σε οικιστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Σήμερα το studio μας αποτελείται από μία ολοκληρωμένη ομάδα μελετητών στο τομέα της αρχιτεκτονικής και του design με πολλαπλές δράσεις στη Κύπρο και στο εξωτερικό.  To MOB design studio, έχει κατακτήσει και το χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας. Πολλές επιχειρήσεις  έχουν «στηθεί» μέσα από την καλλιτεχνική ομάδα της εταιρίας. Τον κ. Ιωάννου γνωρίζω από παιδί και από τότε είχε δείξει την αγάπη και το πάθος του για την διακόσμηση και για ότι πρεσβεύει γενικότερα η MOB design studio. Από τις πιο σπάνιες συνεντεύξεις που δίνει, το Taste and Hospitality φιλοξενεί το έργο της εταιρίας.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διακόσμηση σ’ ένα εστιατόριο ή σ’ ένα wine bar;

Στην ερώτηση σας, θα απαντούσα πως κανένα σημαντικό ρόλο δεν παίζει η διακόσμηση όπως πολύς κόσμος αντιλαμβάνεται σήμερα αυτό τον όρο. Στο σύγχρονο περιβάλλον του design η διακόσμηση φαντάζει παλαιωμένη τακτική δημιουργίας μη αυθεντικών χώρων. Πιο πολύ θυμίζει προσωρινά και στημένα σκηνικά. Σήμερα οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές ως προς τη σχεδιαστική προσέγγιση και ταυτότητα ενός χώρου. Η σχολή σκέψης του γραφείου μας, αυτό ακριβώς επεξεργάζεται. Τη σύγχρονη σχεδιαστική αντίληψη και πως αυτή εφαρμόζεται στους διάφορους χώρους αναλόγως της χρήσης τους. Για παράδειγμα, σε ένα χώρο εστίασης ο μελετητής θα πρέπει να αναζητήσει πολλά περισσότερα σημεία αναφοράς πέραν του όμορφου ντεκόρ για να δημιουργήσει την τελική ταυτότητα του έργου. Θα ασχοληθεί ενδελεχώς με τη κλίμακα του χώρου, με τη περιοχή όπου θα πραγματωθεί η ανάπτυξη, τεχνικά χαρακτηριστικά, branding μέχρι και το μενού το ίδιο θα συνδράμει ως προς το σχεδιαστικό concept. Επομένως, σημαντικό ρόλο σε ένα εστιατόριο βάσει της σύγχρονης σκέψης και αντίληψης σχεδιασμού, θα παίξει η έρευνα και η δημιουργία ταυτότητας. Η διακόσμηση απλά θα έρθει ως επισφράγισμα και όχι ως κανόνας.    

Παντοπολείο Καλή όρεξη

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτό και πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσετε ένα φιλικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών για όλες τις απαιτήσεις των πελατών ενός εστιατορίου;

Ο δικός μας ρόλος είναι καταρχάς ουσιώδες και απαραίτητος από πολλές απόψεις. Ο μελετητής θα καθορίσει τις γραμμές στις οποίες θα κινηθεί το έργο εφαρμόζοντας εξαντλητικά τις εκάστοτε νομοθεσίες του κράτους που αφορούν σε χώρους εστίασης. Ο μελετητής θα αξιολογήσει το brief του πελάτη και θα το αποκωδικοποιήσει σε concept με σχεδιαστικές προσεγγίσεις και δημιουργικούς τρόπους σύνθεσης και ανάπτυξης ως προς την επιζητούμενη ταυτότητα. Αναλόγως και του concept ενός έργου, προφανώς προκύπτει και το ανάλογο περιβάλλον για να στηρίξει τις ίδιες τις απαιτήσεις του αρχικού brief. Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό να ικανοποιήσει κάποιος όλες τις απαιτήσεις των πελατών ενός εστιατορίου και ούτε πιστεύω πως αυτό είναι απαραίτητο. Σημασία έχει να καταφέρεις να χτίσεις τη βασική γλυπτική ενός χώρου όπου μπορεί να δέσει η ενέργεια του με τον ίδιο τον χρήστη του. Κάθε χώρος είναι διαφορετικός και πραγματεύεται τα δικά του ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το ίδιο όμως το περιβάλλον μπορεί εύκολα να επηρεαστεί ή να αλλοιωθεί στην αντίληψη του χρήστη λόγω εξωτερικών παραγόντων, όπως η ποιότητα της εξυπηρέτησης, μουσική, κλιματισμός, εξαερισμός κτλ. Χρειάζεται λοιπόν συνέπεια ως προς τη συντήρηση της ταυτότητας ενός χώρου υπηρετώντας πάντοτε το concept και τη φιλοσοφία του.   

Σε ποιους χώρους εστίασης έχετε δουλέψει; Μιλήστε μας για αυτές σας τις εμπειρίες.

Χώροι εστίασης όπως το ιταλικό εστιατόριο ROKOKO, το εστιατόριο fusion κουζίνας TOKAYO, το ελληνικό εστιατόριο ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, το εστιατόριο BOTENGA AMARO. Για όλα αυτά τα έργα χρειάστηκε να βρούμε τη δημιουργική βάση στο brief των πελατών μας. Να επεξεργαστούμε και να αξιολογήσουμε τη κάθε ιδέα ξεχωριστά με στόχο πάντοτε τη δημιουργία αυθεντικών χώρων εστίασης σε σχέση με το σχεδιασμό. Χώροι οι οποίοι θα αντέξουν στο χρόνο, θα στηρίξουν το προϊόν τους και θα προσφέρουν ποιότητα στο αστικό σύστημα εστίασης της κάθε πόλης ξεχωριστά. 

Υπάρχει «μόδα» στους χώρους εστίασης;

Ναι, υπάρχει δυστυχώς και αυτό είναι καταστροφικό! Για αυτό και οι πιο πολλοί χώροι δεν αντέχουν στο χρόνο όπως εξάλλου και η μόδα. Δεν αντιλαμβάνομαι καν τον όρο μόδα ως προς τη χρήση του σ’ ένα χώρο εστίασης. Μόδα θα έπρεπε απλά να περιγράφεται η στιγμή μιας προσωρινής αστική συνήθειας η οποία θα πρέπει να συντονίζεται με τους χώρους εστίασής και όχι να τους ορίζει. Ένας χώρος εστίασης θα πρέπει να επιλέγεται βάσει της γνησιότητας και αυθεντικότητας του και της διαχρονικής του πορείας.   

Ποια πόλη εσείς προσωπικά θαυμάζετε για τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους διακόσμησης των εστιατορίων;

Θαυμάζω κάθε πόλη η οποία κατάφερε να ορίσει αστικούς σχεδιασμούς και κουλτούρα σε σχέση με την εστίαση, βάσει της σύγχρονης σχεδιαστικής αντίληψης. Καλαίσθητους και οργανωμένους χώρους. Οργανικές χρήσεις με πυρήνα τον πολιτισμό και την παιδεία. Με σεβασμό προς άτομα με συγκεκριμένες δυσκολίες, φιλικούς χώρους προς τα ζώα. Κάθε πόλη που στα εστιατόρια της συναντάς όλα όσα θα ήθελες να σε κάνουν να νοιώσεις ευπρόσδεκτος. Αυθεντικούς χώρους και όχι «μοδάτες τέντες» που μόνο προσωρινότητα μπορούν να εκπέμπουν. Γενικά μια πόλη δεν μπορεί να ορίσει τόσο απλά την καλαισθησία των χώρων της χωρίς οι ίδιοι οι ένοικοι της να έχουν πηγαίο το αίσθημα του πολιτισμού. Κάθε χειρονομία καλλωπισμού ή εξωραϊσμού ενός χώρου είναι μια χειρονομία ευγένειας και παιδείας.        

Tocayo restaurant

Φωτογράφοι:

  • Σταυρός Ιωάννου,  Mob design Studio, Rοκοκο Tocayo  από Παντελή Χατζημηνά
  • Παντοπωλείο Καλή Όρεξη: Creative Photo Room

Related posts

Ένα συναρπαστικό ταξίδι πάνω από την Ελλάδα (BINTEO)

Taste and Hospitality

Στην ορεινή Λεμεσό «γεννήθηκε» ο τουρισμός (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αντρέας Γεωργιάδης: Ο παγωτατζής της παράδοσης…

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!