Διοίκηση Πρόσωπα

«Ιστορίες μαγειρικής»: Mε αγάπη από την Θεσσαλονίκη για παιδιά με ΔΕΠΥ και αυτισμό

O θανατηφόρος ιός δεν γνωρίζει σύνορα…Ούτε όμως η αγάπη και η αλληλεγγύη. Η Ιωάννα Τσαταλίδου και η ομάδα της από την Θεσσαλονίκη κάνουν κάτι πολύ σπουδαίο για παιδιά και έφηβους με ΔΕΠΥ και αυτισμό βοηθώντας με αυτό τον τρόπο και παιδιά απο την χώρα μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Είναι  μητέρα 4 παιδιών. Τα 3 πρώτα παιδιά της είναι στο φάσμα του αυτισμού. Είναι νοσηλεύτρια από τα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση  «Σχολικός Νοσηλευτής».

 Οι Σχολικοί́ Νοσηλευτές έχουν ως κύριο έργο την προαγωγή́ της υγειάς και ασφάλειας στη σχολικοί́ μονάδα, παρεμβαίνοντας στα πραγματικά́ και δυνητικά́ προβλήματα υγειάς που προκύπτουν στη σχολική́ μονάδα.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας

Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, γενικά έχω κλίση στις τέχνες πάντα είχα κάποιο χόμπι που εκφραζόμουν  μέσω της τέχνης.

Έχω εκπαιδευτή στη μέθοδο της Χάρης Καρνέζη, στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα. Έχω παρακολούθησει τα σεμινάρια αποτελεσματικού γονέα – δάσκαλου με την μέθοδο του Thomas Gordon. Τώρα κάνω την διδακτορική μου διατριβή εξ αποστάσεως στο Art Therapy.

Όπως γνωρίζει Νικολέτα μου, έχω παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Κάθε φορά που έβλεπα να κολλάμε προσπαθούσα εναλλακτικά να σκεφτώ πως μπορώ να τα βοηθήσω να προχωρήσουν. ΅Έτσι γεννήθηκε το «Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα». Προσπαθούσαμε να εκφραστούμε δημιουργικά με πολύ διαφορετικό και μοναδικό τρόπο!

Η  προσωπική μου διαδρομή, εξελίχθηκε σε έναν πολύ δυναμικό οργανισμό, με σκοπό και στόχο. Ως πρόεδρος της ΑΜΚΕ Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους εθελοντές. Η πραγματική μας δύναμη όμως είναι τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους γονείς που μας τα εμπιστεύονται.

Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα

Η δράση Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια μέσα από την ανάγκη των παιδιών μου να εκφραστούν, δημιουργικά. Στην αρχή ξεκινήσαμε με τον πηλό, ως ένα ποιο φιλικό για της αισθήσεις τους υλικό.

Πριν από 1 ½ χρόνο  πήραμε επίσημα μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιχείρηση. Απευθυνόμαστε σε παιδιά και εφήβους  που  αντιμετωπίζουν κοινωνικές  και επικοινωνιακές δυσκολίες, δηλαδή παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, με  ΔΕΠΥ και γενικά παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και μαθησιακές δυσκολίες.

 Προσπαθούμε να «κοινωνήσουμε» τον Αυτισμό, γι’ αυτό και συμμετέχουμε σε φεστιβάλ και Workshop. Για εμάς ο Αυτισμός δεν είναι ασθένεια αλλά ένας άλλος τρόπος σκέψης. Στατιστικά όλο και περισσότερα παιδιά γεννιούνται με θέματα στην επικοινωνία. Το 2015 1/250 παιδιά γεννιόταν στο φάσμα του αυτισμού, σήμερα το ποσοστό είναι 1/60.

Στους νέους χώρους μας είναι σε εξέλιξη,  πολύ πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα! Στην προσπάθεια μας να προσεγγίσουμε τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο , ώστε να εκπαιδευτούν και να κατακτήσουν χρήσιμα για την ζωή τους εφόδια.

Η σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Βίκυ Ψάχου, μας έκανε την τιμή και παρουσίασέ την δράση μας , σε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό, το οποίο προβλήθηκε στο 7ο Πανελλήνιο συνέδριο Αυτισμού που έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο από 1 έως 3 Νοέμβριου. Με τίτλο “Εν Δυνάμει”.

Στόχος του οργανισμού μας είναι η εκπαίδευση παιδιών και εφήβων, ώστε να αποκτήσουν γνώση και αγωγή σε βασικά για τη ζωή τους θέματα. Για να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον τους και να επιτύχουμε την μετάδοση της γνώσης αξιοποιούμε την τέχνη. Στο χώρο μας που βρίσκεται στην Χρίστου Πίψου 16, στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής προγράμματα:

•             Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα

•             ¨Ιστορίες Μαγειρικής¨

•             Παίζω Κομμωτήριο

•             Εργαστήριο αφήγησης ¨Αιρητω¨

•             ¨Με ένα Μι και ένα Σι παίζω μουσική¨

•             Πηλός/Εικαστικά

•             Aerial Yoga

•             Zumba & Hip Hop

•             Υποστηρικτικές ομάδες γονέων

•             Πρώιμη παρέμβαση

Με οδηγό την τέχνη…

Με θετική στάση, απέναντι στα παιδιά επικεντρωνόμαστε στης δυνατότητες τους και της καλλιεργούμε. Με αγάπη και εν συναίσθηση προωθούμε την αποδοχή και την ισότιμη μεταχείριση.

Το μήνυμα μας δεν αφορά μόνο τους αυτιστικούς. Αφορά όλους όσους έχουν επικοινωνιακά θέματα. Όσους νιώθουν διαφορετικοί και έξω από την αγέλη. Εμείς είμαστε εδώ, να αγκαλιάσουμε όλα αυτά τα υπέροχα, μοναδικά παιδιά και να τα οδηγήσουμε με υπομονή, επίμονη και πίστη να πιστέψουν στον εαυτό τους και της δυνατότητες τους.

Με οδηγό και άξονα την τέχνη κατανοώ τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα!

Μοναδικός είναι ο κάθε άνθρωπος.. Οφείλεις  στον εαυτό σου να ανακαλύψεις , να  στηρίξεις και να αναδείξεις την μοναδικότητα σου. Να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την διαφορετικότητα μας. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι, οφείλουμε να είμαστε ο εαυτός μας!

Ιστορίες μαγειρικής…

Και άμα πεινάσω…. Τι θα κάνω; Να φάω… Ίσως μια φέτα με βούτυρο; Ίσως ένα τοστ….. μια σαλάτα….

Μέσα από δημιουργικές ιστορίες μαγειρικής θα μάθουμε γιατί η σαλάτα αγάπησε το ελαιόλαδο ή για την φιλία που έχουν χρόνια τώρα το τρυπητό με τα μακαρόνια.

Έχουμε ξεκινήσει όλοι μαζί ένα παιχνίδι, με σκοπό να μάθουμε, νόστιμες ιστορίες για το φαγητό που θα μας βοηθήσει στην ζωή μας.

Μέσα από ιστορίες, από παιχνίδι σε πραγματικό χρόνο τα παιδιά μαθαίνουν τα στρώνουν το τραπέζι, να σερβίρουν, να χρησιμοποιούν ότι υπάρχει στην κουζίνα , για παράδειγμα πως θα κόψω μια φέτα ψωμί, που θα το βρω στην κουζίνα, πως θα το κάνω και γιατί. Στα παιδιά που έχουν επικοινωνιακά θέματα πάντα θα πρέπει να απαντάμε σε αυτές τις τρεις ερωτήσεις. Όσο ποιο δημιουργικά και μέσα από παιχνίδι ,τα παιδιά κατανοούν ποιο γρήγορα , μιμούνται ποιο εύκολα και αντιγράφουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Σκοπός και στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να κατακτήσουν δεξιότητες, τις οποίες σιγά σιγά να γενικεύσουν στο σπίτι τους.

Με αφορμή την Πανδημία σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε τις «Ιστορίες Μαγειρικής» στο Σπίτι. Έτσι τρέχουμε ένα «Μένουμε σπίτι» διαγωνισμό που η κάθε μητέρα μαζί με το παιδί θα μπει στην διαδικασία να μαγειρέψουν ότι θέλουν. Θα ανεβάσουν μια φωτογραφία στη σελίδα μας στο Facebook. Η φωτογραφία με τα περισσότερα Like θα κερδίσει. Το κάνουμε αυτό ως παρότρυνση, για την αλληλεπίδραση και στο να περάσουν τα παιδιά με τους γονείς δημιουργικό χρόνο.

Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να ανακαλύψω και να πιστέψω στις δυνατότητες του παιδιού μου ώστε να το παροτρύνω να προχώρηση!

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Τσιατάκη Φωτεινή.

Η οποία 2009-2017 εργάστηκε ως υπεύθυνη του τμήματος εστίασης στην Κλινική Fairview Hospital, Λουσάκα ΖΑΜΠΙΑ.

Εκεί ήταν υπεύθυνη συντονισμού και προγράμματος. Παρακολούθηση αποθεμάτων της αποθήκης τροφίμων, επικοινωνία/ παραγγελίες  – παραλαβή τροφίμων. Επίσης έχουμε συνάψει μια νέα  συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων.

Στην οποία μια φορά τον μήνα ένας Αρχιμάγειρας θα έρχεται και θα μαγειρεύει στα εργαστήρια μας με τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ιστορίες Μαγειρικής».

Μια γλυκιά συνταγή

Υλικά για Κέικ βανίλιας με Ινδοκάρυδο.

  • 1 πλάκα βούτυρο
  • 1 φλ. Ζάχαρη
  • 4-5 Αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. Γάλα
  • ½ φλ. Ινδοκαρυδο
  • Βούτυρο για την επάλειψη  στα φόρμακια.

Εκτέλεση:

  • Σ’ ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε με το μίξερ  ώσπου   να αφρατέψει.
  • Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, να τα αφομοιώνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και λίγο λίγο το αλεύρι.
  • Το ινδοκάρυδο και το γάλα.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά την φόρμα σιλικόνης
  • Κουταλιά – κουταλιά, το αδειάζουμε στη φόρμα σιλικόνης το μίγμα.
  • Ψήνουμε στους 175οC σε καλά προ θερμασμένο φούρνο για 30΄

Fb: Αυτισμός Έκφραση Δημιουργικότητα

Email: [email protected]

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

    

 

Related posts

Η σαμπάνια προβλέπεται να φτάσει τα 305 εκατομμύρια μπουκάλια πωλήσεις το 2021

Taste and Hospitality

Αλέξανδρος Νικολάου: Ένας σεφ κερδίζει τις εντυπώσεις και μαγεύει τον ουρανίσκο (ΦΩΤΟΣ)

Galaxy, Africana, Madisons, Amanda’s, Skorpios: Tο «χαρτάκι» εισόδου της διασκέδασης των ’80

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!