Νέα Νεα της Αγορας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε τα κουμάντα του – Εκτιμήσεις για την Κύπρο

Ύφεση 6,5% , ανεργία 8,8%, πληθωρισμό 0,7%  και έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών στο 8,3% αναμένει για το 2020 στην κυπριακή οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με βάση το World Economic Outlook για το 2020.


Στην ουσία το ΔΝΤ προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς προηγουμένως ανέμενε ανάπτυξη 2,9%. Ωστόσο τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα για το 2021 με βάση πάντα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ αφού αναμένει ανάπτυξη 5,6%, πληθωρισμό 1% και υποχώρηση της ανεργίας στο 7,4%.

 Yποβάθμιση προβλέψεων σε όλο τον πλανήτη 

H υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ αγγίζουν όλο τον πλανήτη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ειδικότερα η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 3.0% το 2021 και θα ανακάμψει με ισχυρότερο ρυθμό, της τάξης του 5,8%, το 2021. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7,5% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάκαμψη 4,7% τον επόμενο χρόνο.

Η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 5,9% το 2020, με τον επόμενο χρόνο να παρουσιάζει ανάπτυξη με ρυθμό 4,7%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Γερμανία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 7,0% το 2020 και ανάπτυξη 4,7% το 2021, ενώ η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί με ρυθμό 6,5% το 2020 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη 4.0%. Από την ομάδα των αναπτυγμένων οικονομιών, η Ιταλία παρουσιάζει τον ψηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης με 9,1% το 2021 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη 4,8%.

To ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ θα παρουσιάσει ρυθμό συρρίκνωσης 10% το 2021, ακολουθούμενο από ανάπτυξη 5,1% το 2021.

Εξάλλου, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί με ρυθμό 5,5% το 2020 και θα ακολουθήσει ρυθμός ανάπτυξης 3,5% το 2021, σύμφωνα με το WEO του ΔΝΤ.

«Η  κρίση δεν είναι σαν καμιά άλλη. Πρώτον, το σοκ είναι μεγάλο. Η απώλεια παραγωγής που συνδέεται με την έκτακτη κατάσταση στην υγεία και τα σχετιζόμενα μέτρα περιορισμού πιθανόν να υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις απώλειες που σηματοδότησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Σημειώνει ακόμη ότι η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις. Την φάση του περιορισμού και της σταθεροποίησης την οποία θα ακολουθήσει η φάση της ανάκαμψης.

«Και στις δύο φάσεις, οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την οικονομία έχουν να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο. Οι καραντίνες, οι περιορισμοί και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι κρίσιμα για την επιβράδυνση της μετάδοσης, δίνοντας στα συστήματα υγείας χρόνο αντιμετώπισης της αύξησης (των κρουσμάτων) και να αγοράσουν χρόνο για τους ερευνητές στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων», σημειώνει το ΔΝΤ, και υπογραμμίζει πως «αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην αποφυγή μιας πιο έντονης και παρατεταμένης συρρίκνωσης στην δραστηριότητα και να προετοιμάσουν το έδαφος για την οικονομική ανάκαμψη».  

Πηγές:inbusinnes/ World Economic Outlook

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

      

 

     

Related posts

Πρύτανης Π. Ζαφείρης: ««H νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας…»

Taste and Hospitality

BrewDog : 102 εικονικά μπάρ

Taste and Hospitality

“Πράσινο φως” για επιστροφή στην κανονικότητα τον Ιούνιο (Αναλυτικά)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!