Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στην Κύπρο που λατρεύουμε (ΦΩΤΟΣ)

Η αυστραλέζικη αλυσίδα GLORIA JEAN’S COFFEES, η STARBUCKS , η  COSTA COFFEE, η ιταλική αλυσίδα SEGAFREDO, η αμερικανική αλυσίδα COFFEE BEANERY, η SECOND CUP, η γαλλική CAFΕ LA MODE  και πολλές άλλες…Βασικότερη πρόκληση σήμερα είναι, ο περιορισμός στην κατανάλωση από τους ίδιους τους πελάτες, που ζητούν φθηνότερα προϊόντα, «εξαναγκάζοντας» την αγορά σε μείωση τιμών. 

Σε νέες συνθήκες ανταγωνσιμού καλούνται να λειτουργήσουν οι μεγαλύτερες αλυσίδες καφέ στον κόσμο που μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν στην κυπριακή αγορά.

Οπως αναφέρει το www.sigmalive.com νέες προκλήσεις προβάλλουν για τις αλυσίδες, λόγω των οικονομικών συνθηκών. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές και κυρίαρχες στην προτίμηση του κόσμου.

Όλα τα brands, πλέον, πρέπει να προσαρμοστούν τιμολογιακά στα νέα δεδομένα, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το τρίπτυχο ποιότητα – ατμόσφαιρα – εξυπηρέτηση. Βασικότερη πρόκληση είναι, ίσως, ο περιορισμός στην κατανάλωση από τους ίδιους τους πελάτες, που ζητούν φθηνότερα προϊόντα, «εξαναγκάζοντας» την αγορά σε μείωση τιμών.

Πλέον δύσκολα ο καφές συνοδεύεται από γλυκά ή σάντουιτς. Από την άλλη, παρατηρείται αύξηση στην πελατεία τις Παρασκευές και τα Σάββατα, έναντι των εστιατορίων ή των bars, αφού και το κόστος των καφετεριών είναι χαμηλότερο. Πέραν τούτου, οι αλυσίδες αντιμετωπίζουν την αναπροσαρμογή των όρων των συνεργασιών τους, αφού οι συνεργάτες, πλέον, απαιτούν περίοδο πίστωσης, πληρωμή με μετρητά, αλλά και καλύτερες τιμές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο λειτουργούν τα μεγαλύτερα καταστήματα κάποιων αλυσίδων παγκοσμίως. Τέτοιο είναι το Coffee Beanery στην Έγκωμη, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 άτομα, το Costa Coffee στην οδό Σπύρου Κυπριανού στη Λευκωσία και το Gloria Jean’s Coffees στην Έγκωμη.

Η Κύπρος διαθέτει υπερβολικά μεγάλο αριθμό αλυσίδων καφέ, σε σχέση με το μικρό μέγεθός της. Αγγίζουν, περίπου, τις 97.

Σύμφωνα με τον executive chairman RAI Consultants Public Ltd, Ολύμπιο Τουμάζου, είναι μια κατηγορία που καταγράφει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια και κυρίως από το 2011 κι έπειτα.

«Είναι υπερβολικά μεγάλο το μέγεθος του αριθμού των αλυσίδων καφέ που υπάρχουν στην Κύπρο, σε σχέση με το εξωτερικό, όπου κυριαρχεί το take away», σημείωσε. Όπως είπε, ο καταναλωτής μετακινήθηκε σ’ αυτό το κανάλι διασκέδασης, που προσφέρει μία διέξοδο για διασκέδαση μακράς διαρκείας με χαμηλότερο κόστος. «Αυτό έχει ροκανίσει το share of time από άλλους τόπους και τρόπους διασκέδασης, όπως τα εστιατόρια και τα κλαμπ. Αποτελούν χώρο συγκέντρωσης ή συνάντησης, όπου με €5 μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του ακόμα και για τέσσερις ή πέντε ώρες», πρόσθεσε. Καταλήγοντας προέβλεψε ότι οι νέες οικονομικές συνθήκες θα αναγκάσουν την παρουσία των πολυεθνικών αλυσίδων σε συρρίκνωση μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Η πρώτη αλυσίδα καφέ, που έκανε την εμφάνισή της στην Κύπρο, ήταν το Starbucks το 2003. Μέχρι πριν από τρία χρόνια τα ηνία κρατούσαν τέσσερις αλυσίδες: Starbucks, Costa Coffee, Flo Cafe και Gloria Jean’s Coffees. Η «επανάσταση του καφέ», όμως, ξεκίνησε ουσιαστικά πριν από δύο χρόνια κι ακόμα συνεχίζεται. Αλλά, για να υπολογίσει κανείς το μέγεθος της αγοράς είναι πολύ δύσκολο, λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών καφετεριών, που έρχονται και προστίθενται στο όλο σκηνικό, όπου οι αλυσίδες είναι, ασφαλώς, κυρίαρχες. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και τώρα ενισχύεται περισσότερο με την άφιξη του Caffé Nero κι ενός ακόμα Cafe Segafredo στην περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα.

Στην Κύπρο  δραστηριοποιούνται σήμερα οι ακόλουθες αλυσίδες καφέ:

  • Η STARBUCKS της εταιρείας Καφέ Μαρινόπουλος Α.Ε.Ε. – Starbucks, διαχειρίζεται 9 καταστήματα (3 Λευκωσία, 1 Λάρνακα, 4 Λεμεσό, 1 Πάφο). Το πρώτο άνοιξε στην Κύπρο στις 15 Δεκεμβρίου 2003.
     
  • Δικαιώματα της ελληνικής αλυσίδας FLO CAFΕ έχουν οι εταιρείες Lani Restaurants Ltd και Cyprus Airports F&B Ltd. Υπάρχουν 7 καταστήματα. Τα έξι διαθέτει η Lani Restaurants Ltd (4 Λευκωσία, 1 Λάρνακα, 1 Πάφο) και 1 η Cyprus Airports F&B Ltd. Το πρώτο καφέ άνοιξε στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2003.
  • Η COSTA COFFEE διαθέτει 20 καταστήματα. Δικαιώματα έχουν οι εταιρείες Symeonides Coffee Cyprus Ltd για τα 18 (8 Λευκωσία, 2 Λάρνακα, 1 Πρωτάρα, 4 Λεμεσό και 3 Πάφο) και Cyprus Airports F&B Ltd για τα 2  (Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου). Το πρώτο άνοιξε στην Κύπρο στις 24 Απριλίου 2005.
  • Η αυστραλέζικη αλυσίδα GLORIA JEAN’S COFFEES, τα δικαιώματα της οποίας έχει η C C Coffee Company Ltd, διαθέτει 9 καταστήματα (6 Λευκωσία, 1 Λάρνακα, 1 Λεμεσό και 1 Αγία Νάπα). Το πρώτο άνοιξε τον Οκτώβριο του 2006.
  • Η ιταλική αλυσίδα SEGAFREDO, που άνοιξε στην Κύπρο το 2006, έχει παρουσία σε 5 καταστήματα, τα οποία διαχειρίζονται διαφορετικές εταιρείες. Η Portlax Enterprises Ltd λειτουργεί 1 κατάστημα στις Φοινικούδες Λάρνακας, ενώ πριν από το τέλος Μαΐου ανοίγει άλλο 1 στην περιοχή Μακένζι. Ένα κατάστημα διαχειρίζεται στην Πάφο η Calappa Enterprises Ltd, η οποία και κατέχει τα δικαιώματα του franchise στην Κύπρο, με την Kreisler Investments Ltd να διαχειρίζεται τα δικαιώματα του συγκεκριμένου καταστήματος. Άλλο 1 κατάστημα λειτουργεί η Baroll Ltd στη Λευκωσία, το οποίο άνοιξε πριν από έξι μήνες και τέλος 1 η Cyprus Airports F&B Ltd στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. 
  • Η αμερικανική αλυσίδα COFFEE BEANERY ήρθε στην Κύπρο πρώτη φορά το 2006. Το 2012 η Stepagor Ltd εξαγόρασε τα δικαιώματα, ανοίγοντας 3 καταστήματα στη Λευκωσία. 
  • Τα δικαιώματα της καναδέζικης αλυσίδας καφέ SECOND CUP διαχειρίζεται η εταιρεία Experience Buzz Ltd, η οποία άνοιξε 3 καταστήματα στη Λευκωσία. Το πρώτο άνοιξε το 2010.
  • Η εταιρεία Coffee Lovers Ltd λειτουργεί 6 καταστήματα PRESSE CAFΕ στη Λευκωσία (Λεωφόρος Σταυρού, Δημοτική Αγορά Αγίου Αντωνίου, οδός Λήδρας, Λακατάμια, Presse Cafe park στον Άγιο Δομέτιο και εντός του Komanetsi Aquatic and Fitness Center). Το πρώτο άνοιξε τον Μάρτιο του 2011.
  • Από 2 καταστήματα λειτουργούν στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου η αμερικανική αλυσίδα SBARRO και η αγγλική CAFE RITAZZA.
  • Η Mikel Coffee Company είναι Ελληνική αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης, με έδρα στην Ελλάδα. Η πορεία της ξεκίνησε το 2008 από την κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα την πόλη της Λάρισας και έκτοτε γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη. Από το 2017 άρχισε η επέκταση της αλυσίδας στην Κύπρο, αριθμώντας σήμερα 20 καταστήματα.
  • Η COFFEE ISLAND λειτουργεί 20 καταστήματα σε Λευκωσία, Λάρνακα Λεμεσό και Πάφο, ενώ παράλληλα βρίσκονται υπό κατασκευή άλλα 4. Στην Κύπρο ήρθε τον Αύγουστο του 2009 και συγκεκριμένα στη Λευκωσία.
  • Στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας λειτουργεί 1 cafe της αγγλικής αλυσίδας COFFEE REPUBLIC, που έφερε στην Κύπρο το 2011 η εταιρεία Co. Rep. Enterprises Ltd.
  • Η εταιρεία Audeh Group’s – Fourpoint Foods Ltd διαχειρίζεται τα δικαιώματα της αμερικανικής αλυσίδας CINNABON, που διαθέτει 3 καταστήματα (2 Λευκωσία, 1 Λεμεσό). Το πρώτο άνοιξε τον Μάιο του 2009.
  • Η Top Retail Co έχει τα δικαιώματα διαχείρισης του COLD STONE CREAMERY, που λειτούργησε το 2010, 1 κατάστημα στη Λεμεσό. 
  • Η Voici La Mode, αγκαλιάζοντας το γαλλικό concept, ανέπτυξε στην Κύπρο 4 καταστήματα CAFΕ LA MODE ως κυπριακό franchise. Το πρώτο λειτούργησε το 1998.
  • Από 1 κατάστημα λειτουργούν οι αλυσίδες WAYNE’S COFFEE στην Έγκωμη και η HARD ROCK CAFE στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού 21 στη Λευκωσία, που άνοιξε στις 14 Οκτωβρίου 2012. Επίσης, οι Coffee Arabica, Mikel και Pacific Coffee Company.
  • Η PHC Franchised Restaurants Public Ltd λειτούργει το πρώτο της κατάστημα CAFFE NERO  από το καλοκαίρι 2013 στην παραλία Μακένζι στη Λάρνακα.

newspost.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Kέντρα διασκέδασης: «Σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος έχει τα πιο ανώδυνα μέτρα…»

Taste and Hospitality

Επαναπατρίζονται από την Ιαπωνία τα βημόθυρα του Αγ. Αναστασίου της Περιστερωνοπηγής

Taste and Hospitality

Όσοι δεν είναι «μασκοφόροι» μαζί με συστάσεις θα παίρνουν εξώδικα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!