Παρουσίαση Φιλοξενία

Η ζωή πάντα περνάει από τον καφενέ και μπλέκεται με την ιστορία (ΦΩΤΟΣ)

Λέγεται, μια παλιά ιστορία το λέει, πως το πρώτο καφενείο εμφανίστηκε στη Μέκκα. Κάποιος δερβίσης είχε την ιδέα να βράσει σπόρους καφέ και με το αφέψημά τους να σερβίρει τους πελάτες του.

Αραβία, Αίγυπτος, Συρία διεκδικούν τα πρωτεία στο άνοιγμα καφενείων, ενώ το πρώτο επίσημα γνωστό το άνοιξαν δύο Σύροι στην Κωνσταντινούπολη. Δίπλα στην Αγιά Σοφιά!

Γρήγορα η ιδέα επικράτησε και απλώθηκε και στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο το πρώτο καφενείο ανήκει σε Έλληνα Μικρασιάτη, ενώ το 1669 ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι έγραψε ιστορία, προσφέροντας σε καλεσμένους του, μετά επίσημο γεύμα, καφέ! Ένα παχύρρευστο σκουρόχρωμο υγρό, άγνωστο μέχρι στιγμής στους Παριζιάνους, το οποίο τους κατέκτησε αμέσως!

Καφενείο στην πλατεία Ομόνοιας 1925

 Στην Ελλάδα το καφενείο κυριολεκτικά λατρεύτηκε. Αρκετά πριν από την Επανάσταση του 1821 υπήρχαν ήδη αρκετά μικρά καφενεία με τούρκικο χαρακτήρα.

Το θρυλικό καφενείο Ακρόπολις στην Μύκονο

 Tο καφέ Mπέγιογλου στο Πέραν της Kωνσταντινούπολης (Ara Güler, 1958)

Λευκωσία: «Καφενείον Το Σπίτφαϊαρ»

Στην Πύλη της Πάφου όλοι έχουμε δει εκείνη την ταμπέλα στο λαβωμένο από τον πόλεμο κτήριο επάνω ακριβώς στην Πράσινη Γραμμή… «Καφενείον Το Σπίτφαϊαρ». Ο Αρμενομαχαλάς, οδός Πάφου και Βικτωρίας γωνία, ένα σημείο ζωτικό που νέκρωσε εν μια νυχτί.

Μία μικρή διαδικτυακή έρευνα του συνάδελφου του Απόστολου Κουρουπάκη,  ήταν αρκετή για να βρει τους απογόνους τού κατά κάποιο τρόπο ιδιοκτήτη του καφενείου, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια πριν από το οριστικό, αναγκαστικό κλείσιμό του, τον Ιούλιο του 1974, τα παιδιά του καφετζή Κυριάκου Κυριακίδη, την κ. Μαρούλα Αλεξανδρίδη στη Λευκωσία και τον κ. Γιάννη Κυριακίδη στις ΗΠΑ.

Συνομίλησε με τους δύο απογόνους του καφετζή του «Σπίτφαϊαρ» και ανασκαλέψαμε τις μνήμες τους. Δύο γλυκύτατοι άνθρωποι που με χαρά μοιράστηκαν μαζί μας τις αναμνήσεις τους. Όπως είπαν στην «Κ» πρώτος ιδιοκτήτης του «Σπίτφαϊαρ» ήταν ο Λατίνος Αντουάν Πούρτζης, μιας οικογένειας από τη Λάρνακα, ο οποίος έμενε με τις δύο αδελφές του στο πίσω μέρος του καφενείου. Το καφενείο, λόγω και της κομβικής του θέσης, ήταν εξ αρχής τόπος συνάντησης Κυπρίων, Ε/κ, Τ/κ, Λατίνων, Μαρωνιτών και Αρμενίων.

Όλοι χωρούσαν στους μικρούς χώρους του για να απολαύσουν τον καφέ τους και τον ναργιλέ, ένας χώρος που κρατούσε την Πράσινη Γραμμή ζωντανή. «Ο κ. Αντουάν αγαπούσε τον πατέρα μου πάρα πολύ και όταν πια δεν ήθελε να έχει το καφενείο του πρότεινε να του το ενοικιάσει, χωρίς ενοίκιο όμως…». Στα μέσα, λοιπόν, της δεκαετίας του 1960, το «Σπίτφαϊαρ» ενοικιάστηκε στον υπάλληλο του καφενείου Κυριάκο Κυριακίδη, με έναν μόνο όρο στο συμβόλαιο ενοικίασης, να παραμένει 24 ώρες το 24ωρο ανοικτό, εάν ο όρος ετηρήτο δεν υπήρχε λόγος καταβολής ενοικίου. Όπως και έγινε, ο Κυριάκος Κυριακίδης τήρησε τον λόγο του και φυσικά τον όρο. Έτσι, σύντομα εργοδοτήθηκε και ο αδελφός του Κυριάκου, ο Γιώργος Κυριακίδης. Τα δύο αδέλφια μοιράζονταν τις δύο βάρδιες, 12 ώρες ο καθένας για να μπορεί να μένει ανοικτό όλο το 24ωρο.

Οι αρειμάνιοι καπνιστές της Λευκωσίας προτιμούσαν το «Σπίτφαϊαρ» για το καλό τουμπεκί του και γι’ αυτό άλλωστε ήταν ξακουστό, για τον ναργιλέ του.

Ο κ. Γιάννης μάς είπε ότι στον χώρο του καφενείου υπήρχαν δύο τραπέζια μπιλιάρδου, τύπου καραμπόλα, και σε ιδιαίτερο χώρο τραπέζια για χαρτοπαιξία και τάβλι. Βέβαια, το τάβλι ήταν στην ημερήσια διάταξη και στα τραπέζια έξω από το καφενείο. Μάλιστα, όπως μας είπε ο γιος του Κυριάκου Κυριακίδη, ο Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος τα Σαββατοκύριακα βοηθούσε στις βάρδιες, «έβλεπα κάποτε τους ίδιους ανθρώπους να παίζουν τάβλι το πρωί και το απόγευμα που επέστρεφα να είναι ακόμα εκεί… ρώτησα τον πατέρα μου, ‘μα καλά, δεν επόνεσεν ο πισινός τους’ και εκείνος μου απάντησε, ‘εν αρρώστια, γιε μου’».

Στο καφενείο σύχναζαν οι υπάλληλοι από τα νυκτερινά κέντρα της Λευκωσίας, οι εργάτες που πήγαιναν στη δουλειά τους πολύ πρωί, όσοι εργάζονταν στα ξενοδοχεία και άλλαζαν βάρδιες, οι αργόσχολοι, οι συνταξιούχοι, νέοι και στρατιώτες, οι οποίοι διασκέδαζαν με μια παρτίδα μπιλιάρδο ή αργότερα με τα φλιπεράκια που εγκατέστησε ο Κυριάκος Κυριακίδης.

Ο ναργιλές με το καλό τουμπεκί

Οι αρειμάνιοι καπνιστές της Λευκωσίας προτιμούσαν το «Σπίτφαϊαρ» για το καλό τουμπεκί του και γι’ αυτό άλλωστε ήταν ξακουστό, για τον ναργιλέ του, «έφερναν οι Τ/κ του πατέρα μου συκωτάκια αρνίσια», μου είπε ο κ. Γιάννης, και η κυρία Μαρούλα μού διηγήθηκε το εξής περιστατικό: «Λίγο μετά τα γεγονότα του 1963, επιστρέφοντας από την Κερύνεια με τα αδέλφια μου, δεν προλάβαμε να δηλώσουμε τα ονόματά μας στο το κομβόι των Ηνωμένων Εθνών, και στο τελευταίο τ/κ φυλάκιο, πριν από την Πράσινη Γραμμή, μας κατέβασαν οι Τ/κ αστυνομικοί για έλεγχο. Εμένα ζήτησαν να με ανακρίνουν χωριστά από τον αδελφό μου, ο οποίος αντέδρασε, ανένδοτος ο αστυνομικός όμως. Τότε, ένας άλλος Τ/κ αστυνομικός με αναγνώρισε ότι ήμουν η κόρη του Κυριάκου του καφετζή και με προστάτεψε και μας άφησαν να περάσουμε.».

Όσο για το όνομα «Σπίτφαϊαρ» ήταν επιλογή κατά πάσα πιθανότητα του πρώτου ιδιοκτήτη του καφενείου, του Αντουάν Πούρτζη και λέει ο θρύλος ότι έμεινε έτσι από το άψε-σβήσε στην εξυπηρέτηση. Βέβαια, άλλος αστικός θρύλος θέλει το όνομα να βγήκε από το πολεμικό αεροσκάφος «Supermarine Spitfire» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Mε πληροφορίες: orpheas-orpheas.blogspot.com – kathimerini

Φωτογραφίες: Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ – YESTERYEARS OF NICOSIA (Facebook), Δήμος Λευκωσίας

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Δ. Τάκκας: «Το κτύπημα είναι βαρύ ίσως να μην έχουμε καθόλου τουρισμό…»

Ο καθημερινός ο αγώνας για το νερό…με στάμνα και γαιδούρι (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Δημήτρης Χρίστου: Ένα κλικ αρκεί για να δεις πώς ο μικρόκοσμος…είναι απεριόριστος

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!