Διοίκηση Τάσεις

Aperitivo: Το απογευματινό concept

Ένα απεριτίφ, ή aperitivo στα ιταλικά, είναι ένα ελαφρύ, ξηρό ή πικρόγλυκο ποτό του οποίου η κατανάλωση έχει ως στόχο να μας ανοίξει την όρεξη πριν από ένα γεύμα. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό ρήμα ‘aperire’, που σημαίνει ‘ανοίγω’, και θέλει να υποδείξει πως τέτοιου είδους ποτά ανοίγουν την παλέτα μας και αναπτύσσουν την σιελόρροια ώστε να προετοιμαστούμε για το φαγητό.

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ποτών που συνήθως απολαμβάνουμε ως απεριτίφ εμπεριέχουν βερμούτ (και άλλα αρωματισμένα κρασιά), amaro, ξηρά ή ενισχυμένα κρασιά (κυρίως sherry) και ιταλικά, κόκκινα bitter. Στην πλειονότητά τους, τα παραπάνω συστατικά είναι αρωματισμένα με πικρά βότανα, ρίζες ή φλοιούς, όπως η αψιθιά, η κιγχόνη και η γεντνιανή.

 Στην Ιταλία, η συνήθεια των απεριτίφ ξεκινά νωρίς το απόγευμα, λίγες ώρες δηλαδή πριν το δείπνο, και συχνά συγκρίνεται με το απογευματινό τσάι στην Αγγλία ή την απόλαυση sherry μαζί με τάπας στην Ισπανία. Συνήθως η διάρκειά της είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, αναλόγως με το μπαρ, ωστόσο δεν πρέπει να συγχέεται με το happy hour καθώς η συνήθεια δεν αφορά στην έκπτωση των ποτών αλλά στην απόλαυσή τους μαζί με διάφορα συνοδευτικά, από ελιές και πατατάκια, μέχρι πίτσα, μπρουσκέτες και ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αξίζει να σημειώσετε πως ένα ‘aperitivo’ πάντα συνοδεύεται με ένα ελαφρύ σνακ στην Ιταλία, διαφορετικά πρόκειται για ένα απλό ποτό.

Η ιστορία του aperitivo

Το παρελθόν του απεριτίφ πηγαίνει πίσω στον 5ο αιώνα όταν ο Έλληνας Άγιος Διάδοχος Φωτικής, σημείωσε πως: “Όσοι επιθυμούν να χαλιναγωγήσουν τις ερωτικές τους ανάγκες θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν αυτά τα τεχνητά σκευάσματα που αποκαλούνται ‘απεριτίφ’ καθώς διαφορετικά κάνουν το στομάχι τους να προετοιμάζεται με έναν περίεργο τρόπο για μια τεράστια ποσότητα φαγητού”.

Η κατανάλωση των απεριτίφ πριν το φαγητό έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, κυρίως στην Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μία ‘μόδα’ που είχε ως αποτέλεσμα την ίδια περίοδο να εμφανιστούν δεκάδες πικρόγλυκα λικέρ. Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή απεριτίφ cocktail είναι το Americano, το Boulevardier, το Negroni και το Spritz.

Η σωστή υλοποίηση του conceptAperitivo

1. Τα ποτά προσφέρονται σε ελκυστικότερες τιμές απ’ ότι αργότερα το βράδυ.

2. Ένας χώρος μέσα στο κατάστημα, που να είναι εύκολα προσβάσιμος από όλους, αφιερώνεται στο φαγητό.

3. Το φαγητό είναι σε μορφή μπουφέ με επιλογές όπως ζεστά ή κρύα ζυμαρικά, πίτσα, finger food, τυριά και αλλαντικά, σαλάτες, λαχανικά που τρώγονται στο χέρι, αρτοποιήματα. Τα αλμυρά φαγητά αυξάνουν τη δίψα και την κατανάλωση ποτών.

4. Το φαγητό σερβίρεται σε πιάτα και πιρούνια μίας χρήσης και δεν υπάρχει όριο στην κατανάλωση.

5. Η ατμόσφαιρα του χώρου είναι ‘ζεστή,’ με αρκετά δυνατή μουσική και βαβούρα από τις συζητήσεις του κόσμου.

Αν πιστεύετε ότι η δική σας επιχείρηση μπορεί να φιλοξενήσει ένα τέτοιο concept με μερικές μόνο απλές κινήσεις, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το digital marketing του ξενοδοχείου

Taste and Hospitality

Σκάνδαλα: Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, αλλά τελειώνει το οξυγόνο της χώρας

Πότε θα ανακάμψει ο ιατρικός τουρισμός

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!