Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

1950: Η εμφιάλωση της Coca-Cola στην Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Η Εταιρεία Α/φοι Λανίτη, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία στην κατηγορία μη αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο.

Ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα το 1943, όταν ο Νίκος Κ. Λανίτης ίδρυσε μια εταιρεία καλλυντικών, εμπλουτίζοντας γρήγορα το χαρτοφυλάκιό της με την ομώνυμη σειρά φρουτοποτών. Το 1950, η Εταιρεία γίνεται ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola στην Κύπρο, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του λιανικού εμπορίου στη χώρα.

Με έδρα τη Λευκωσία, η Α/φοι Λανίτη διαθέτει τρία εργοστάσια. Στον Άγιο Δομέτιο, λειτουργούν δύο εργοστάσια, ένα για παραγωγή και εμφιάλωση αναψυκτικών και ένα για παστερίωση και εμφιάλωση φρέσκου γάλακτος. Δίπλα  από την πηγή στο βουνό του Κύκκου, λειτουργεί το τρίτο εργοστάσιο της Α/φοι Λανίτη, όπου αντλείται και εμφιαλώνεται το ομώνυμο νερό. Από το 2006, η Α/φοι Λανίτη είναι μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, με το πλούσιο χαρτοφυλάκιο της να περιλαμβάνει 15 διαφορετικές μάρκες προϊόντων και 182 συσκευασίες.

Μέσω των εγκαταστάσεων της στην Κύπρο που περιλαμβάνουν γραμμές παραγωγής και μονάδες διανομής, η Α/φοι Λανίτη παράγει, διανέμει και εμπορεύεται προϊόντα της The Coca-Cola Company (Coca-Cola, Fanta, Sprite, FuzeTea, Powerade, τον έτοιμο προς πόση καφέ illy-cafe, και τα mixers Schweppes), καθώς και δικά της προϊόντα, που περιλαμβάνουν τις σειρές χυμών και γάλακτος Λανίτης και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΚΥΚΚΟΣ, ενώ διανέμει το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, τα σνακ TSAKIRIS, τα ενεργειακά ποτά Monster και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ΦΑΓΕ.

Η εταιρεία με αριθμούς

  • 3 εργοστάσια παραγωγής και εμφιάλωσης μη αλκοολούχων ποτών
  • 15 διαφορετικές μάρκες προϊόντων και 182 συσκευασίες
  • Εξυπηρετεί καθημερινά 5000 πελάτες
  • 89 εκατ. λίτρα ετήσιων πωλήσεων
  • 1788 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας
  • Για κάθε 1 νέα θέση εργασίας στην εταιρεία, δημιουργούνται επαγωγικά άλλες έξι (6) σε διάφορους κλάδους της αγοράς
  • 28,2 εκατ. προστιθέμενη αξία στην κυπριακή οικονομία
  • Στηρίζει 750 εγχώριους προμηθευτές με €42,8 εκ. ετησίως Για κάθε €1 που προκύπτει από τη ζήτηση προϊόντων της Α/φοί Λανίτη δημιουργούνται συνολικά άλλα €2,93 στην κυπριακή οικονομία.

1943

ο Νίκος Κ. Λανίτης ιδρύει μια εταιρεία καλλυντικών, η οποία γρήγορα εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό της με την ομώνυμη σειρά φρουτοποτών. Βασικές δραστηριότητες της εταιρείας ήταν η παραγωγή αιθέριων ελαίων – εκχυλισμάτων από αρωματικά φυτά – και η επεξεργασία εσπεριδοειδών που καλλιεργούνταν σε οικογενειακές φυτείες. Πρώτοι πελάτες της εταιρείας ήταν τα κομμωτήρια, εξάγοντας παράλληλα μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό. Από το 1947, το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της εταιρείας εμπλουτίστηκε με μια σειρά φρουτοποτών φτιαγμένα με φρέσκα φρούτα όπως λεμόνι και πορτοκάλι.

1950

Στις 10 Ιουνίου 1950, η εταιρεία Α/φοί Λανίτη γίνεται ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της Coca-Cola με το πρώτο εμφιαλωτήριο στη Λεμεσό. Η τεράστια επιτυχία της Coca-Cola οδηγεί την Εταιρεία στην εισαγωγή, με ναυλωμένη πτήση, επιπλέον εξοπλισμού εμφιάλωσης από την Ελλάδα, ώστε να διπλασιαστεί η δυναμικότητα εμφιάλωσης και να παράγονται 60 μπουκάλια το λεπτό.

1952-57

Κατασκευάζεται το υφιστάμενο εργοστάσιο της Λευκωσίας με καινούργια μηχανήματα και δυναμικότητα 210 μπουκαλιών το λεπτό. Δύο χρόνια αργότερα, εισάγεται για πρώτη φορά η οικογενειακή συσκευασία, ενώ με την εγκατάσταση 55 αυτόματων μηχανών πώλησης το 1955, η Εταιρεία λειτουργεί πλέον ως μια από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Ευρώπη με ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση πελατών. Το 1957 τίθεται σε λειτουργία μια νέα γραμμή εμφιάλωσης στο εργοστάσιο της Λευκωσίας με δυναμικότητα 490 μπουκαλιών το λεπτό. Επίσης, εγκαθίσταται η πρώτη στην Ευρώπη αυτοματοποιημένη μηχανή ελέγχου των αναψυκτικών.

1962

Αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Κύπρου αποτελεί το Κύπελλο Coca-Cola, θεσμό που η Α/φοι Λανίτη στηρίζει μέχρι σήμερα. H ξεχωριστή αυτή σχέση, μεταξύ του κυπριακού ποδοσφαίρου και του κατεξοχήν ποδοσφαιρικού αναψυκτικού, είναι η μακροβιότερη στη χώρα, και πιθανότατα στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο θεσμός μετονομάστηκε σε Κύπελλο Coca-Cola από το 1998. Σε διεθνές επίπεδο, το 1974 η Coca-Cola γίνεται επίσημος χορηγός του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, το 1988 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς και πολλών άλλων τοπικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο.

1965-1969

Εισάγονται τα αγαπημένα μας ποτά με γεύση φρούτου, Fanta και Sprite, τα οποία διανέμονται

παράλληλα με την πετυχημένη Coca-Cola ενώ το 1971 εισάγεται στην αγορά η συσκευασία ενός λίτρου.

2006

Στις 5 Απριλίου 2006, η Α/φοι Λανίτη γίνεται μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, ενός από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της εταιρείας The Coca-Cola Company παγκοσμίως, με διεθνή παρουσία σε 28 χώρες.

eurokerdos

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η νέα καμπάνια της Λουξ έχει τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού!

Taste and Hospitality

Πώς να καλλιεργήσετε Λάχανο – Πλήρης Οδηγός Καλλιέργειας από τη Σπορά έως τη Συγκομιδή

Taste and Hospitality

Παλαιώνει κρασιά 3 μήνες κάτω από το έδαφος και 2 χρόνια κάτω από το νερό της θάλασσας (Φώτο/Βίντεο)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!