Παρουσίαση Φιλοξενία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Στο Άγιο Όρος με συνοδεία γλάρων και μετά στα Νέα Ρόδα(ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Η χερσόνησος του Άθω ή του Αγίου Όρους είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Νοτιοανατολικά βρέχεται από τον κόλπο Ορφανού (Στρυμονικό) και δυτικά από τον κόλπο Αγίου Όρους (Σιγγιτικό). Είναι ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα, που είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού. Γι’αυτό και ονομάζεται Άγιο Όρος.

Το βουνό Άθωνας που δεσπόζει σ’ αυτή, είναι ένας τεράστιος κώνος με ύψος 2.033 μέτρα. Η γυμνή κορυφή του λες και λογχίζει τον ουρανό και οι πλαγιές του, κατάφυτες από αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν μία ασύγκριτη αισθητική ομορφιά σε όλη τη μαγευτική αυτή περιοχή. Οι φυσικές τοποθεσίες της χερσονήσου είναι αξιοθαύμαστες, με γραφικούς λόφους, κατάφυτα δάση, απόκρημνους γκρεμούς και άφθονα νερά.

Το Άγιο Όρος είναι «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» και από  το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 105 του Συντάγματος της Ελλάδας, το Άγιο Όρος αποτελεί «αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους».

Διοικητικά τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους και πνευματικά υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εξ ου και δεν επιτρέπεται η μνημόνευση άλλου Επισκόπου πλην του Οικουμενικού Πατριάρχη. Πάντως σύγχυση μπορεί να προκαλέσει ο τίτλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την πνευματική υπαγωγή της περιοχής, παρόλο που το Άγιο Όρος έχει αποσπαστεί από την εν λόγω Μητρόπολη και υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη από το 1313.

Ανεβαίνουμε στο καράβι για την περιήγηση μας. Η περιέργεια αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον να δω σε κοντινή απόσταση το Άγιο Όρος ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Δυστυχώς δεν είχα δει tτην προηγούμενη μέρα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν με αποτέλεσμα σε όλη την διαδρομή να με χτυπάει ένας παγωμένος αέρας. Αλλά δεν τα έβαλα κάτω και παρ’όλο που ήξερα τι θα ακολουθούσε μετά (ψύξη ή κρύωμα!!!) έμεινα στο κατάρτι να καταγράφω εικόνες. Γλάροι και δελφίνια (δυστυχώς δεν προλάβαμε να τραβήξουμε πλάνα) να μας συνοδεύουν σ’ όλη τη διαδρομή που κράτησε τρείς ώρες. Μάλιστα ήταν για το καράβι η πρώτη διαδρομή που θα έκανε στην μετά covid -19 εποχή, όποτε υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός απο το πλήρωμα και τον καπετάνιο.

Στο Άγιο Όρος υπάρχουν 20 μοναστήρια. 17 από αυτά είναι Ελληνικά: Μεγίστης Λαύρας, Βατοπεδίου, Ιβήρων, Κουτλουμουσίου, Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Σταυρονικίτα, Γρηγορίου, Κωνσταμονίτου, Εσφιγμένου, Δοχειαρίου, Καρακάλου, Ξηροποτάμου, Παντοκράτορος, Σίμωνος Πέτρας, Φιλοθέου. 1 μονή είναι Ρωσική την οποία επισκέπτεται συχνά ο Ρώσος Πρωθυπουργός: 1Αγίου Παντελεήμωνος, 1 είναι Σέρβικη: Χιλανδαρίου και 1 είναι Βουλγάρικη: Ζωγράφου. Υπάρχουν επίσης 14 σκήτες και πολλά κελλιά, πέτρες και κάθισμα.


Περί τα τέλη του Μάη το 2016 θα επισκεφθεί τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα τότε έγινε ένας «πανικός» όταν κατά την ομιλία του εμφανίστηκε  ο «αόρατος» ασκητής.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ: ΤΗΛΕγράφημα

Οι Αγιορείτες μοναχοί τρώνε τροφές χωρίς συντηρητικά, λίπη και καρυκεύματα. Κάνουν μικρά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, γυμνάζονται φυσικά με τις αγροτικές και τις άλλες καθημερινές ασχολίες τους και, το κυριότερο, είναι εγκρατείς. Οι διατροφικοί κανόνες τους είναι αυστηροί: Απέχουν από το κρέας. Ακόμα και την ημέρα του Πάσχα προτιμούν το φρέσκο ψάρι, το οποίο καταναλώνουν όλο τον χρόνο με πρόγραμμα. Βάζουν ελαιόλαδο στα φαγητά μόνο Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο – Κυριακή. Δε χρησιμοποιούν κανένα άλλο λίπος για να μαγειρέψουν. Τα βούτυρα, τα μαγειρικά λίπη, οι μαργαρίνες, η κρέμα γάλακτος, η μπεσαμέλ και άλλα συναφή προϊόντα δεν έχουν θέση στην κουζίνα τους.

Το ταξίδι τελειώνει…Ακούσαμε ιστορίες απο το πλήρωμα και τον καπετάνιο, είδαμε το δέος στα μάτια ξένων περιηγητών μαζί και εμείς…

Αναχωρούμε μετά την αποβίβαση μας για τα Νέα Ρόδα…εκεί μας περιμένει άλλη μια γαστρονομική έκπληξη…

Νέα ΡόδαΓαστρονομία έξω απο το εκκλησάκι του Αγ. Θεοδώρου

Θα βρεθούμε σε ένα παραθαλάσσιο οικισμό του νομού Χαλκιδικής όπου θεωρείται και ο μεγαλύτερος προσφυγικός οικισμός της βόρειας Χαλκιδικής. Γεωγραφικά βρίσκεται στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω και βρέχεται από τη θάλασσα από δύο πλευρές.

Κύριος ναός είναι ο ναός της Θεοτόκου και του Αγ. Νικολάου, στον οποίο βρίσκεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που μεταφέρθηκε από τους πρώτους κάτοικους, πρόσφυγες από τα Σκοπιά της νήσου Αλώνης, της θάλασσας του Μαρμαρά. Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και του Αγίου Μοδέστου στο Λειβάδι, εκεί θα δοκιμάσουμε γεύσεις παραδοσιακές και πρωτότυπες. Ένα πανέμορφο σκηνικό στήνεται σαν μέρος ενός κινηματογραφικού πλάνου και ένα τραπέζι με φαγητά και εδέσματα μας περιμένει να τα γευτούμε.

Σαλάτα με παντζάρια και γιαούρτι και σκόρδο. Μοσχάρι με πλιγούρι το οποίο το μοιράζουνε σε κόσμο μετά απο πανυγύρι. Μελιτζάνα με σκόρδο, τυρί, ντομάτα ψημένη στα κάρβουνα. Μυδοπίλαφο από μύδια της περιοχής, σαλάτα με πλιγούρι, αγγούρι, ντομάτα και πιπέρι. Για γλυκό εντυπωσιαστήκαμε με την βασιλόπιτα η οποία γίνεται με σαράντα φύλλα όπου σε κάθε φύλλο βάζουνε ζάχαρη, καρύδι, κανέλα και φυσικά το φλουρί.

Το βράδυ μας περιμένουν σε ένα 5αστερο ξενοδοχείο όπου η γαστρονομία θα μοιάζει σαν ένα παραμύθι βγαλμένο απο μύθους…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: TASTEAND HOSPITALITY

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η εξόρμηση του Σ/Κ: Πάμε στο χωριό Αγγλισίδες και στο «Μουσείο Ελιάς»

Taste and Hospitality

Τα «Χρωματιστά χωριά της Κύπρου»…και με βούλα!

Taste and Hospitality

«Το Αγόρι που Κλαίει»: Ένας πίνακας που εξαφανίστηκε μαζικά από όλα τα σπίτια

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!