Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Αυτό είναι το Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής (ΜΚΤΔ) είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ασχολείται με την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του γαστρονομικού πολιτισμού της Κύπρου. Η συλλογή του μουσείου, είναι προς το παρόν μόνο ψηφιακή και επομένως η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται διαδικτυακά.

Σύμφωνα με την παραπάνω προσέγγιση, βασικός στόχος του ΜΚΤΔ είναι η διάσωση και η προβολή ενός σημαντικού μέρους του άυλου πολιτισμού της Κύπρου, δηλαδή του γαστρονομικού της πολιτισμού. Το έργο αυτό αφορά στη δημιουργία ενός ιδεατού (εικονικού) μουσείου με στόχο τη μεταφορά γνώσης αλλά και της ηλεκτρονικά εμπλουτισμένης εμπειρίας που θα μπορούσε να αποκτηθεί από μια περιήγηση σε ένα φυσικό μουσείο στο σαλόνι του τηλεθεατή, αλλά και στον χρήστη του διαδικτύου.

Η ιστοσελίδα του Μουσείου καταγράφει στα 8 έτη λειτουργίας της μισό εκατομμύριο χρήστες και σχεδόν 2 εκατομμύρια προβολές σελίδας. Κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την κυρία Χρυστάλα Λαζάρου, την επισκέπτονται 3.000-5.000 χρήστες κυρίως από Κύπρο και Ελλάδα. Σημαντική επισκεψιμότητα παρατηρείται και από χώρες όπου υπάρχει ομογένεια (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδά), ενώ χρήστες καταγράφονται από 154 χώρες. Η πλειοψηφία των χρηστών (60%) είναι άτομα από 18-34 ετών. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η συνεχής αύξηση της επισκεψιμότητας, χρόνο με χρόνο.

Παρουσιάζονται ιστορικά και διαχρονικά στοιχεία για τα είδη τροφίμων, τον τρόπο διατροφής του κυπριακού πληθυσμού, τα εργαλεία και μέσα παραγωγής, παρασκευής, μεταποίησης και εμπορίου των εδώδιμων αγαθών που παρήγαγε και παράγει το νησί μας.

Η πρόταση για τη δημιουργία του «Εικονικού Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής» εγκρίθηκε το 2008 και το έργο υλοποιήθηκε στη διάρκεια δύο ετών με συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής του προγράμματος ήταν το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με καθοδηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή Δρα Γιώργο Χρυσάνθου.

Έχουν ήδη καταγραφεί εκατοντάδες παραδοσιακές συνταγές, ενώ χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση στην ειδική ιστοσελίδα (http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/web/guest/home) μπορεί ο καθένας να βρει έναν κατάλογο με παραδοσιακές συνταγές, παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, καθώς και τεχνικές παρασκευής τροφίμων. Η ψηφιακή συλλογή βρίσκεται οργανωμένη σε έξι βασικές θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι:Τρόφιμα, Παραδοσιακές Συνταγές, Σιτηρέσιο-Γεύματα, Χώροι παραγωγής και διάθεσης, Τεχνικές παραγωγής και Παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία.

http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cyhttps://twitter.com/cyprus_foodhttps://www.facebook.com/Cyprus-Food-Virtual-Museum-104034939677867/

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Pellini ένα ονειρεμένο εσπρέσο κάθε μέρα

Taste and Hospitality

Παραπονούμενοι πελάτες ενός ξενοδοχείου: Από τον τζαμπατζή στον…loyal customer!

Taste and Hospitality

Κτήμα Τσέλεπος: Aνεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο του ελληνικού κρασιού.

Taste and Hospitality

1 σχολιο

Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 20/07/2020 at 8:38 μμ

Σας ευχαριστούμε θερμά για την προβολή του έργου μας!

Απαντηση

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!