Διοίκηση Τάσεις

«Η Δημοκρατία της Κύπρου γεννήθηκε μέσα σε ένα νοσοκομείο»

«Η ανεξάρτητη Δημοκρατία της Κύπρου «γεννήθηκε« τελικώς μέσα σε ένα νοσοκομείο»… Με αυτή του την δήλωση ο Ρόμπερτ  Χόλαντ  έδινε ειρωνικά και κυρίως χαρακτηριστικά τα όσα είχαν προηγηθεί μέχρι να φτάσουν στην υπογραφή  οι  πρωταγωνιστές των «Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου».

Κωνσταντίνος Καραμανλής  και Αντνάν Μεντερές τα πρόσωπα που «οδηγούσαν την κούρσα» με  τα όσα μετά ακολούθησαν για να φτάσουμε τελικά στις 19 Φεβρουαρίου 1959 στην υπογραφή για την ανεξαρτησία  της χώρας  μας.

Ο Α. Μεντερές ο οποίος στην πορεία θα αποδειχθεί πολύ άτυχος ενώ μετέβαινε με την αντιπροσωπεία του στο Λονδίνο, λίγο πριν την άφιξη  το αεροπλάνο προσέκρουσε στο έδαφος  με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα με δώδεκα νεκρούς, αλλά αυτός να την γλιτώνει με μικροτραυματισμούς.

Σημειώνεται, ότι ο Μεντερές είχε προσκαλέσει τον Κ.Καραμανλή και τον Ε. Αβέρωφ να ταξιδέψουν μαζί από την Ρώμη. Την πρόσκληση απέρριψαν και οι δύο και ταξίδεψαν τελικά με ξεχωριστά αεροπλάνα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου ολοκληρώθηκαν στο νοσοκομείο όταν Καραμανλής  και Μακμίλαν τον επισκέφτηκαν και εκεί οι τρεις τους υπέγραψαν το τελικό κείμενο για να το παραδώσουν λίγες μέρες αργότερα στους ηγέτες των Ε/Κ και Τ/Κ.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε σαν σήμερα το 1959 με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Αντιπρόεδρος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ,  τους υπουργούς εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας να βγάζουν τα στυλό τους  και να υπογράφουν τις συμφωνίες που είχαν ως επακόλουθο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίσημη ανακήρυξη μας ως ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστο το 1960, μέσα στο νοσοκομείο.

Στην πραγματικότητα η αποικιοκρατία στη Κύπρο έληξε την 16η Αυγούστου 1960, όταν ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, αποχώρησε από το νησί, παραδίδοντας την εξουσία. Η 1η Οκτωβρίου 1960 καθιερώθηκε ως η ημέρα ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου μετά τους αιματηρούς αγώνες ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959, και γιορτάζεται  με μεγάλη παρέλαση.

Ο εορτασμός της κυπριακής ανεξαρτησίας μία μέρα μετά τον δεκαπενταύγουστο και μέσα στο καλοκαίρι δυσκόλευε τους πάντες και έτσι τρία χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουλίου 1963, το Υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούμενο από εφτά Ελληνοκυπρίους και τρείς Τουρκοκυπρίους υπουργούς ομόφωνα αποφάσισε τον ορισμό της 1ης Οκτωβρίου ως Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ποιες οι απαραίτητες τεχνολογίες στα σύγχρονα ξενοδοχεία του 2022

Taste and Hospitality

Στο μέλλον το σούπερ μάρκετ θα έρχεται στο σπίτι σου

Taste and Hospitality

Οι πρώτοι που έγιναν «ντίρλα» από τη ζιβανία…επιχείρησαν «υποβρύχιες καταστροφές»

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!