Γεύσεις Ποτά

Φτιάξαμε λικέρ από παπουτσόσυκα…που θα ζήλευαν οι Μεξικανοί

Το φραγκόσυκο – παπουτσόσυκο στην Κυπριακή, είναι ένα απίθανο φρούτο. Το συναντάμε σε παραθαλάσσιες, καθώς είναι φρούτο τροπικό που μας ήρθε από το Μεξικό και θέλει ζεστό κλίμα.

Η φραγκοσυκιά είναι αυτοφυής και δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα καθώς είναι κακτοειδής και δεν χρειάζεται πότισμα. Δεδομένου ότι είναι πολυετής και αντέχει χωρίς φροντίδα συχνά φυτεύεται στα όρια οικοπέδων και λιόφυτων.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ενώ περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες, αρκετή βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και 17 διαφορετικά αμινοξέα από τα οποία τα 8 είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και λαμβάνονται μόνο μέσω των τροφών. Και όλα αυτά με 41 θερμίδες τα 100 γραμμάρια φρούτου!

Αν βρείτε φραγκοσυκιά στο δρόμο σας μην επιχειρήσετε να μαζέψετε τα φραγκόσυκα με γυμνά χέρια, τα χιλιάδες μικροσκοπικά του αγκάθια θα μπουν στα χέρια σας και θα θυμάστε για μια ζωή την εμπειρία αυτή, αναφέρει το cookpad.

Προτιμήστε να συλλέξετε τα φραγκόσυκα πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που έχει δροσιά και τα αγκάθια είναι μαλακά αλλά και αυτό πάλι χρησιμοποιώντας γάντια κηπουρικής και ένα χαρτονάκι που θα λειτουργεί ως πιάστρα. Αποφύγετε τη συλλογή τους όταν έχει αέρα γιατί τα αγκάθια διασκορπίζονται με τον αέρα.

Υλικά

 600ml

  1. 400 ml ρακή ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  2. 6 φραγκόσυκα
  3. Για το σιρόπι
  4. 210 ml νερό
  5. 120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα φραγκόσυκα να φύγουν τα αγκάθια τους.
  2. Τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους.
  3. Βάζουμε τις φλούδες και τη σάρκα από 2 φραγκόσυκα (τα άλλα τα καταβροχθίζουμε) σε καθαρή γυάλα και προσθέτουμε τη ρακή. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε σε ντουλάπι για 30 περίπου μέρες.
  4. Όταν περάσουν οι 30 μέρες το φρούτο θα έχει αφήσει χρώμα και άρωμα στη ρακή.
  5. Στραγγίζουμε με ένα φίλτρο γαλλικού καφέ τη ρακή. Τυχόν αγκάθια που μπορεί να είχαν μείνει στη φλούδα μη σας απασχολούν πια, έχουν λιώσει από τη ρακή. Το φιλτράρισμα το κάνουμε για να έχουμε ένα διαυγές ποτό χωρίς ιζήματα.
  6. Στο μεταξύ βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Ενώνουμε τα δυο μείγματα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Μεταφέρουμε και πάλι σε γυάλα και ξανά στο ντουλάπι για περίπου 15-20 μέρες.
  8. Όταν είναι έτοιμο, φιλτράρουμε και πάλι με φίλτρο του γαλλικού και βάζουμε σε καθαρό μπουκάλι. Είναι έτοιμο προς σερβίρισμα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Νίκος Καλαντζής: Ο Private chef σε yachts…μας μεταφέρει σε Κρητικές γεύσεις!

Taste and Hospitality

Ετοιμάστε τον τέλειο μπουφέ – 9 λιχουδιές για παιδικό πάρτυ

Taste and Hospitality

Ζεστό κοκτέιλ με κονιάκ και μήλο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!