Παρουσίαση Φιλοξενία

Η ψυχή ενός ταξιδιού είναι η ελευθερία…και αυτό είναι το Πισσούρι

Τα ταξίδια είναι η τροφή της ψυχής και αν είχα την δυνατότητα, θα ήθελα να ταξιδεύω συνέχεια και παντού.  Το Taste and Hospitality (κυρίως) αλλά και περισσότερο από δύο δεκαετίες μέσα από τη δημοσιογραφία μου δόθηκε η ευκαιρία να  γνωρίσω νέα μέρη, κουλτούρες, παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται δεν έχω βρεθεί ποτέ στο γοητευτικό χωριό Πισσούρι. Είναι το 3ο πιο μεγάλο σε διοικητική έκταση χωριό της Επαρχίας Λεμεσού και επεκτείνεται μέχρι τη θάλασσα στα νότια. Βρίσκεται μέσα στο πράσινο στην πλαγιά ενός λόφου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το ακρωτήρι “Άσπρο”. Με τη βοήθεια του Χάρη Στυλιανίδη Πρόεδρου της Επιτροπής Τουρισμού Κοινοτικού Συμβουλίου Πισσουρίου , «ταξιδεύω» μαζί του και μας δείχνει τις ομορφιές, την ανάπτυξη ενός χωριού που σύντομα θα βρεθώ εκεί για ένα live οδοιπορικό.

Ονομασία

Η αρχαία πόλη “Βοόσουρα”, η οποία τοποθετείται στα όρια της περιοχής του χωριού, είναι μια πιθανή προέλευση της ονομασίας του Πισσουριού, όπως αναφέρει ο αρχαίος ιστορικογεωγράφος Στράβων. Επίσης, κάποια γεγονότα που συνέβησαν σε  πολύ σκοτεινές νύχτες μπορεί να έδωσαν στο χωριό το όνομά του, αφού στην κυπριακή διάλεκτο η λέξη “πισσούρι” σημαίνει κατασκότεινο. Σύμφωνα με μια παράδοση, 300 “Αλαμάνοι” άγιοι που ήρθαν στην Κύπρο για ασκήτευση από την Παλαιστίνη, αγκυροβόλησαν στο Πισσούρι  κατά τη διάρκεια μιας πολύ σκοτεινής νύχτας. Σε μια άλλη παράδοση, αναφέρεται ότι οι Αγίοι Πατέρες που καταδιώκονταν στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, συναντήθηκαν στην περιοχή αυτή μια σκοτεινή νύκτα. Τελικά πιστεύεται ότι η ερμηνεία της ονομασίας του χωριού είναι πιο απλή. Κάποτε στην περιοχή παραγόταν πίσσα και έτσι πήρε το χωριό το όνομα του. Η πίσσα των πεύκων πρέπει να παραγόταν στην περιοχή κατά την Βυζαντινή περίοδο και κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Προϊόντα

Το Πισσούρι δέχεται μια ετήσια βροχόπτωση που ανέρχεται στα 447 χιλιοστόμετρα. Η κύρια παραγωγή του είναι τα σταφύλια ποικιλίας “Σουλτανίνα” που παράγονται κυρίως στη μαγευτική κοιλάδα που επεκτείνεται μέχρι τον κόλπο Πισσουρίου. Επίσης καλλιεργούνται ελιές, χαρουπιές και λίγες αμυγδαλιές. 

Επίσης παγκύπρια γνωστό το χαλλούμι ‘’ Το Πισσουρκότικο’’ φτιαγμένο από 100% κατσικίσιο γάλα είναι προϊόν παράδοσης και ποιότητας της περιοχής, που λόγο της μορφολογίας και της χλωρίδας της περιοχής το γάλα που παράγεται είναι της υψηλότερης ποιότητας τόσο σε γεύση αλλά και σε ποσοστό λιπαρών που δίνουν μια εντελώς διαφορετική γευστική εμπειρία στο τελικό προϊόν. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχοντας στο νου τη παράδοση και τη ποιότητα του Πισσουρκώτικου Χαλλουμιού προωθεί τώρα την ανέγερση Μουσείου Χαλουμιού στην Κοινότητα όπου παράδοση, παρόν και μέλλον θα αναδεικνύονται.  

Πληθυσμός

Το χωριό γνώρισε συνεχή πληθυσμιακή αύξηση. Το 1881 οι κάτοικοι του ήταν 482 που αυξήθηκαν το 1931 σε 956 ( 860 Ελληνοκύπριοι και 96 Τουρκοκύπριοι) και το 1960 ανήλθαν στους 1072 (1053 Ελληνοκύπριοι και 19 Τουρκοκύπριοι). Μετά το 1964 και εξαιτίας των διακοινοτικών ταραχών που ακολούθησαν την τουρκοκυπριακή ανταρσία, οι λίγοι Τουρκοκύπριοι του Πισσουρίου εγκατέλειψαν το χωριό τους και μετακινήθηκαν σε γειτονικά αμιγή τουρκοκυπριακά χωριά, στο πλαίσιο οδηγιών της Άγκυρας για δημιουργία στη Κύπρο ισχυρών τουρκοκυπριακών θυλάκων. Το 1973 όλοι οι  Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του Πισσουρίου  ήταν 1030. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού συμπεριλαμβανομένων και των ξένων μόνιμων κατοίκων του χωριού ανέρχονται στους 1400.

Τουριστική ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια δόθηκε μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα της παραλίας Πισσουρίου, που έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και που τα τελευταία χρόνια βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης.

Εκτός από τα ολοκάθαρα νερά της, που την κάνουν ελκυστική για τους ξένους, η παραλία Πισσουρίου εκτείνεται σε ένα μαγευτικό τοπίο έκπαγλου φυσικής ωραιότητας που ξεκινά από το ακρωτήρι Άσπρο και καταλήγει στην αντίπερα βραχώδη περιοχή που ονομάζεται “Μαυρόροτσος” Προστατευμένη από το ακρωτήρι Άσπρο, με τις ψηλές κάθετες πλευρές του, δημιουργεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας που της προσδίδουν μια μοναδικότητα.

Στην περιοχή της παραλίας είναι κτισμένο το ξενοδοχείο “Κολούμπια” καθώς και πολλά τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ντόπιων και ξένων περιηγητών που επισκέπτονται καθημερινά την μοναδική για την ομορφιά της περιοχή Πισσουρίου.

Το Πισσούρι μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν μια από τις πιο αξιόλογες τουριστικές περιοχές της Κύπρου, γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα, διαθέτει όλες τις ανέσεις για μια ευχάριστη παραμονή και ξεχωρίζει για την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων του και τη ζεστή φιλική ατμόσφαιρα που συναντά ο ξένος επισκέπτης.

Η γειτνίαση του χωριού με τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του Κουρίου και της Παλαίπαφου δίνει την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες για σύντομες εκδρομές στους γειτονικούς αυτούς χώρους.

Τέλος θα πρέπει να πούμε, πως στην πεζοδρομοποιημένη και γραφική πλατεία του χωριού ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι τα εύγεστα κυπριακά εδέσματα μέσα σε μια χαρούμενη, διασκεδαστική και παραδοσιακή ατμόσφαιρα που δημιουργούν με τα καλλιτεχνικά προγράμματα τους διάφορα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα.

Παραλίες Πισσουρίου

Η κεντρική παραλία Πισσουρίου βρίσκεται στο νότιο σημείο του παλιού χωριού. Ξεχωρίζει για την ψιλή χρυσή άμμο, τα πολύχρωμα μικρά βότσαλα, τα μέτρια κύματα και γενικά για την πεντακάθαρη γαλάζια θάλασσα. Προστατευμένο από το απέραντο λευκό βράχο του Ακρωτηρίου «Άσπρο», ένα σε κάθε πλευρά, η παραλία αποκαλύπτει το μοναδικό, ήρεμο και γαλήνιο προφίλ της. Η απαράμιλλη ομορφιά της, σε συνδυασμό με το φως και το λευκό χρώμα των δύο βράχων, αντανακλά έναν υπέροχο και θεαματικό κέντρο αναψυχής για όλους τους επισκέπτες

Προσφέρει την ιδανική έκταση παραλίας (μήκος 1500 μ., Πλάτος 90 μ.) και μαζί με την εκπληκτική οργανωμένη δομή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από όλους τους λουόμενους. Οι λάτρεις των σπορ μπορούν να κάνουν θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα και άλλα θαλάσσια σπορ.

Η παραλία της Κοινότητας είναι υπερήφανη για τη δωρεάν χρήση παράκτιων εγκαταστάσεων. Διατίθενται δύο αποδυτήρια, τουαλέτες και σημεία ντους για ανοιχτή χρήση (πρόσφατα ανανεώθηκαν και αναβαθμίστηκαν). Τα τελευταία 2 χρόνια έχει δωθεί έμφαση στις προσφερόμενες Υπηρεσίες προς Α.Μ.Ε.Α. Έχουν διαμορφωθεί 2 προσβασεις στη παραλία και επιπλέον 5 διάδρομοι για πρόσβαση στο κύμα. Επίσης με την αγορά ειδικά διαμορφωμένου τροχοκαθίσματς δίδεται η δυνατότητα σε άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες να μπουν στη θάλασσα με ασφάλεια. Επιπλέον, ένας επαρκής αριθμός πλήρως εξοπλισμένων ναυαγοσωστών περιπολούν στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Η υπηρεσία αυτή έχει ενδυναμωθεί με τη κατασκευή και δευτερου Ναυαγοσωστικού Πύργου. Όλες αυτές οι παροχές διευκολύνουν τους επισκέπτες αποδεικνύοντας ότι η παραλία στο Πισσούρι τους παρέχει άνεση και ασφάλεια.

Ένας κοντινός δημόσιος χώρος στάθμευσης ενθαρρύνει την εύκολη πρόσβαση στην παραλία. Έχει πέντε δημόσιες προσβάσεις πεζοπορίας απλωμένες σε όλη την ακτογραμμή. Δύο από αυτές είναι κατασκευασμένες για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Pissouri Beach Hotel και το Columbia Resorts Hotel καθώς και οι διάφορες κοντινές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια, μπαρ, πίτσες και διάφορα καταστήματα κάνουν την παραμονή ενός επισκέπτη πιο άνετη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία Πισσουρίου απονέμεται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία, που απεικονίζει την πλήρη συμμόρφωσή της με τα πρότυπα ποιότητας του νερού, την ασφάλεια και την παροχή υπηρεσιών.

  • Παραλία για τους Σκύλους – Πρόλυμνος

Βρίσκεται ανατολικά της Πέτρας του Ρωμιού, δίπλα από τον παλαιό δρόμο Πισσουρίου – Πέτρας του Ρωμιού μέσα σε ένα πανέμορφο και μοναδικό ανάγλυφο περιβάλλον.

Η Παραλία των Λαχανικών είναι μια Άγρια-Φυσική παραλία προσιτή μόνο δια θαλάσσης και μέσω μονοπατιών. Βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Κοινότητας και Δυτικά του Κάβο Άσπρο, περιτριγυρισμένη από κάθετους απόκριμνους λευκούς γκρεμούς και σπάνιας ομορφιάς εικόνες που συνθέτουν μια εμπειρία ζωής. Σημαντικός χώρος για τους λάτρεις παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας ειδικά άγριων πτηνών αλλά και πλούσια περιοχή από γεωλογικής απόψεως ευρήματα. 

Παραλία Μελάντας

Η Παραλία της Μελάντας είναι μια Άγρια-Φυσική παραλία προσιτή μόνο δια θαλάσσης . Βρίσκεται Ανατολικά της  Παραλίας Πισσουρίου και στα σύνορα με τη Κοινότητα Αυδήμου. Περιτριγυρισμένη από κάθετους απόκριμνους καφεκόκκινους γκρεμούς και σπάνιας ομορφιάς εικόνες που συνθέτουν μια εμπειρία ζωής. Σημαντικός χώρος για τους λάτρεις παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας ειδικά άγριων πτηνών αλλά και πλούσια περιοχή από γεωλογικής απόψεως ευρήματα. Η Ανατολή του Ηλίου είναι ακόμα ένας λόγος να επισκεφθείς αυτή τη παραλία.

Πράσινο Πισσούρι – Αειφόρος Ανάπτυξη

Την Ειδική Τιμητική Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για το 2019 και ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2019, απονεμήθηκε στην Κοινότητα Πισσουρίου.

H τελετή βράβευσης των «Παγκύπριων Βραβείων Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου» και των «Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς & Επιχειρήσεις», πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κοινότητα Πισσουρίου, απέσπασε τα δύο πολύ σημαντικά βραβεία για το έργο της «Χαρτογράφηση Ποδηλατικών διαδρομών και διαδρομών πεζοπορίας της ευρύτερης περιοχής Πισσουρίου, στην κατηγορία: Αειφόρος Τουρισμός», το οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποψήφια έργα σε όλες τις κατηγορίες.

’Προσβάσιμο Πισσούρι σε Α.Μ.Ε.Α’’

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, στη προσπάθειά του να καταστεί προσβάσιμη Κοινότητα στη ολότητά της σε Α.Μ.Ε.Α έχει προχωρήσει τα τελευταία 2 χρόνια σε συνεργασία με τον Ο.ΠΑ.Κ σε ενέργειες ανάδειξης και ενδυνάμωσης των υπηρεσιών που προσφέρει για προσβασιμότητα σε Α.Μ.Ε.Α. Ο επανασχεδιασμός και η σήμανση όλων των χώρων στάθμευσης και ενταξης αυτών στην εφαρμογή Ablebook, η αγορά  και δημιουργία διαδρόμων πρόσβασης στη παραλία, η αγορά τροχοκαθίσματος για προσβαση στη θάλασσα, η ανακαίνιση των δημόσιων τουαλέτων και αποδυτηρίων στη παραλία και την Πλατεία του χωριού είναι μερικές από τις ενέργειες που εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εγκαθίδρυσης της Κοινότητας σαν προσβάσιμη σε Α.Μ.Ε.Α.  Αυτή μας η προσπάθεια έχει εκτιμηθεί από πολλούς αλλά ειδικά από τον οργανισμό σπανίων νοσημάτων ”ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ” που φέτος για 2η συνεχόμενη χρονια διοργάνωσαν τη Καλοκαιρινή τους κατασκήνωση στο Πισσούρι.

Πρόγραμμα Σίτισης Ηλικιωμένων

Έμπρακτη στήριξη στους ηλικιωμένους κατοίκους του Πισσουρίου και συγκεκριμένα καθημερινά ζεστό φαγητό δίδει το ταμείο σίτισης της Κοινότητας που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019 και στηρίζεται από την εκκλησιαστική επιτροπή.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο δημιούργησε ένα ταμείο σίτισης ηλικιωμένων και παρέχει επί καθημερινής βάσεως ποιοτικό, καλό φαγητό στου ηλικιωμένους.

Το μαγείρεμα γίνεται στους χώρους του Σ.Κ.Ε.

Το πρόγραμμα φαγητού επιμελήθηκαν διατροφολόγοι και περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, όσπρια, γιαχνιστά και μακαρόνια. Επίσης, καθημερινά έχει σαλατικά και ως επιδόρπιο φρούτα ή γλυκά.

 Οι επωφελούμενοι ανέρχονται στους 14 και γίνεται παράδοση στο σπίτι τους κάθε μεσημέρι.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορηγείται και ανέρχεται στα 60 ευρώ τον μήνα.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Το Pissouri Race Series βασίζεται στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής τουριστικής εμπειρίας. Ένας συνδυασμός αθλητικών εκδηλώσεων καθώς και υπαίθριων δραστηριοτήτων που στοχεύει στην προσέλκυση αθλητών από την Κύπρο και την Ευρώπη παρουσιάζοντας τη μοναδική μορφολογία του Πισσουρίου και των γύρω περιοχών. Μια συγχώνευση ποδηλατικών και πεζοπορικών διαδρομών σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που προσφέρει η κοινότητα, καθιστά το Πισσούρι έναν αθλητικό προορισμό.

Μονοπάτια της Φύσης / Ποδηλατικές Διαδρομές

https://www.chooseyourcyprus.com/pissouri-nature-t

H περιοχή διαθέτει 8 μονοπάτια πεζοπορίας, διασχίζοντας τους λόφους, προσφέροντας εκπληκτική θέα και μια εκπληκτική γεωλογική εμπειρία, με απολιθώματα της θαλάσσιας ζωής που βρίσκονται εκατοντάδες πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.Τέσσερα από τα οκτώ μονοπάτια είναι ανοιχτά για πεζοπορία και ποδηλασία. Διατίθενται ποδήλατα προς ενοικίαση, ενώ μπορείτε επίσης να οργανώσετε ξεναγήσεις με ποδηλασία.

Αν η ζωή είναι μια μεγάλη περιπέτεια: «Ταξιδεύουμε για ρομαντισμό, ταξιδεύουμε για την αρχιτεκτονική και ταξιδεύουμε για να χαθούμε» (Ray Bradbury). Σας ευχαριστούμε για την υπέροχη διαδρομή…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μ΄ ένα χάρτη και δυο ρόδες, το όνειρο πήρε ζωή: Aπό τον Εύξεινο Πόντο, στην Παναγία Σουμελά

Taste and Hospitality

Βουτιές στον Άγιο Ερμογένη στον όρμο της Επισκοπής

Taste and Hospitality

1974: Το πρώτο minibar σε ξενοδοχείο εκτίναξε τις πωλήσεις ποτών κατά 500%

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!