Νέα Νεα της Αγορας

Χριστούγεννα χωρίς εισοδήματα για εκατοντάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά για εκατοντάδες εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, οι οποίοι καθίστανται παράπλευρες απώλειες της κρίσης του κορονοϊού. Πρόκειται για οικογένειες που έχουν πέσει θύματα λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με διάφορα επιδόματα από τα οποία έχουν αποκλειστεί.

Το πρόβλημα έχει πάρει δραματικές διαστάσεις για τρεις κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από τα επιδόματα, είτε αυτά αφορούν το τακτικό ανεργιακό επίδομα ή τα ειδικά επιδόματα COVID-19, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα. Η Συντεχνία Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ της ΠΕΟ Αμμοχώστου προβαίνει σε διαβήματα απευθείας στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι ήδη αργά.

Εκτός ειδικών επιδομάτων λόγω περιορισμών του Υπουργείου

Η πρώτη κατηγορία αφορά εργαζομένους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι οποίοι είναι εκτός του σχεδίου Ειδικού Επιδόματος Στήριξης Ανέργων του Υπουργείου Εργασίας, ένεκα των χρονοδιαγραμμάτων που είχε θέσει το Υπουργείο για τους δικαιούχους του σχεδίου.

Το θέμα αφορά ξενοδοχοϋπάλληλους οι οποίοι εξάντλησαν το ανεργιακό επίδομα μετά την 1η Ιουλίου 2020 και ως εκ τούτου δεν είναι δικαιούχοι του Ειδικού Επιδόματος Στήριξης Ανέργων του Υπουργείου Εργασίας ένεκα περιορισμού στην υποβολή των σχετικών αιτήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η Συντεχνία Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Αμμοχώστου απέστειλε επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητώντας προσωπική παρέμβαση για να δοθεί λύση.

Στην ουσία, όσοι εργαζόμενοι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεκίνησαν να εγγράφονται για ανεργιακό επίδομα μετά την 1η Ιανουαρίου 2020 είναι εκτεθειμένοι, χωρίς όμως να έχουν ευθύνη. Σε αυτούς τους ανθρώπους συμπεριλαμβάνονται π.χ. εργαζόμενοι οι οποίοι συσσώρευσαν ημεραργίες (ρεπό) από την προηγούμενη τουριστική σεζόν και τα μετέφεραν με το πέρας της σεζόν, όπως είναι πάγια πρακτική, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις για ανεργιακό να μετατεθούν μέσα στον Ιανουάριο. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αυτοί συνέχισαν να είναι δικαιούχοι ανεργιακού επιδόματος για λίγες μέρες του Ιούλη, αλλά ταυτόχρονα έχασαν την πρόσβαση στο ειδικό επίδομα, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να είναι με μηδενικό εισόδημα από τον Ιούλιο.

Ο επαρχιακός γραμματέας της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου, Πανίκος Ιεράρχης, περιέγραψε μια δραματική κατάσταση. Με δηλώσεις του στη «Χ» παρουσίασε παραδείγματα ανθρώπων μεταξύ των οποίων και οικογένειες στις οποίες και ο σύζυγος και η σύζυγος είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι ζουν με κουπόνια από τις συντεχνίες! «Στα τόσα χρόνια που είμαι στη συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων, πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους να φτάνουν στα όρια να ζητιανεύουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιεράρχης περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση ανέχειας στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί άνθρωποι του τουριστικού κλάδου σε μια κατ’ εξοχή τουριστικήν περιοχή.

Με την επιστολή της, η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου καλεί τη Ζέτα Αιμιλιανίδου να χειριστεί προσωπικά το θέμα ενημερώνοντας την υπουργό ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα αδικίας και είναι στα όρια της φτώχειας, αφού δεν έχουν εισοδήματα. Η συντεχνία προειδοποιεί ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν χρήματα ούτε για φαγητό καλώντας την υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στην επιστολή της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου προς την Υπουργό Εργασίας, ημερομηνίας 19 Νοεμβρίου 2020, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Εκ μέρους αριθμού εργαζομένων (ανέργων) στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία θα θέλαμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την αγανάκτησή μας όσον αφορά τη μη καταβολή του Ειδικού Επιδόματος Στήριξης Ανέργων. Η μερίδα των πιο πάνω εργαζομένων (ανέργων) έχει εξαντλήσει το Ανεργιακό Επίδομα μετά την 1ην Ιουλίου είτε γιατί δεν εργάζονταν εποχιακά ή επειδή είχαν συσσωρευμένες ημεραργίες κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο και έτσι το ανεργιακό τους εξαντλήθηκε μετά την 1ην Ιουλίου. Είναι με απόγνωση που απευθυνόμαστε κοντά σας για το πιο πάνω θέμα, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο και οι πιο πάνω εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εισοδήματα από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021 και μετά. Μετά από πολλές παρεμβάσεις συνεχίζετε να μας δίνετε την ίδια αρνητική απάντηση», αναφέρει η συντεχνία καλώντας την κα Αιμιλιανίδου να παρέμβει προσωπικά. «Οι εργαζόμενοι (άνεργοι) αδικούνται και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και δεν έχουν από πού αλλού να εξασφαλίσουν οποιοδήποτε άλλο εισόδημα. Έχει εξαντληθεί η υπομονή και θεωρούμε κοροϊδία την όλη αντιμετώπιση του θέματος. Αναμένουμε ΑΜΕΣΑ την παρέμβασή σας για να διευθετηθεί το θέμα μας. Ως τελευταία μας επιλογή είναι η επικοινωνία μαζί σας μέσα από την επιστολή που παραθέτουμε σήμερα. Δεν έχουμε πρόθεση να είμαστε φορτικοί ή απειλητικοί, όμως θέλουμε να λάβετε υπόψιν ότι δεν έχουμε χρήματα ούτε για φαγητό», είναι η δραματική έκκληση των εργαζομένων.

Χαμένοι στην ταυτοποίηση

Η δεύτερη κατηγορία εντοπίστηκε πολύ πρόσφατα από τις συντεχνίες και αφορά ανθρώπους που επίσης μένουν εκτός επιδοματικών σχεδίων της κυβέρνησης λόγω λαθών ή παραλείψεων από πλευράς του Υπουργείου στην ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών. Όπως μας αναφέρθηκε από τον επαρχιακό γραμματέα της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Αμμοχώστου, πολλοί εποχιακοί εργαζόμενοι κλήθηκαν για επιβεβαίωση φυσικής παρουσίας στο επαρχιακό γραφείο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά την υιοθέτηση της πρακτικής υποβολής των διαφόρων αιτήσεων για επιδόματα μέσω διαδικτύου ένεκα των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού. Όπως μας εξηγήθηκε όμως, διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων (τουλάχιστον 50 κατέφυγαν στην ΠΕΟ) οι οποίοι δεν ταυτοποιήθηκαν για διάφορα πρακτικά προβλήματα, όπως η αλλαγή κινητού τηλεφώνου, είτε λόγω παραλείψεων από λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτός σχεδίων και σε κατάσταση απόγνωσης επίσης. Τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργείο Εργασίας απέστειλε ειδοποιήσεις σε εργαζομένους για να παρουσιαστούν στο επαρχιακό γραφείο και να επιβεβαιωθεί η φυσική τους παρουσία στην Κύπρο. Αυτό έγινε δειγματοληπτικά για να αποφευχθούν τρύπες εκμετάλλευσης του συστήματος από ανθρώπους που π.χ. θα έφευγαν στο εξωτερικό. Όμως, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας, υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάστηκαν για ταυτοποίηση, αλλά και πάλι διαγράφηκαν από το σύστημα, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται επιδόματα. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπήρξε δυνατότητα επικοινωνίας με εργαζομένους χωρίς ευθύνη των ιδίων, με αποτέλεσμα και πάλι να καταστούν μη δικαιούχοι.

Εκτεθειμένοι και όσοι εργάστηκαν για λιγότερους από έξι μήνες

Η τρίτη κατηγορία είναι όσοι για διαφόρους λόγους εργάστηκαν για λιγότερους από έξι μήνες, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικό κομμάτι από τα ειδικά επιδόματα και πάλι με ευθύνη του υπουργείου. Στις περιπτώσεις αυτές, εργαζόμενοι οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν έξι μήνες συνεχούς εργασίας την τουριστική σεζόν που μόλις έχει ολοκληρωθεί, εγγράφηκαν κανονικά στους καταλόγους ανέργων τον περασμένο μήνα στηριζόμενοι στις προφορικές διαβεβαιώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λειτουργών του υπουργείου ότι θα καλύπτονταν. Όπως διαπιστώθηκε όμως αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι αυτοί έλαβαν απάντηση από το υπουργείο ότι δεν είναι δικαιούχοι του τακτικού ανεργιακού επιδόματος, επειδή δεν συμπλήρωσαν έξι μήνες συνεχούς εργασίας και ότι μπορούν να εγγραφούν στις πλατφόρμες των ειδικών επιδομάτων. Ένεκα αυτής της παρεξήγησης όμως, οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν ήδη χάσει τουλάχιστον ένα μήνα για τον οποίο δεν θα έχουν κανένα εισόδημα. Η ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ ετοιμάζει διαβήματα και γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Τάσος Περδίος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Β. Μπέκαμ σύγκρινε το φαγητό της με του γιού της και η διαφορά ήταν…χαώδης

Taste and Hospitality

Γερμανία: Όσοι πολίτες επιστρέφουν από Κύπρο θα μπαίνουν σε καραντίνα – Μειωμένες αφίξεις κατά 90%

Taste and Hospitality

Δεν ταξιδεύουν οι Βρετανοί τουρίστες μέχρι τις 23 Ιουνίου – Αναστέλλει πτήσεις η Jet2

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!