Γεύσεις Κυρίως Πιάτα

Καραόλοι μνούχαροι σουβλάκι για μερακλήδες!

Τα σαλιγκάρια και το παρθένο ελαιόλαδο φαίνονται ότι είναι υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για την διάσημη μακροβιότητα των Κρητικών. Ο Πλίνιος τα αναφέρει σαν γιατροσόφι για τους πόνους στο στομάχι και τις αιμορραγίες, ενώ ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός τα συνιστούσαν για την υδρωπικία και την κήλη. Αργότερα, στον Μεσαίωνα, τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, για την επούλωση πληγών, το σκορβούτο κ.ά. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εκτράφηκαν στην αρχαία Ρώμη, ενώ σήμερα σε Κύπρο, Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής τους, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Παραλλαγή της συνταγής για καραόλους τηγανητούς, περασμένους σε σουβλάκι. Μνούχαροι ονομάζονταν τα σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους, με σκληρό κέλυφος.

ΥΛΙΚΑ

Σαλιγκάρια μνούχαροι

Κλαδιά σχοίνου

Αλεύρι

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν το μαγείρεμα πλένουμε τα σαλιγκάρια με νερό.

Τρίβουμε ελαφρά μεταξύ τους τα σαλιγκάρια και αλλάζουμε το νερό 6-8 φορές, έως ότου καθαρίσουν.

Τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα σαλιγκάρια από το κέλυφος και τα περνάμε στα λεπτά κλαδιά του σχοίνου.

Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.

Η διατροφική αξία των σαλιγκαριών είναι εξαιρετική, καθώς μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά τις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Τα 100 γραμμάρια κρέατος σαλιγκαριού αποδίδει περίπου 90 kcal, περιέχει μόλις 1 γραμμάριο λίπους και 16,1 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και η περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ψαριών.

Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς, πολλές φορές, εμφανίζεται ανεπάρκεια σε αυτήν την βιταμίνη, μετά από μία παρατεταμένη και μη ισορροπημένη νηστίσιμη περίοδο. Έτσι η κατανάλωση 100γραμμαριών σαλιγκαριών μπορεί να καλύψει κατά μέσο όρο το 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β6, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε (25% ΗΣΠ), που αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο.

Ευχαριστίες στο Εικονικό Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και διατροφής για τη συνταγή

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

6 συμβουλές για να μειώσετε τις θερμίδες σε μια βραδιά με «Κρασί και Τυρί»

Taste and Hospitality

Bocadillo de Calamares: Το σάντουιτς-σύμβολο της Μαδρίτης

Taste and Hospitality

Γιουβαρλάκια σούπα αυγολέμονο – 2 μυστικά για να μην σου γίνουν σφιχτά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!