Παρουσίαση

Καλλέπεια…Ένας τόπος ηρεμίας και γαλήνης

Ανάμεσα στις αναρτήσεις που βγάζει το φατσοβιβλίο  μου «πετάει» μια φωτογραφία από ένα χωριό της Κύπρου, την Καλλέπεια. Με εντυπωσιάζουν τα χρώματα, το τοπίο. Ομολογώ πως αν και έχω ακούσει πολλά για την περιοχή εντούτοις δεν την έχω επισκεφτεί ακόμη. Οι εναλλαγές της φύσης μέσα από τον φακό μιας ομάδας παιδιών που έχει δική της σελίδα με βάζει ακόμη σε μεγαλύτερο πειρασμό να διαβάσω και να μάθω για την περιοχή. Όλο και περισσότερο χαζεύω τα σπίτια, τα δρομάκια και το απέραντο τοπίο βυθισμένο σε πράσινο…

Η Καλλέπεια, χωριό της επαρχίας Πάφου, είναι ένα ημιορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 590 μέτρα. Βρίσκεται μόλις 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου, στη γεωγραφική περιφέρεια των αμπελοχωρίων Λεμεσού και Πάφου.

Ιστορικά στοιχεία

Κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας, σύμφωνα με το Μας Λατρί, το χωριό μας διακρινόταν σε Πάνω και σε Κάτω Καλλέπεια. Η Πάνω Καλλέπεια, όπως αναφέρει ο ίδιος, ήταν μεσαιωνικό φέουδο Calopes, ενώ η Κάτω ήταν ένα από τα κτήματα της βασιλικής οικογένειας της Κύπρου. Αξίζει να αναφερθεί πως στο χωριό ανευρέθηκαν κατάλοιπα της αρχαιοελληνικής θρησκείας του θεού των βοσκών, του Πάνα. Μια από τις πιο άσχημες στιγμές που έζησε το χωριό ήταν ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Πάφο το 1953. Τότε, η Καλλέπεια υπέστη σοβαρές ζημιές.

Ονομασία

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές: – Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομα του χωριού συνδέεται με μια ετυμολογική εξήγηση. Καλλέπεια, όπως γράφει στο περιοδικό «Η Φωνή των Κοινοτήτων», προήλθε από τη σύνθεση των λέξεων «κάλλος» και «πεια», που σημαίνουν αντίστοιχα «ομορφιά» και «καλός λόγος», επειδή «οι κάτοικοι μιλούσαν με όμορφα λόγια».

Ένα από τα πρώτα αμπελουργικά χωριά της Πάφου

Η Καλλέπεια, είναι από τα πρώτα αμπελουργικά χωριά της Πάφου. Τη δεκαετία του ’80 ήταν το έκτο αμπελοχώρι της επαρχίας Πάφου. Στις μέρες μας παρόλο που η αμπελοκαλλιέργεια περιορίστηκε, εντούτοις εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις βασικές ασχολίες των κατοίκων της Καλλέπειας. Παράλληλα, ασχολούνται με την καλλιέργεια μηλιών, αμυγδαλιών, λεμονιών, πορτοκαλιών αλλά και σιτηρών. Λίγοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται και με τη κτηνοτροφία. Στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1983, εκτρέφονταν στο χωριό 114 πρόβατα και 1143 κατσίκες.

Σήμερα…

Εξέχουσα θέση στα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής κατέχει και η Μονή Τιμίου Σταυρού Μίνθης που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού. Εκεί, υπάρχει και το διάσημο γήπεδο του γκολφ της περιοχής (18 οπών) Minthis Hills Golf Resort που καλύπτει έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων και το οποίο απευθύνεται και σε αρχάριους, αφού παραδίδονται μαθήματα από δασκάλους του αθλήματος. To όμορφο συγκρότημα που συνδυάζει την αθλητική δραστηριότητα με φαγητό, καφέ στη βεράντα, ποτό στο cocktail bar, αλλά και πολυτελείς βίλες για εκείνους που επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του γκολφ και όχι μόνο.

ΦΩΤΟ:KALLEPIA BLOGGER

Η κεντρική πλατεία της Καλλέπειας κοσμείται από  πετρόχτιστο μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες ήρωες και στους ευεργέτες της κοινότητας, αλλά και σ’ αυτούς που προσέφεραν στην παιδεία και στον πολιτισμό. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, το στολίδι του τόπου, άνοιξε το 2012 προβάλλοντας πτυχές της κυπριακής λαϊκής τέχνης, της παράδοσης και της ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο. 

Για τους λάτρεις της φύσης που αρέσκονται και στο περπάτημα, το Μονοπάτι της Φύσης Καλλέπεια-Επισκοπή, συνιστά μια όμορφη διαδρομή μήκους 8 χιλιομέτρων μέσα στο πράσινο και ανάμεσα από επιβλητικά φαράγγια.

Ευχαριστίες στο Κοινοτικό συμβούλιο για όλες τις πληροφορίες. Οι φωτος είναι από την σελίδα Καλλέπεια στο f/b

Related posts

Οταν η Κύπρος γιόρταζε τη στέψη της Βασίλισσας, εκτός από αυτή την πόλη (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Θεοφύλακτος Μαυρομμάτης: Ο οραματιστής που ανέδειξε την περιοχή Γερμοσόγειας τουριστικά

Taste and Hospitality

Οδοιπορικό: Σανατόριο Κυπερούντας: Tα θύματα μιας φοβερής προκατάληψης…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!