Διοίκηση Τάσεις

Φτιάξετε το τέλειο μενού

Χρυσοί κανόνες για το τέλειο μενού

Το μενού engineering γεννήθηκε από την εξής ερώτηση: Με ποιον τρόπο η δομή, το περιεχόμενο, ακόμα και η μορφή ενός μενού επηρεάζουν τον τζίρο ενός εστιατορίου; Είναι δυνατόν να δομηθεί το μενού με τρόπο ώστε να αυξήσει τις εισπράξεις ενός εστιατορίου και να βελτιστοποιήσει τη χρήση των πόρων (πρώτων υλών);

Η απάντηση είναι απλή, αλλά όχι συνηθισμένη: Ναι, «ενθαρρύνοντας» την αγορά πιάτων στα οποία υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, και «αποθαρρύνοντας» την αγορά εκείνων στα οποία το περιθώριο κέρδους είναι μικρότερο.

Ακολουθώντας τις παρακάτω τεχνικές και τις προτάσεις μπορείτε να αυξήσετε τις εισπράξεις του εστιατορίου σας έως και 15%.

Γενικά, για να αυξηθούν οι εισπράξεις σε μια επιχείρηση εστίασης, υπάρχουν τέσσερις δυνατές επιλογές: 

α. Να αυξήσετε τον αριθμό των πελατών σας.

β. Να αυξήσετε τη συχνότητα με την οποία σας επισκέπτονται οι πιστοί σας πελάτες.

γ. Να αυξήσετε τη μέση κατανάλωση ανά πελάτη.

δ. Να αυξήσετε το μέσο κέρδος ανά πιάτο.

Το μενού engineering επικεντρώνεται κυρίως στις δύο τελευταίες επιλογές (γ και δ), αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία που έχει το μενού κάθε εστιατορίου στις εισπράξεις αλλά και στη λειτουργία και διαχείριση του ίδιου του εστιατορίου.

Ας τα αναλύσουμε όμως με τη σειρά.

Ο όρος μενού engineering σημαίνει «μηχανική του μενού» και είναι μια πραγματική μαθηματική και επιστημονική ανάλυση των πιάτων που προτείνονται σε ένα μενού, η οποία μας βοηθάει να κατανοήσουμε με λεπτομέρειες πότε κάθε πιάτο βρίσκεται στο μενού με όρους κέρδους. Η ανάλυση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά έχει στόχο να καθοδηγήσει τους πελάτες, με τρόπο μη αντιληπτό και υποσυνείδητο, να επιλέξουν τα πιάτα εκείνα που η επιχείρηση θέλει να προωθήσει περισσότερο επειδή αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα του καταστήματος και, κυρίως, επειδή έχουν περισσότερο κέρδος και, σε κάποιες περιπτώσεις, μικρότερη δυσκολία παρασκευής.

Το μενού engineering, συνεπώς, γίνεται πραγματική επιστήμη: συνδυάζει τη μαθηματική ανάλυση (κόστος πρώτων υλών, αριθμός πιάτων που πουλήθηκαν, κέρδος σε κάθε συνταγή ξεχωριστά) με την ψυχολογία (πώς ο ανθρώπινος νους υποκινεί και εκλογικεύει τις αποφάσεις αγοράς), και μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους γνωστικούς μηχανισμούς του ανθρώπου που μπορούν να συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των πωλήσεων και του κέρδους.

Πώς μπορεί  λοιπόν, να ανέβει η μέση κατανάλωση ανά πελάτη και να αυξηθεί το μέσο κέρδος σε κάθε πιάτο; Η πιο συνηθισμένη απάντηση θα μπορούσε να είναι η εξής: αυξάνοντας τις τιμές στα πιάτα ή μειώνοντας τα κόστη. Προσοχή όμως! Οι επιλογές αυτές είναι πολύ ριψοκίνδυνες αν αποφασιστούν χωρίς να έχει προηγηθεί μια ακριβής ανάλυση. Γιατί μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσουν προβλήματα στο εστιατόριο, το οποίο ίσως αρχίσει να βλέπει την πελατεία του να μειώνεται σημαντικά. Επομένως, δεν αλλάζουμε ποτέ τη σχέση ποιότητας/τιμής των πιάτων χωρίς να έχει προηγηθεί μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη ανάλυση!

Η IMCS είναι η κορυφαία εταιρεία στις υπηρεσίες διαχείρισης αποθεμάτων και ελέγχου στην Κύπρο. Παρέχουμε υπηρεσίες που βοηθούν τους πελάτες μας να παρακολουθούν το απόθεμά τους και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Η εμπειρία μας σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες γνώσεις μας και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας καθιστούν την ιδανική λύση για υπηρεσίες διαχείρισης και ελέγχου αποθεμάτων.

Η IMCS σημαίνει επαγγελματισμό, υψηλό επίπεδο ακρίβειας και λεπτομερείς αναφορές.

Στόχος μας είναι να είμαστε η πιο αξιόπιστη εταιρεία διαχείρισης αποθεμάτων και ελέγχου στην Κύπρο.

Το όραμά μας είναι να θέσουμε τα υψηλότερα πρότυπα στη διαχείριση αποθεμάτων και να είμαστε ηγέτες στη βιομηχανία μας.

Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε υπηρεσίες διαχείρισης και ελέγχου αποθεμάτων υψηλής ποιότητας σύμφωνα με τις ανάγκες σας και προσαρμοσμένες στον προϋπολογισμό σας, προκειμένου να αυξήσετε τα κέρδη της εταιρείας σας μειώνοντας την υπερβολική σπατάλη και την απώλεια αποθεμάτων.

  • Αυξημένη κερδοφορία λόγω αποτελεσματικής μείωσης της σπατάλης
  • Αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα
  • Ακριβής έλεγχος αποθεμάτων και ανάλυση αξίας αποθεμάτων
  • Ισχυρές σχέσεις με προμηθευτές

Υπηρεσίες :

  • Inventory Management
  • Stock Control Periodic or Seasonal
  • Orders and Intakes
  • Stock Audit
  • Brand Audit
  • Menu Analysis
  • Invoice Recording
  • Operations Management
  • Operations Consulting

www.imcs.com.cy / 25 253 002

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Παναγιώτα Πασχάλη: Μια chef με μια βαλίτσα στο χέρι να «κουβαλάει» Ελλάδα

Σε χάρτινο μπουκάλι θα πίνουμε πλέον το Johnnie Walker

Taste and Hospitality

Περσεφόνη Ανδρέου: «Η ατζέντα της» στο τουριστικό ρεπορτάζ σε χρόνια χωρίς μετριότητες

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!