Διοίκηση Πρόσωπα

Η κορυφαία ελληνίδα μαγείρισσα όλων των εποχών…παγκοσμίου εμβέλειας ήταν Σμυρνιά

Έχει χαρακτηριστεί η «σεφ των σεφ» στην Ελλάδα. Ο… θηλυκός Νίκος Τσελεμεντές και όποιος μιλά γι’ αυτήν έχει να λέει για τις μαγικές συνταγές της. Οι σύγχρονοι σεφ τη θεωρούν τεράστια δασκάλα ενώ τα βιβλία της για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι από τα πλέον ευπώλητα καθώς έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Είναι η Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα που έφυγε από τη ζωή πριν από σχεδόν 32 χρόνια αλλά που άφησε ένα μοναδικό έργο στον κόσμο της μαγειρικής.

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, το 1910, και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες Ελληνίδες δημιουργούς μαγειρικών και ζαχαροπλαστικών συνταγών. Το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Δημητρίου και της Κατίνας Καλλιάκου, ήρθε από τη Σμύρνη το ’22 με την Καταστροφή.

Ασχολήθηκε με τη μαγειρική από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και το 1987, ταξιδεύοντας σε πολυάριθμους προορισμούς, σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, για τη συλλογή γαστρονομικού υλικού. Η μεγάλη επιτυχία του έργου της οφείλεται στη δημιουργία συνταγών που διακρίνονται για τη σαφήνεια, την απλότητα, την ευκολία στην εφαρμογή τους και βασίζονται στην υγιεινή διατροφή.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με εφημερίδες, γυναικεία περιοδικά αλλά και με το ραδιόφωνο, παρουσιάζοντας εκπομπές γατρονομικού ενδιαφέροντος, ενώ τα βιβλία της έχουν κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων χωρών, στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Γνώρισε τον δημοσιογράφο και ιστορικό Αλέξανδρο Παραδείση και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας μαγείρισσα όπως ο Τσελεμεντές. Όμως, η φήμη της απογειώθηκε μέσα από τα γραπτά της, από τις μοναδικές συνταγές που έδινε.

Η αρχή της συγγραφικής της καριέρας –που αργότερα απογειώθηκε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Γυναίκα» και τις δικές της εκδόσεις.

Ήταν η εποχή όπου η τεχνολογία είχε αρχίσει να φτάνει και στην ελληνική κουζίνα και οι νοικοκυρές ήθελαν μια μαγείρισσα να τις πάρει από το χέρι και να της διδάξει τα μυστικά του καλού φαγητού και γλυκού.

Η Χρύσα Παραδείση έγινε η καλύτερη φίλη της σύγχρονης γυναίκας, εργαζόμενης και νοικοκυράς, της έδωσε ιδέες για το πώς να μαγειρεύει. Έγραψε βιβλία που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα σπίτια. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και όπου έφτασαν Έλληνες που δεν ξέχασαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων…Αντώνης Στυλιανού

Από την αίγλη της Cyprus Airways στις πτήσεις της «μπακίρας» (ΦΩΤΟΣ)

Κάμπινγκ σε σχεδία: Οι εναλλακτικές διακοπές (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!