Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Merlot: Η Γαλλίδα «συγγενής» του Cabernet Sauvignon

Η πιο «hot» και trendy κόκκινη ποικιλία, το Merlot, έχει μια μοναδική ικανότητα να παίζει με τις αισθήσεις, ενώ το σημαντικότερο προσόν της είναι ότι δίνει μια πολύ μεγάλη γκάμα μονοποικιλιακών κρασιών: από ευχάριστα και ευκολόπιοτα μέχρι στιβαρά και μεγαλοπρεπή.

Το όνομά της προέρχεται από τη γαλλική λέξη “merle”, που σημαίνει κοτσύφι και είναι το πουλί το οποίο δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις γλυκές ρώγες του Merlot. Θεωρείται “συγγενής” αλλά και “ταίρι” του Cabernet Sauvignon, καθώς συχνά χρησιμοποιείται για να μαλακώσει την ταννικότητά του. Πιο «ήρεμο» από το Cabernet Sauvignon, συχνά κατάλληλο για άμεση κατανάλωση, αλλά ταυτόχρονα ικανό για μεγάλες επιδόσεις, το Merlot έχει εδραιωθεί για τα καλά πια και στην Ελλάδα με ελκυστικά κρασιά που συνδυάζονται εύκολα με το φαγητό.

Προέλευση και κατηγορίες

Άμεσα συνδεδεμένο και ταυτισμένο με το Bordeaux και μάλιστα με τη «Δεξιά Όχθη» των αμπελώνων του, το Merlot σ’ αυτήν ακριβώς την τοποθεσία συνεχίζει να δίνει τα μαγικά κρασιά που δημιούργησαν την παγκόσμια φήμη του. Ωστόσο, έχει το καταπληκτικό προσόν να προσαρμόζεται άριστα στις περισσότερες γεωγραφικές τοποθεσίες και μικροκλίματα. Έτσι, ενώ μέχρι πρόσφατα το 80% της παγκόσμιας παραγωγής Merlot προερχόταν από τη νότια και τη νοτιοδυτική Γαλλία, την τελευταία δεκαετία, σταδιακά, τα πράγματα φαίνεται ν’ αλλάζουν και ο Νέος Κόσμος (Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία κ.λπ.) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Απολαμβάνουμε πια Merlot που προβάλλουν έναν απαλό και γενναιόδωρο χαρακτήρα, σε συνδυασμό με μια εξωστρεφή ιδιοσυγκρασία, φρουτώδη χαρακτηριστικά και σαφώς απαλότερες τανίνες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τα γνωστά αρώματα δαμάσκηνου, κέικ φρούτων και μέντας, μανιταριών και κυνηγιού (για τα κρασιά παλαίωσης) είναι που κάνουν τόσο ελκυστικά τα κρασιά αυτής της ποικιλίας. Πόσο μάλλον, όταν γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις πολλά χρόνια για να τα απολαύσεις στα καλύτερά τους. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για διαφορές ανάμεσα στα Merlot ευρωπαϊκού στιλ και σ’ εκείνα του Νέου Κόσμου, θα λέγαμε ότι εντοπίζονται βασικά στη διαφορά κλίματος, που γίνεται αντιληπτή στα δεύτερα με τον «γλυκό» και απαλό τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα αρώματα.

Παράλληλα, όμως, σημαντικές είναι και οι διαφορές σε γευστικό επίπεδο. Ο κανόνας του Νέου Κόσμου θέλει γλυκύτητα στο στόμα, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα. Οι τανίνες «κυλάνε» χωρίς να ενοχλούν και ο όγκος του κρασιού ενίοτε δυσκολεύει τη συνεργασία τους με το φαγητό, ιδιαίτερα αν αυτό είναι πλούσιο γευστικά – κάτι που δεν συμβαίνει γενικά με τα πιο «κομψά» κρασιά της Ευρώπης.

Γευστικοί συνδυασμοί

Το Merlot έχει ένα ακόμα αξιοζήλευτο χαρακτηριστικό: τα κρασιά του ταιριάζουν με μια πολύ μεγάλη γκάμα φαγητών. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα – και ταυτόχρονα παράβαση κάθε κλασικού κανόνα – θα ήταν ένα μαλακό και φρουτώδες Merlot να συνοδεύει ελαφρώς γλυκόξινα πιάτα κρέατος της ασιατικής κουζίνας. Πιο συμβατικά ωστόσο, ένα Merlot ταιριάζει άριστα με οποιοδήποτε σχεδόν πιάτο αρνιού και με μερικά κομμάτια βοδινού (ιδίως φιλέτο και κόντρα).

Το κατσικάκι γάλακτος, επίσης, πολύ πιο απαλό από το αρνί και ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα, δημιουργεί θαυμάσιους συνδυασμούς με το Merlot. Ένας ακόμα εξαίρετος συνδυασμός είναι αυτός με κρέας με μελιτζάνες, αφού η γλυκιά απαλότητα της μελιτζάνας δημιουργεί τη γέφυρα επικοινωνίας με τη «γλύκα» των γευστικών χαρακτηριστικών του κρασιού.

Το Merlot είναι επίσης στυλοβάτης της απόλαυσης πολλών πιάτων με μανιτάρια και ο εξ ορισμού επιβεβλημένος συνοδός σκέτων μανιταριών στη σχάρα ή μαγειρεμένων με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι θαύματα μπορεί να κάνει δίπλα σ’ ένα κουνέλι ή χοιρινό με δαμάσκηνα. Όμως η λίστα δεν τελειώνει εδώ: συνεχίζεται με πάπια μαγειρευτή και φτερωτό κυνήγι.

Για όλους αυτούς του λόγους λέγεται ότι το Merlot μπορεί να είναι η ποικιλία σταφυλιού και ο τύπος κρασιού του μέλλοντος.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Ισοπεδώνοντας» ένα γκουρμέ φαγητό, δια χειρός Νίκου και Θωμά Γιαννηκώτσιου

1950: Η εμφιάλωση της Coca-Cola στην Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Εφοδιαστική Αλυσίδα (Supply Chain)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!