Παρουσίαση Φιλοξενία

Μαυρόσπηλιος : Το Σπήλαιο με τους σταλακτίτες στη Ξυλοφάγου (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Η ομορφιά της φύσης κρυμμένη στο σκοτάδι, μια υπόγεια μαγεία, το άγνωστο που περιμένει να το εξερευνήσεις, να το γνωρίσεις, να το αγαπήσεις. Κάθε σπήλαιο αποτελεί ένα μικρό θαύμα της φύσης. Αυτό που καθορίζει την ομορφιά του δεν είναι το μέγεθος αλλά ο εσωτερικός του διάκοσμος, η πολυμορφικότητά του και η ιστορία που κρύβει.

Το Μαύρο Σπήλαιο, ή Μαύρος Σπήλιος όπως συνηθίζεται να αποκαλείται βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της ακτογραμμής της Ξυλοφάγου, στο Ακρωτήριο Πύλα. Η είσοδος του βρίσκεται σε απόκρημνη περιοχή, 3 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Είναι το μόνο γνωστό υποθαλάσσιο σπήλαιο στην περιοχή στο οποίο υπάρχουν σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες (ασβεστολιθικές αποθέσεις). Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται με σκάφος.


Πρόκειται για ένα μικρό υποθαλάσσιο σπήλαιο και είναι το μόνο που είναι γνωστό στην περιοχή. Η είσοδος του, βρίσκεται 3 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια του νερού. Φτάνοντας κανείς στον προθάλαμο της εισόδου θα διαπίστωσει ότι οι εισόδοι που υπάρχουν είναι 3, η κεντρική, η αριστερή και η δεξιά, οι οποίες δεν ξεπερνούν το μήκος των 7 μέτρων, παρόλα αυτά οι δύτες μπαίνοντας ένας-ένας από όποια είσοδο θελήσουν θα καταλήξουν στον ίδιο θάλαμο αλλά σε διαφορετικό σημείο. 


Μπαίνοντας από την δεξιά είσοδο φτάνεις στο πιο ευρύχωρο σημείο του μαύρου σπηλαίου, το οποίο φωτίζετε λίγο από τις ακτίδες του ήλιου οι οποίες εισχωρούν από μια σχισμή στον θολό. Μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο, θα βρεθείς σε ένα λιγότερο φωτισμένο και ευρύχωρο σημείο του σπηλαίου το οποίο έχει άμεση σύνδεση με την δεξιά πλευρά. Και στις δυο περιπτώσεις, ο αναπνεύσιμος αέρας που υπάρχει μέσα στο σπήλαιο, σου δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσεις τον χώρο, τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες που ξεπροβάλουν μπροστά σου, χωρίς μάσκες οξυγόνου.


Μπαίνοντας από την αριστερή είσοδο και κάθ’ολη την πορεία σου μέχρι να φτάσεις στον θάλαμο, ο οποίος είναι πιο στενός και σκοτεινός, θα αντικρίσεις μέσα στο νερό σταλαγμίτες, πράγμα που φανερώνει ότι κάποτε το δάπεδο του σπηλαίου δεν καλυπτόταν εξολοκλήρου με νερό. 

https://www.facebook.com/theodoros.koulenti/videos/1462785110412164

  • Ευχαριστούμε τον Κύριο Αντώνη Μακρή για την παραχώρηση του Φωτογραφικού υλικού. Στην παρακάτω σελίδα θα βρείτε τις σχετικές παραπομπές του. Xylophagou: Our Village / Ξυλοφάγου: Το Χωριό μας https://www.facebook.com/XylophagouVillage/?hc_ref=ARS7S91gIpONeHZiCwJqsINmoWHy-yJ3zmOKAzYfcTkWWrlCHUhPgLNnIM1bxswzQyE 
  • Επίσης Φωτογραφικό υλικό από σελίδα https://www.facebook.com/Xylofagou-340545769332718/
  • Big Cyprus

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα πιο παλιά εστιατόρια του κόσμου – Εκεί που πήγε για φαγητό ο Ν. Βοναπάρτης, Μπετόβεν…(ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Θάνος Μιχαηλίδης: «Η μείωση της εποχικότητας στον τουρισμό μπορεί να επιτευχθεί»

Taste and Hospitality

Το «λεμεσιανό ανάκτορο» που η ανέγερση του διήρκεσε 15 χρόνια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!