Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Ιάκωβος Κλίπφελ: Ο οινοποιός που έφτιαξε με τον Κλάους την Μαυροδάφνη

Η Achaia Clauss κλείνει φέτος 160 χρόνια ζωής και ο Νίκος Καραπάνος, με αφορμή αυτήν την επέτειο, αναφέρεται με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο σε ξεχωριστά κεφάλαια της ιστορίας της. Ένα από αυτά αφορά και τον Ιάκωβο Κλίπφελ.

Ήταν ο πρώτος οινολόγος του Γουστάβου Κλάους και μαζί ξεκίνησαν για να δημιουργήσουν τη γλυκιά Μαυροδάφνη. που έφθασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ως γνωστόν, ο Κλάους ονόμασε έτσι το θρυλικό κρασί προς τιμήν της αγαπημένης του που λεγόταν Δάφνη.
O Ιάκωβος Κλίπφελ ήταν γόνος μιας παλιάς οικογένειας, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία ήταν φημισμένη για τα κρασιά της.

Η μεγάλη αυτή οικογένεια, μετά από τον Τριακονταετή πόλεμο (1618 – 1648), διασκορπίστηκε και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τη συναντούσαμε στη Βασιλεία της Ελβετίας, στην Αλσατία και στη Γερμανία.

Η Μαυροδάφνη ήταν αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του Κλάους και του Ιάκωβου Κλίπφελ, που ξεκίνησε ως Μαλβασία, απ;o το γνωστό κρασί της Μονεμβασίας, με τη γαλλική «Malvoisie» ή την γερμανική «Malvasier», ονομασία της.

Η καθιέρωση της Μαυροδάφνης συμπίπτει με την ίδρυση το 1873, της Ανώνυμης Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, αφού την ίδια χρονιά βραβεύτηκε στη Βιέννη.

Ο Κλίπφελ ήταν επίσης και τεχνικός διευθυντής της Οινοποιητικής Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, γεγονός το οποίο πληροφορούμαστε από την ιδιόχειρη επιστολή του στον Δημήτριο Μουλά, οινοπαραγωγό εκ Τριπόλεως, στις 16/28 Σεπτεμβρίου 1899.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Προκαταλήψεις με την κατανάλωση αλκοόλ ανά τον κόσμο

Taste and Hospitality

Η Heineken ανακοινώνει την παγκόσμια κυκλοφορία του Desperados Virgin 0,0%

Taste and Hospitality

Κυπριακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο : Ιστορία , Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας. Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!