Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Ιάκωβος Κλίπφελ: Ο οινοποιός που έφτιαξε με τον Κλάους την Μαυροδάφνη

Η Achaia Clauss κλείνει φέτος 160 χρόνια ζωής και ο Νίκος Καραπάνος, με αφορμή αυτήν την επέτειο, αναφέρεται με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο σε ξεχωριστά κεφάλαια της ιστορίας της. Ένα από αυτά αφορά και τον Ιάκωβο Κλίπφελ.

Ήταν ο πρώτος οινολόγος του Γουστάβου Κλάους και μαζί ξεκίνησαν για να δημιουργήσουν τη γλυκιά Μαυροδάφνη. που έφθασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ως γνωστόν, ο Κλάους ονόμασε έτσι το θρυλικό κρασί προς τιμήν της αγαπημένης του που λεγόταν Δάφνη.
O Ιάκωβος Κλίπφελ ήταν γόνος μιας παλιάς οικογένειας, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και η οποία ήταν φημισμένη για τα κρασιά της.

Η μεγάλη αυτή οικογένεια, μετά από τον Τριακονταετή πόλεμο (1618 – 1648), διασκορπίστηκε και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τη συναντούσαμε στη Βασιλεία της Ελβετίας, στην Αλσατία και στη Γερμανία.

Η Μαυροδάφνη ήταν αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών του Κλάους και του Ιάκωβου Κλίπφελ, που ξεκίνησε ως Μαλβασία, απ;o το γνωστό κρασί της Μονεμβασίας, με τη γαλλική «Malvoisie» ή την γερμανική «Malvasier», ονομασία της.

Η καθιέρωση της Μαυροδάφνης συμπίπτει με την ίδρυση το 1873, της Ανώνυμης Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, αφού την ίδια χρονιά βραβεύτηκε στη Βιέννη.

Ο Κλίπφελ ήταν επίσης και τεχνικός διευθυντής της Οινοποιητικής Εταιρίας ΑΧΑΙΑ, γεγονός το οποίο πληροφορούμαστε από την ιδιόχειρη επιστολή του στον Δημήτριο Μουλά, οινοπαραγωγό εκ Τριπόλεως, στις 16/28 Σεπτεμβρίου 1899.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα καλύτερα και πιο ευωδιαστά καλοκαιρινά βότανα

Taste and Hospitality

Η Λούντζα και το Λουκάνικο Πιτσιλιάς…έχουν επιτέλους μητρώο!

Taste and Hospitality

Τι είναι η ξηρή ωρίμανση – Dry aging?

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!