Παρουσίαση Φιλοξενία

National Geographic: Η γη «λιώνει» και αυτές οι πόλεις και χωριά της Κύπρου θα χαθούν (ΧΑΡΤΕΣ)

Oι μεγάλοι παγετώνες της Ανταρκτικής και της Γριλανδίας λιώνουν σήμερα με ρυθμούς που συμβαδίζουν με τις προβλέψεις του χειρότερου σεναρίου για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με σοβαρές συνέπειες για τις παράκτιες κοινότητες, αλλά και για την αξιοπιστία των κλιματικών μοντέλων.

Αιτία είναι η κλιματική αλλαγή που ωθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ολοένα και πιο ψηλά. Συνολικά, περίπου 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν λιώσει μακριά από θαλάσσια παγόβουνα, παγετώνες κ.α από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ετησίως, ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι είναι τώρα περίπου 57% ταχύτερος από ό, τι πριν από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσίευσαν επιστήμονες, σήμερα στο περιοδικό The Cryosphere.

Ό,τι είναι κάτω των 65μ. βυθίζεται

Οι εξαιρετικά αυξημένες εκπομπές αερίων έφεραν τα πάνω κάτω στις θερμοκρασίες. Η άνοδος των θερμοκρασιών έφερε τους παρατεταμένους καύσωνες. Αυτοί έλιωσαν και λιώνουν τους πάγους των πόλων. Οι ειδικοί λένε ότι η θερμική αυτή αναστάτωση δεν έχει τέλος και τα επόμενα καλοκαίρια θα είναι ακόμη χειρότερα.

Το λιώσιμο των πάγων είναι γεγονός και εκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν στη θάλασσα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον πλανήτη. Αλήθεια, αναρωτηθήκαμε ποτέ τι θα γινόταν η Κύπρος σε περίπτωση που οι πάγοι έλιωναν εξολοκλήρου; Κάποιοι άλλοι προβληματίστηκαν και, αξιοποιώντας ερευνητικά στοιχεία, μεταξύ άλλων και αυτά που δημοσίευσε το National Geographic, έδωσαν στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη της Κύπρου (ή των Κύπριων νήσων).

What Would Happen If All the Ice on Earth Melted Overnight

Η επιφάνειά της γης καλύπτεται από πάγο πάχους περίπου δύο χιλιομέτρων! Η Κύπρος έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν έλιωναν όλοι οι πάγοι του πλανήτη, η Κύπρος θα έχανε το 22% των εδαφών της, έχοντας πλέον μια έκταση 7.211 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Όλες οι μεγάλες πόλεις του νησιού και σχεδόν ολόκληρη η ακτογραμμή θα βρίσκονταν κάτω από το νερό.

Η Κύπρος, όπως δείχνουν οι χάρτες που δημιούργησαν μετά από έρευνα που έκαναν οι τοπογράφοι και ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας Big Cyprus (www.bigcyprus.com), χάνει περιμετρικά και όχι μόνο, σημαντικά κομμάτια γης, ενώ κάποια άλλα που βρίσκονται κάτω από 65 μέτρα βυθίζονται και την χωρίζουν στα τρία μέρη.

Η στάθμη της θάλασσας, σύμφωνα με την έρευνα, σε περίπτωση που όλοι οι πάγοι του κόσμου λιώσουν, θα ανέβει κατά 65 ολόκληρα μέτρα. Πολλές χώρες θα εξαφανιστούν από τον χάρτη. Πρώτα απ’ όλα τα εξωτικά νησιά Μαλδίβες, οι οποίες ήδη έχασαν κάποια μικρά νησάκια και άλλα τείνουν να εξαφανιστούν. Ακολουθεί η Δανία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Λετονία, ενώ κάτω από το νερό θα βρεθεί το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι, η Ουάσιγκτον, η Βαγδάτη, η Σιγκαπούρη και το Τόκιο!

Πόλεις και χωριά που κινδυνεύουν

«Σίγουρα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιο πρόβλημα, ειδικά αν έλιωναν όλοι οι πάγοι στη Γροιλανδία. Οι πρώτες περιοχές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο είναι αυτές οι οποίες έχουν γίνει με επίχωση, είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια στη Σημερινή, ο κ.Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. «Δηλαδή σκεφτείτε πού έχουμε αλυκές και λίμνες στην Κύπρο. Για παράδειγμα στο Ακρωτήρι ή στην Αλυκή στη Λάρνακα. Αυτές κινδυνεύουν πρώτες. Στο Ακρωτήρι παλιά υπήρχε μόνο η παραλία και ένα νησάκι στο βάθος, που σιγά σιγά έκλεισε». Το κεντρικό, το δυτικό και το βόρειο τμήμα του νησιού θα σωζόταν, ενώ η Λεμεσός, η Πάφος, η Πόλη Χρυσοχούς, η Αμμόχωστος, η Μόρφου, η Λάρνακα και η Κερύνεια θα έμεναν μόνο ως ιστορικές αναφορές. Το άλλο μέρος του νησιού θα το αποτελούσε η χερσόνησος της Καρπασίας, χωρίς όμως το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το τελευταίο μέρος του νησιού θα ήταν το Παραλίμνι, η Δερύνεια, η Σωτήρα και το Φρέναρος».

Είναι δεδομένο ότι η Κύπρος ως νησί θα επηρεαστεί σίγουρα από το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Συγκεκριμένα εάν λιώσουν οι πάγοι η έκταση της Κύπρου θα μειωθεί κατά 22%. Η ακτογραμμή του νησιού θα ανήκει πλέον στο παρελθόν, με την Αμμόχωστο να χάνει την περισσότερη έκταση.

Μόνο η πρωτεύουσα Λευκωσία θα καταφέρει -ίσως- να σωθεί, επειδή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού.

Τι θα γίνει μετά τη μείωση των εδαφών του νησιού;

Το νησί θα χωριστεί σε 3 μικρότερα τμήματα-νησιά. Το μεγαλύτερο τμήμα (6,931 km²) θα αποτελείται από το κεντρικό, το βόρειο και το δυτικό κομμάτι του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της Λευκωσίας.

Η χερσόνησος της Καρπασίας μέχρι την άκρη του νησιού που είναι το ακρωτήρι του Απ. Ανδρέα θα αποτελεί το δεύτερο τμήμα (217 km²), ενώ το μικρότερο τμήμα (63 km²) θα περιλαμβάνει μέρος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου με το Παραλίμνι, τη Δερύνεια, τη Σωτήρα και το Φρέναρος να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.

Εύλογα θα διερωτηθεί κάποιος, γιατί αφού αυτές οι περιοχές βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, τελικά θα καταφέρουν να μείνουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Η απάντηση είναι ότι αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε υψόμετρο υψηλότερο των 65 μέτρων, όπου θα φτάσει η στάθμη του νερού.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Επιχείρηση» βουτιάς στη θάλασσα από βράχο του Cape Greco (ΦΩΤΟΣ)

Ορέστης Μακρής: Ο «μπεκρής» που δεν έπινε γουλιά αλκοόλ

Ο μικρότερος «εκκεντρικός» αμπελώνας του κόσμου σε ταράτσα την Βόρεια Ιταλία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!