Εφοδιαστική Αλυσίδα Πρόσωπα

Χρήστος Βασιλειάδης: Τόσες «Εκφράσεις» σε ένα ποτήρι κρασί…

Είναι το όνειρο του κάθε οινοποιού: Nα δημιουργήσει μεγάλα κρασιά που θα εκφράζουν τις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής του σε μεγάλες διαδρομές. Αυτοί γνωρίζουν τη δύναμη τους, τον ευρηματικό τρόπο που βρίσκονται στα βαρέλια, στο κελάρι και πώς τα κρασιά από μια αριστουργηματική διαδικασία θα βρεθούν στο ποτήρι μας. Η εμφάνιση στο προσκήνιο διαφόρων, μικρότερων και μη, οινοβιομηχανιών αποτελεί για μας άλλη μια πρόκληση να τα γνωρίσουμε, αφού  ανέκαθεν στη χώρα μας υπήρχε η έντονη οινοποιητική δραστηριότητα, που πάντα καταλήγει να αναδεικνύει την ιστορική μας κληρονομιά. Ο Χρήστος Βασιλειάδης είναι ο ιδιοκτήτης του Οινοποιείου «Εκφράσεις» στα Χανδριά της επαρχίας Λεμεσού. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ίδρυσε το οινοποιείο το 2013, χρονιά κατά την οποία άρχισε να δραστηριοποιείται οινοποιητικά. Πέρα από τις οινοποιητικές δραστηριότητες, εγκατέστησε και αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή του όρους  Μαδαρή, των οποίων έχει την ευθύνη καλλιέργειας και από τους οποίους προέρχεται το σύνολο των σταφυλιών για τη παραγωγή των κρασιών του οινοποιείου.

Φιλοσοφία του Χρήστου είναι η εκμετάλλευση των ιδιαιτεροτήτων της τοποθεσίας όπου βρίσκονται τα αμπέλια στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου να αποδώσει κρασιά με έντονα τα στοιχεία του terroir. Πέραν αυτού, επιδιώκει τα κρασιά του να χαρακτηρίζονται από λεπτότητα, φινέτσα και ισορροπία, πράγμα που επιτυγχάνει μέσω της γνώσης, της ιδιαίτερης επιμέλειας και της υπομονής που επιδεικνύει σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Δημιουργεί κρασιά που βασίζονται σε κλασικές πρακτικές, προκειμένου να αντλεί την αίγλη της παράδοσης, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα μοντέρνα στοιχεία της τέχνης της οινοποίησης και της αμπελουργίας για να εναρμονίζει έτσι το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Χωρίς περιστροφές αυτό το παιδί με έχει κερδίσει από το πρώτο λεπτό που μιλήσαμε: Ευγένεια, γνώσεις, πάθος, δουλειά πολύ δουλειά…και μετά ένα ποτήρι κρασί: «Σε ένα μικρό μπουκάλι βρήκε τρόπο να χωρέσει ολόκληρη η φιλοσοφία μας. Μια φιλοσοφία που υπαγορεύει την παραγωγή κρασιών που έχουν σκοπό ύπαρξης πέρα από τον προφανή. Terroir, κουλτούρα, καινοτομία έμπνευση, φαντασία, τέχνη και επιστήμη. Τόσα και άλλα τόσα συγχωνεύονται σε μόλις 187mL…» και είναι τόσο αλήθεια…που με έχει κερδίσει από την μυρωδιά και την πρώτη γουλιά.

Μπορεί να είναι εικόνα ποτό

Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας;

Το αμπέλι αρχικά και στην συνέχεια το κρασί υπήρξε πάντα ψηλά στην υπόληψη μου από τα νεανικά μου χρόνια. Αφορμή αποτέλεσε θεωρώ η συχνή επαφή μου με την αμπελουργική περιοχή που δραστηριοποιούμε σήμερα και συγκεκριμένα με την περιοχή της Μαδαρής όπου βρίσκεται το χωριό Χανδριά από όπου και κατάγεται ο πατέρας μου.

Πώς προέκυψε η αγάπη σας για το κρασί;

Τα κυπριακά κρασιά έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι προέρχονται από αμπελώνες οι οποίοι είναι στην πλειονότητα τους μεγάλης ηλικίας και ξερικοί. Το θερμό κλίμα δημιουργεί τις συνθήκες για μια αρωματική ωριμότητα εύκολα αναγνωρίσιμη και προσδίδει δομή στα κρασιά.

Βέβαια, υπάρχουν κάποια όρια στον ευεργετικό χαρακτήρα των συνθηκών αυτών που σε μικρά υψόμετρα συνήθως ξεπερνιούνται. Σε μεγάλα υψόμετρα στο νησί, πραγματικά οι προοπτικές για αναγνωρίσιμα και ξεχωριστά κρασιά είναι διάπλατα ανοιχτές.

Ποια η άποψη σας για τα κυπριακά κρασιά σε σχέση με άλλα Μεσογειακά;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ευδιάκριτη αναγνώριση από το κράτος και την ευρύτερη κοινωνίας, της δουλειάς που γίνεται στον κυπριακό αμπελώνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κλάδος να έχει αποκτήσει αίγλη, αναγνωσιμότητα και σταδιακά αυξανόμενη στήριξη και πίστη από τις κρατικές δομές αλλά και από το εγχώριο καταναλωτικό κοινό Αποτέλεσμα αυτής της πίστης αποτελούν οι προσπάθειες που γίνονται τόσο από το Υπουργείο Γεωργίας για στήριξη της παραγωγικής αλυσίδας αλλά και από τις προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για προβολή του κυπριακού οινικού προϊόντος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Υπάρχει πιστεύετε η στήριξη που θα έπρεπε στην «πραγματική» της διάσταση για την στήριξη των Κυπριακών οινοποίων;

Τα κρασιά του Οινοποιείου Εκφράσεις αντλούν το χαρακτήρα τους σαφέστατα από την περιοχή από όπου προέρχονται. Είναι άλλωστε βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας του οινοποιείου η παραγωγή κρασιών που να περικλείουν όλα τα στοιχεία του οικοσυστήματος μας. Τα κρασιά μας χαρακτηρίζονται από μια μοναδική αυθεντικότητα έκφρασης (άλλωστε η επωνυμία μας δεν έχει αυθαίρετο χαρακτήρα), από μια καθαρότητα και από μια κομψή ισορροπία που βρίσκει απήχηση στον συνδυασμό τους με τις σωστές γεύσεις και πιάτα που αντιπροσωπεύουν πολλές και διάφορες κουζίνες.

Madari Hills Collection Ευτοπία

Ο πολύπλοκος χαρακτήρας του κρασιού οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που συνδυάζονται σχεδόν άριστα για την παραγωγή του Madari Hills Collection Ευτοπία.Η καλλιέργεια των ποικιλιών Ξυνιστέρι, Ασύρτικό και Sauvignon Blanc στις δύσβατες και αφιλόξενες πλαγιές του όρους Μαδαρή αποτελεί σκέτη πρόκληση. Έχοντας επιλέξει τα πιο ανθεκτικά και συμπαγή αμπέλια των ποικιλιών αυτών εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο το ξεχωριστό μεσόκλιμα για να εξασφαλίζουμε καρπό άριστης ποιότητας και μεγάλης οινοποιητικής αξίας.

Ως κυριότεροι ποιοτικοί παράγοντες ξεχωρίζουν το υψόμετρο των αμπελώνων, οι χαμηλές παραγωγές καρπού ανά φυτό, οι κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες, οι εξαιρετικά αργές ωριμάνσεις και η πολυμορφία. Επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός λευκού κρασιού το οποίο να διακρίνεται για τον χαρακτήρα, το νεύρο και την πολυπλοκότητά του.

Ποικιλίες Οινοποιείου Εκφράσεις: Ξυνιστέρι, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc

Καθαρά και έντονα αρώματα αχλαδιού, εσπεριδοειδών και γιασεμιού ακολουθούμενα από γεύσεις πράσινου μήλου και πεπονιού. Γαργαλιστική οξύτητα, ορυκτότητα και μακρύ τελείωμα. Πολύπλοκος χαρακτήρας, ο οποίος προκύπτει από τη μερική ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια. Μια αποπλάνηση των αισθήσεων!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κουφέτα Αµυγδάλου Γεροσκήπου: Tεχνογνωσία από το 1895

Χαλίτζια Τηλλυρίας: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Η Heineken ανακοινώνει την παγκόσμια κυκλοφορία του Desperados Virgin 0,0%

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!