Νέα Νεα της Αγορας

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει επιλυθεί πλήρως το θέμα με τις ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία

Το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή και νωρίτερα θα πρέπει να έχει επιλυθεί πλήρως το θέμα με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία, ώστε να είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα φθάσουν στο νησί διαμηνύουν οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι ήδη οι ξένοι τουριστικοί εταίροι ζητούν διαβεβαιώσεις ότι τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα φτάσουν στο νησί, δεδομένου ότι και οι ίδιοι γνωρίζουν πως το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι πανευρωπαϊκό.

ΠΑΣΥΞΕ

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς από την Brief σε σχέση με την κοινή επιστολή ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε ότι ήδη γίνονται κάποιες ενέργειες ιδιαίτερα από την πλευρά της υπουργού Εργασίας για την εξεύρεση ντόπιου εργατικού δυναμικού που θα μπορούσε να εργοδοτηθεί στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε περίπτωση ωστόσο που δεν καλυφθούν οι ανάγκες θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες λύσεις, σημείωσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Δεδομένου του γεγονότος ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό είναι πανευρωπαϊκό, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι οι τουριστικοί εταίροι ζητούν να μάθουν κατά πόσο τα ξενοδοχεία στην Κύπρο θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες που θα φτάσουν στο νησί. Επομένως, τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, θα πρέπει το ζήτημα να επιλυθεί το συντομότερο για να μπορέσουμε να δώσουμε τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις στους εταίρους μας από το εξωτερικό.

Συναφώς, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού στην Brief ότι επιδιώκεται το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν πιο νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές και για το λόγο αυτό θα πρέπει και οι ξενοδόχοι να είναι με τη σειρά τους έτοιμοι νωρίτερα απ’ ότι συνήθως. Ο κ. Ρουσουνίδης διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, υπό την αίρεση ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Είναι ένας ακόμα λόγος να επιλύσουμε το ζήτημα όσο το δυνατό πιο σύντομα, σημείωσε.

Όσον αφορά στη συζήτηση των youth hostels στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι θα αναμένουμε να δούμε με ποια αφορμή γίνεται αυτή η συζήτηση και ποιος είναι ο στόχος και ακολούθως θα τοποθετηθούμε.

ΣΤΕΚ

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα με τη σειρά της κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε κυβερνητική απάντηση στο θέμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη σημείωσε στην Brief ότι δεν λάβαμε κάποια απάντηση η οποία να καθησυχάζει τις ανησυχίες ολόκληρου του ξενοδοχειακού κόσμου. Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι εξαιρετικά επείγον και πρέπει να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις άμεσα.

Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις χρειάζονται χρόνο για να προσελκύσουν εργαζόμενους από τρίτες χώρες, να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες και να τους εκπαιδεύσουν ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που διαχρονικά προσφέρουν. Θεωρούμε ότι μόνο με την εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες θα επιλυθεί το πρόβλημα καθώς οι προσπάθειες για προσέλκυση εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού ή από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια δεν είχαν αποτέλεσμα και ούτε θεωρούμε πως θα έχουν στο άμεσο μέλλον, για διάφορους λόγους τους οποίους αναλύσαμε πολλές φορές και εξηγήσαμε στους αρμόδιους. Οι ξενοδόχοι ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών για τη νέα τουριστική σεζόν και πρέπει να γνωρίζουν άμεσα τις δυνατότητες φιλοξενίας που θα έχουν. Χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να υποδεχθούν όλους τους τουρίστες το 2022 και οι προσδοκίες για ουσιαστική ανάκαμψη μετά από δύο χρόνια πανδημίας να πέσουν στο κενό.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του υφυπουργού Τουρισμού για άνοιγμα της τουριστικής σεζόν πιο νωρίς και κατά πόσο τα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα σε μια τέτοια εξέλιξη, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ τόνισε ότι διαχρονικά τα ξενοδοχεία μας είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν την όποια τουριστική κίνηση και το απέδειξαν κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όπου κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες διατήρησαν στα ίδια υψηλά επίπεδα τις υπηρεσίες τους. Αλλά, χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό πρακτικά είναι αδύνατο να το πράξουν. Γι’ αυτό και είναι κατεπείγον να επιλυθεί το πρόβλημα με τη μη εξεύρεση προσωπικού. Ας μην ξεχνάμε πως η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική για τους τουριστικούς προορισμούς κι αν είμαστε σε μειονεκτική θέση, σίγουρα θα καταγράψουμε σημαντικές απώλειες.

Όσον αφορά τέλος στο θέμα των youth hostels, σημείωσε ότι εφόσον θέλουμε να λειτουργήσουν τέτοιου είδους καταλύματα ασφαλώς και θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά με κανόνες και προδιαγραφές όπως λειτουργούν όλα τα τουριστικά καταλύματα στο νησί. Από την άλλη, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ως ΣΤΕΚ δεν θεωρούμε ότι αποτελεί προτεραιότητα η λειτουργία τέτοιου είδους καταλυμάτων, δεδομένου ότι επιδίωξη μας θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Άγγελος Αγγελοδήμου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα 6.000 ξενοδοχεία του γιόρτασε ο ‘Ομιλος InterContinental

Taste and Hospitality

Όλα και όλοι σπρώχνουν για «σκότωμα» την Ελ. Αμμόχωστο – Παραμένει η χαριστική βολή και ο ενταφιασμός

Βρετανοί στην Κύπρο δεν θέλουν τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!