Διοίκηση Τάσεις

Digital Nomads: Ο νέος τρόπος ζωής και εργασίας που έρχεται στην Κύπρο

Digital nomads ή  «ψηφιακός νομαδισμός», είναι τα άτομα τα οποία κάνουν τη ζωή τους με νομαδικό τρόπο ενώ ασχολούνται με την εργασία εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ψηφιακών τηλεπικοινωνιών. Αυτά τα άτομα έχουν στην πλειοψηφία τους ελάχιστα προσωπικά υλικά που τους δεσμεύουν και εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω τουριστικών ακίνητων ή ξενοδοχείων, καφετεριών, δημόσιων βιβλιοθηκών, ή ακόμη και οχημάτων αναψυχής, χρησιμοποιώντας Wi-Fi, smartphone ή κινητά σημεία πρόσβασης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι digital nomads υπάρχουν εδώ και χρόνια όμως η αύξηση τους είναι ραγδαία μετά την πανδημία του covid19. Ο κύριος λόγος για αυτή την αύξηση είναι οι μεγάλες εταιρείες που κατά την διάρκεια της πανδημίας, αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους ή υπολειτουργούσαν με βάση τα διατάγματα της χώρας τους και οδήγησαν πολλούς από τους υπαλλήλους τους σε εργασία από το σπίτι. Και όταν λέμε “εργασία από το σπίτι” δεν εννοούμε κυριολεκτικά “από το σπίτι” μόνο αλλά από οποιοδήποτε σημείο θέλουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι να βρίσκονται, όπως μια άλλη χώρα, ένα νησί, μια παραλία κτλ.

Digital nomadism: Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και εργασίας

Ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε προς το τέλος της πανδημίας, πολλές εταιρείες έχουν αντιληφθεί πως η εξ αποστάσεως εργασία αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη αφού συνεπάγεται με πιο λίγες θέσεις στα γραφεία τους, πιο μικρούς χώρους γραφείων και ότι άλλο κόστος αυτό μπορεί να επωμιζόταν η εταιρεία προ-πανδημίας. Με απλά λόγια με αφορμή την πανδημία οι εταιρείες εστίασαν στο αποτέλεσμα της εργασίας των υπαλλήλων ή συνεργατών τους παρά στο ωράριο 9πμ – 5μμ που ίσχυε στις πλείστες εταιρείες μέχρι προ-πανδημίας.

 Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb Brian Chefsky, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο μέσω του twitter του, πως στοχεύει να ζήσει ως digital nomad στις ΗΠΑ το 2022 και να εργάζεται από ακίνητα της Airbnb σε όλες τις ΗΠΑ, επιστρέφοντας στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο κάθε δεκαπενθήμερο.  Όσο για το μέλλον της Airbnb «υπάρχει ένας νέος τύπος επαγγελματικών ταξιδιών που θα προκύψει… όπου οι άνθρωποι μπορεί να εργάζονται εξ αποστάσεως, αλλά κάθε τρίμηνο επιστρέφουν στα κεντρικά γραφεία τους», είπε. «Αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι που παίρνουν ένα αεροπλάνο για μια συνάντηση… μάλλον έχουν εξαφανιστεί για πάντα»

Η Κύπρος μπαίνει δυναμικά στην αγορά αυτή και για να προσελκύσει τους digital nomads ανακοίνωσε πως ξεκίνησε το πρόγραμμα Digital Nomad Visa για κατοίκους τρίτων χωρών από τον Ιανουάριο 2022.  Οι αιτητές μπορεί να είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν πλέον να λάβουν άδεια διαμονής στην Κύπρου για ένα έτος με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.  Για να εγκριθεί η Digital Nomad Visa με βάση το πρόγραμμα που προσφέρει η χώρα μας, πρέπει ο αιτητής να κερδίζει τουλάχιστον €3.500 το μήνα, να έχει ιατρική ασφάλιση και να έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Επίσης θα πρέπει να αποδείξει το εισόδημα του/της με σύμβαση εργασίας ή άλλο σχετικό αποδεικτικό και τραπεζικό λογαριασμό. Το Κυπριακό πρόγραμμα επίσης προνοεί πως στην περίπτωση ύπαρξης μελών της οικογένειας τους, το ποσό του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 20% εάν υπάρχει σύζυγος και κατά 15% για κάθε τέκνο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει να εντάξει την Κύπρο στον χάρτη των χωρών που επιλέγουν οι digital nomads καθώς τα θετικά που παρέχει η χώρα μας για αυτούς είναι πολλά: μοναδικές εμπειρίες, ζεστό κλίμα, ποιότητα φαγητού και σχετικά χαμηλό κόστος ζωής σε σύγκριση με την χώρα τους.  Για τον τουρισμό της Κύπρου το πιο θετικό στοιχείο είναι ότι αυτό το εναλλακτικό είδος “τουρισμού”, είναι πιο ποιοτικό και πιο σταθερό. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως οι digital nomads δεν είναι οι παραδοσιακοί τουρίστες όπως έχουμε συνηθίσει αλλά ένα μακροπρόθεσμο είδος “τουρίστα” και μια επένδυση για την Κύπρου όπου θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό.

Άρθρο του Γιώργου Τσόκκου / Managing Partner G.T.Z. Truly Cyprus Ltd

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

 Η  εταιρεία G.T.Z. Truly Cyprus Ltd διαχειρίζεται τουριστικά ακίνητα στην Λεμεσό, Τρόοδος, Λάρνακα, Αγία Νάπα και Πρωτάρα.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έρευνα: Σε παραισθησιογόνα μανιτάρια ζούσαν τα στρουμφάκια…και τα άλλα “παραμύθια”!

Taste and Hospitality

Η bartender Βάλια Μπέρδου και τα αγαπημένα της κοκτέιλ!(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Δέκα μαθήματα ζωής από έναν bartender παγκόσμιας κλάσης

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!