Άποψη Νεα της Αγορας

Χαμένοι στην μετάφραση την ώρα που ο πλανήτης μας βάζει γυαλιά!

Με αυτό που συναντούμε στους δρόμους με πινακίδες και αναφορές σε μνημεία  μας χαρίζει επάξια ότι μια θέση στην λίστα των λαών του κουτουρού. Προσπαθούμε να στήσουμε σωστά το τουριστικό προϊόν και αντί αυτού κάποιοι φροντίζουν να βάζουν φρένο στην ελληνική ταυτότητα μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οκ, μπορώ να καταλάβω (αν και δεν μεταξύ μας το θεωρώ κάπως επιπόλαιο και ασαφές) την ώρα που  κάνουμε σχόλια ή αναρτήσεις στα social να το «παίζουμε» αγγλομαθείς (;) με τα greek English που προσωπικά με προσβάλει αφού με αυτό τον τρόπο παρακάμπτουμε την ελληνικότητα μας.  Μας λείπει η αυτοπεποίθηση; Είμαστε «τόσο κουρασμένοι» που βαριόμαστε να αλλάξουμε το πληκτρολόγιο και να εκφραστούμε με την απόλυτη ερωτική και αρμονική   γλώσσα; (Μην ανοίξουμε το κεφάλαιο Πυθαγόρας και τα όσα μας δίδαξε).

Τώρα θα μου πείτε ο καθένας μπορεί να γράφει όπως επιθυμεί και να επικοινωνεί όπως θέλει. Και συμφωνώ. Αυτό όμως που με ενοχλεί είναι οι δήθεν αγγλομαθείς που προτιμούν να εκφράζονται στα greek English την ώρα που  όταν υπάρχουν τόσο όμορφες αντίστοιχες ελληνικές λέξεις και εκφράσεις.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Οι «μόδα» αυτή έχει κατακτήσει Δήμους και μνημεία. Αυτό από μόνο του μας κάνει να να φαινόμαστε «φτωχοί». Ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ή να γράψουμε ελληνικά ή έχουμε μεγαλύτερο σεβασμό για τα αγγλικά;

Ας δούμε τα θαυμαστά έργα των Δήμων μέσα από ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ας δούμε πώς τιμούν την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό μέσα από έρευνα του κύριου Φοίβου Νικολαϊδη:

1. Το έμβλημα της 300ης σειράς των »βατραχιών» της Αμερικής (US NAVY SEALS), είναι, όπως βλέπετε στην εικόνα Ελληνικό

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Το έμβλημα της 300ης σειράς των »βατραχιών» της Αμερικής (US NAVY SEALS), είναι, όπως βλέπετε στην εικόνα Ελληνικό

2. Στο πανεπιστήμιο του Τέξας υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποφθεγματα του Δημόκριτου : »…. βούλεσθαι μᾶλλον μίαν εὑρεῖν αἰτιολογίαν ἢ τὴν Περσῶν οἱ βασιλείαν γενέσθαι…», (προτιμούσε να βρει μία ερμηνεία »για ένα φαινόμενο», παρά να γίνει δικό του το βασίλειο της Περσίας).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Στο πανεπιστήμιο του Τέξας υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα αποφθεγματα του Δημόκριτου : »…. βούλεσθαι μᾶλλον μίαν εὑρεῖν αἰτιολογίαν ἢ τὴν Περσῶν οἱ βασιλείαν γενέσθαι…», (προτιμούσε να βρει μία ερμηνεία »για ένα φαινόμενο», παρά να γίνει δικό του το βασίλειο της Περσίας).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Πανεπιστήμιο «Yale» στις ΗΠΑ. Φράση από την «Πολιτεία» του Πλάτωνος: «Λαμπάδια ἔχοντες διαδώσουσιν ἀλλήλοις» (Οι φέροντες τις δάδες τις μεταλαμπαδεύουν ο ένας στον άλλον).

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Ιαπωνία! – «Εφιλοσοφούμεν ελληνικώς». Η επιγραφή αυτή, δίκην επιτυμβίου στήλης, βρίσκεται στον τάφο του ιάπωνα καθηγητή και επιτίμου προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας» «Teruo Suzuki».

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έρχεται περίπτερο στην Πλατεία Ελευθερίας – Δώστε προσφορές

Taste and Hospitality

Δρόμος Δερύνειας – Σωτήρας: Έπεσαν οι υπογραφές

Taste and Hospitality

Το πάρε-δώσε για τις συνενώσεις δήμων: Πιέζουν για Αραδίππου και το Παφίτικο «ξεκαθάρισμα»

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!