Διοίκηση Πρόσωπα

Κάτια Γεωργιάδου – Μηχανικός αεροσκαφών: Οι δεξιότητες και η αξία δεν έχουν φύλο (ΦΩΤΟΣ)

Γεννημένη στη Λεμεσό το 1996.  Τελείωσε το Λανίτειο Λύκειο το 2014 και μέχρι τη χρονιά εκείνη, η σκέψη της ήταν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό και συγκεκριμένα με το μπαλέτο. Κι όμως η  Κάτια Γεωργιάδου κάνει την μεγάλη ανατροπή και η επαγγελματική της ζωή την παίρνει σε «μονοπάτια» που μάλλον ούτε η ίδια φανταζόταν ποτέ. Δεν ξέρω πραγματικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να είσαι μηχανικός Αεροσκαφών, αλλά αυτό που μπορώ να κατανοήσω είναι την μεγάλη ευθύνη που έχουν. Είναι αυτοί που  ασχολούνται με τον τακτικό έλεγχο, την επιδιόρθωση και τη συντήρηση των αεροσκαφών. Οι κυριότερες δραστηριότητές τους είναι η επιθεώρηση-συντήρηση του αεροσκάφους στην πίστα του αεροδρομίου και η περιοδική επιθεώρηση του αεροσκάφους στο υπόστεγο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας. Ο Μηχανικός Αεροσκαφών συνεργάζεται με το μηχανικό που είναι υπεύθυνος για τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους (avionics), συμμετέχει στο συνεργείο κινητήρων-παρελκομένων, όπου ελέγχει περιοδικά (time control) τους κινητήρες-υπομονάδες συστημάτων του αεροσκάφους.

Ο έλεγχος γίνεται πριν συμπληρωθεί συγκεκριμένος αριθμός ωρών πτήσης. Μετά την ολοκλήρωση κάθε επιθεώρησης ή επισκευής υπογράφει ο Μηχανικός Αεροσκαφών σε συγκεκριμένα έντυπα για την καταλληλόλητα του αεροσκάφους. Επάγγελμα χρήσιμο για ένα αλλά σπουδαίο πράγμα, την πτήση των αεροπλάνων γιατί χωρίς αυτό το επάγγελμα η πτήση και η κατασκευή αεροπλάνων θα ήταν αδύνατη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πως αποφάσισες να γίνεις Μηχανικός Αεροπλάνων;

Όταν στις παγκύπριες εξετάσεις πέρασα στην Τεχνολογία Αεροσκαφών, που ήταν η δεύτερη μου επιλογή, ενθουσιάστηκα και έφυγα για Ελλάδα, αρχικά στα ΤΕΙ Χαλκίδας και μετά στην σχολή της Olympic Airways.

 Πώς ένοιωσες τον πρώτο καιρό που έπιασες δουλειά;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λόγω του ότι η σχολή μου τα 2 τελευταία χρόνια των σπουδών ήταν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Aegean που με εργοδοτεί, ήμουν αρκετά εξοικειωμένη με το περιβάλλον.  Σίγουρα όμως, η πρώτη επαφή με την δουλειά με έκανε να νοιώσω ένα δέος μπροστά την ευθύνη μιας τέτοιας εργασίας.

Τι κάνει ακριβώς ένας μηχανικός αεροπλάνων;

Ένας μηχανικός αεροπλάνων ασχολείται με την συντήρηση και επισκευή οποιουδήποτε μέρους του αεροπλάνου: Από τα πιο απλά πράγματα όπως τα αξεσουάρ της καμπίνας μέχρι τον κινητήρα.

Έχεις νιώσει ποτέ μειονεκτικά επειδή είσαι γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα;

Δεν ένοιωσα ποτέ μειονεκτικά σαν γυναίκα στο επάγγελμα αυτό.  Ίσως επειδή και η Aegean σαν εταιρεία δεν δίνει σημασία στο φύλο των μηχανικών της αλλά στο πως εργάζονται και πως συνεργάζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.  Το ζητούμενο είναι να είσαι υπεύθυνος και τυπικός στη δουλειά σου αλλά και να εκπαιδεύεσαι συνέχεια στο αντικείμενο σου, ανεξαρτήτως φύλου.

Οι μηχανικοί του αεροπλάνου και οι αεροναυπηγοί μηχανικοί είναι το ίδιο;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η αεροναυπηγική μηχανική είναι κλάδος της μηχανολογίας που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την λειτουργεία ιπτάμενων οχημάτων.  Εμείς σαν μηχανικοί ασχολούμαστε περισσότερο με την συντήρηση και επισκευή των αεροπλάνων.

Το επάγγελμα του μηχανικού αεροσκαφών είναι πολύ ενδιαφέρον και προσελκύει τα άτομα που τους αρέσει να βρίσκονται σε επαφή με τα αεροπλάνα. Αυτό αισθάνεστε και εσείς;

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σίγουρα βρίσκω το επάγγελμα που επέλεξα πολύ ενδιαφέρον.  Ένας μηχανικός αεροσκαφών δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται και να μαθαίνει.

Ποια είναι η εξέλιξη ενός μηχανικού αεροπλάνων;

Είναι ένα επάγγελμα στο οποίο μπορείς να εξελιχθείς ανάλογα με τα προσόντα που θα αποχτήσεις, μέσα από συνεχή εκπαίδευση.  Δηλαδή ο κάθε μηχανικός έχει την δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών και να αναβαθμίσει την άδεια του, έτσι ώστε να πετύχει την επαγγελματική του ανέλιξη.  Μπορεί επίσης να επιδιώξει επιπλέον κατάρτηση και να γίνει ο ίδιος εκπαιδευτής μηχανικών αεροσκαφών.

Αγαπητή Νικολέτα με την αφορμή που μου δίνεις μέσα από τη συνομιλία μας θα μου επιτρέψεις να αναφέρω ότι προσωπική μου άποψη είναι πώς δεν υπάρχουν αντρικά και γυναικεία επαγγέλματα.  Ο κάθε άνθρωπος μπορεί, αν ο ίδιος το θελήσει, να κάνει το επάγγελμα που ονειρεύεται, ανεξαρτήτου φύλου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Σάββας Γιαννουδίου: Το όραμα και η δυναμική του «The steak house»

’70: Δικαστική απόφαση έδινε το δικαίωμα στην Ολυμπιακή του Ωνάση οι αεροσυνοδοί να χάσουν κιλά

Taste and Hospitality

Όταν η τέχνη συναντά τη γαστρονομία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!