Νέα Νεα της Αγορας

Oι πέντε αγορές που ανοίγουν τουριστικά προς Κύπρο

Οι οιωνοί από τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία είναι καλοί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας ότι οι χώρες αυτές συγκαταλέγονται στις αγορές που αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την κυπριακή τουριστική βιομηχανία φέτος, αντισταθμίζοντας κάποιες από τις απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο κ. Περδίος ταξίδεψε εκτάκτως στην Σουηδία και ακολούθως μετέβη για προγραμματισμένο ταξίδι στην Ελβετία, για συναντήσεις και επαφές με τουριστικούς φορείς.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από τη Ελβετία, ο κ. Περδίος είπε πως οι πέντε αγορές, δηλαδή Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία και η Ελβετία ήταν ούτως ή άλλως μέσα στους στόχους της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, αλλά και προκρίθηκαν και ως αντιστάθμισμα για μέρος από το χαμένο έδαφος λόγω της απώλειας των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Φαίνεται ότι από τις σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία ο οιωνοί είναι πάρα πολύ καλοί για φέτος.  Είναι μέσα στις αγορές που θα μας ενισχύσουν σημαντικά σε σύγκριση με πέρσι», είπε ο κ. Περδίος.

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, «ότι και η ζήτηση αλλά και το πρόγραμμα των οργανωτών ταξιδίων είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με πέρσι, σε επίπεδα που προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019 και υπό κάποιες προϋποθέσεις πιθανόν να ξεπεράσουν 2019».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, οι προϋποθέσεις συνδέονται με τις συζητήσεις που διεξάγει με τους οργανωτές το Υφυπουργείο για υλοποίηση έκτακτης συνδιαφήμισης, καθώς και με το ότι κάποιοι άλλοι προορισμοί όπως Κροατία και Βουλγαρία φαίνεται να έχουν σημαντική πτώση στη ζήτηση λόγω εγγύτητας με την πολεμική ζώνη.

«Άνοιξαν κάποια παραθυράκια προς εμάς μέσω οργανωτών ταξιδίων, οι οποίοι εξετάζουν κάποια αναπροσαρμογή των προγραμμάτων τους με τις χώρες αυτές και η Κύπρος φιγουράρει ως ένας από τους προορισμούς που ίσως καταφέρουν να προσελκύσουν την επιπρόσθετη τουριστική κίνηση», ανέφερε.

Λέγοντας ότι στη Σουηδία την περασμένη εβδομάδα η Κύπρος ήταν η Νο 1 σε κρατήσεις από όλους τους προορισμούς, ο κ. Περδίος πρόσθεσε ότι «αυτά ενισχύουν και κάποιες δικές μας μετρήσεις οι οποίες λένε ότι σε σχέση με τις πρώτες 2 εβδομάδες του πολέμου που οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο ήταν ελαφρώς μειωμένες αυτό έχει πλέον αντιστραφεί και απ’ όλες τις αγορές μας, πλην Ρωσίας κι Ουκρανίας, υπάρχει ξανά αύξηση στις αναζητήσεις για την Κύπρο».

«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η κλιμάκωση στην Ουκρανία και η αύξηση στις τιμές σε αγαθά και ναύλα φαίνεται να μην είναι ο πρώτιστος παράγοντας για το αν κάποιος θα πάει διακοπές. Ο πρώτιστος παράγοντας για το ταξίδι είναι ότι ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υφυπουργός Τουρισμού, είπε ότι ο αριθμός των πτήσεων από τις χώρες αυτές υπερκαλύπτει τις αντίστοιχες πτήσεις του 2019.

Όπως είπε, για παράδειγμα η Finnair έχει βάλει πτήσεις από το Ελσίνκι, ενώ η τελευταία φορά που η εταιρεία αυτή είχε πτήσεις με την Κύπρο ήταν πριν 5 χρόνια. Συμπλήρωσε ότι η Norwegian έχει απευθείας πτήσεις από όλες τις πρωτεύουσες των σκανδιναβικών χωρών προς την Κύπρο.

Παράλληλα, όπως είπε, η Eurowings έχει απευθείας πτήσεις από Στοκχόλμη στην Κύπρο για πρώτη φορά, ενώ για πρώτη φορά, επίσης, έχουμε ναυλωμένες πτήσεις από τη Βέρνη της Ελβετίας.  Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, οι πτήσεις αυτές θα διενεργούνται μεταξύ δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, αναλόγως της εταιρείας.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις για το καλοκαίρι, ο κ. Περδίος είπε πως οι ενδείξεις είναι αυτές που αναφέραμε πριν λίγες εβδομάδες. «Παρόλη τη δυσκολία με την ουκρανική κρίση, είναι εφικτό να έχουμε αριθμούς όπως το 2021. Αυτό δείχνουν τα πράγματα τη δεδομένη στιγμή. Μιλούμε για μια σεζόν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2021», τόνισε.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, ο κ. Περδίος αναμένεται να επισκεφθεί στη συνέχεια την Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία.

Related posts

Δύο εκ. διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ στην Ελλάδα, επέλεξαν ξένοι τουρίστες

Taste and Hospitality

Jumbo: Νέα έκτακτη χρηματική διανομή των μετόχων του Ομίλου

Taste and Hospitality

ΟΣΙΚΑ: Δεν βοηθούν οι καιρικές συνθήκες τα κέντρα αναψυχής

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!