Διοίκηση Τάσεις

Κάλπικη ιστορία: Οι παράδες και η Μαρία από τη Λεμεσό που κόσμησε την κυπριακή λίρα (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟΣ)

Η κυπριακή λίρα αρχικά χωρίστηκε σε 20 σελίνια όπως χωριζόταν και η βρετανική, αλλά το κάθε σελίνι σε 9 γρόσια παρέχοντας έτσι μια σύνδεση με την τουρκική λίρα η οποία χρησιμοποιείτο στη χώρα μας μέχρι εκείνη τη στιγμή και χωριζόταν σε 100 γρόσια. Τέλος, το κάθε γρόσι χωριζόταν σε 40 παράδες.

Το 1955 αποφασίστηκε η χρήση του μετρικού συστήματος στο νόμισμα της Κύπρου κι έτσι καταργήθηκαν τα σελίνια και τα γρόσια (οι παράδες είχαν πια χάσει την αξία τους) και η λίρα χωρίστηκε σε 1000 μιλς. Τότε ο κόσμος ονόμασε το κέρμα των 5 μιλς γρόσι και το κέρμα των 50 μιλς σελίνι.

Το 1983 αποφασίστηκε η λίρα να χωριστεί σε 100 σεντ αφού το 1 μιλς είχε πια ασήμαντη αξία. Το μικρότερο κέρμα σε χρήση τότε ήταν εκείνο των 5 μιλς που αντικαταστάθηκε με κέρμα του ½ σεντ το οποίο και σύντομα καταργήθηκε. Τα κέρματα που οι αξίες τους αναγράφονται σε μιλς δε μπορούν πια να χρησιμοποιούνται στην αγορά.

Η είσοδος του κυπριακού νομίσματος στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ της Ευρωζώνης έγινε στις 2 Μαΐου 2005 με κεντρική τιμή C£0.585274 ±15% ανά ευρώ. Αργότερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε η αντικατάσταση με το ευρώ να γίνει την 1 Ιανουαρίου 2008. Η αντικατάσταση έγινε με ισοτιμία 0.585274 λίρες ανά ευρώ.

Η Λεμεσιανή που κόσμησε την κυπριακή λίρα

Το 1862, η μοναχοκόρη της εύπορης και ευυπόληπτης οικογένειας Χ’ Στεφανή στη Λεμεσό, κάθισε σε μία καρέκλα μαζί με το γιο της. Απέναντί της βρισκόταν ο ιερομόναχος Διονύσιος Χριστίδης. Ήταν η στιγμή που ο ζωγράφος του Άγιου Όρους εγκλώβισε την μορφή της Μαρίας Συμεωνίδου η οποία πέρασε στην αιωνιότητα όχι μόνο μέσω του πίνακα αλλά μέσω της κυπριακής λίρας, σύμφωνα με την mixanitouxronou.com.cy.

 Η αρχοντική Μαρία Γεννημένη γύρω στον 19ο αιώνα, η Μαρία Παπαχαραλάμπους Συμεωνίδου, γεννήθηκε στο σπίτι του Χ’Στεφανή.  Έχασε τη μητέρα της σε νεαρή ηλικία και ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε. Όμως η κακομεταχείριση που βίωνε από την μητριά της, την ώθησε να ζήσει με την γιαγιά της. Γνώρισε και παντρεύτηκε τον Θεμιστοκλή Συμεωνίδη και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Το 1862, η όμορφη κοπέλα κοίταζε με αυστηρό ύφος τον ζωγράφο Διονύσιο Χρηστίδη. Στην αγκαλιά της κρατούσε το γιο της Κωνσταντίνο, ο οποίος πέθανε σε νεαρή ηλικία, και η ενδυμασία της (μεταξωτό πουκάμισο και μεταξωτή φούστα δείγμα) είναι κλασικό Κύπριας αστής του 19ου αιώνα.

Ο αγιορείτης μοναχός  Ο ιερομόναχος Διονύσιος Χρηστίδης που εγκλώβισε στον καμβά το πρόσωπό της, γεννήθηκε το 1830 στην ενορία Αγίου Κασσιανού στην επαρχία Λευκωσίας. Αν και δεν είναι πολλά στοιχεία γνωστά για τη ζωή του, γνωρίζουμε πως το 1860 βρέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, όπου υπηρετούσε ως αρχιδιάκονος κοντά στο Μητροπολίτη Κιτίου Μελέτιο Μοδινό. Θεωρείται ως ο θεμελιωτής του κυπριακού Κοινοβιακού μοναχισμού. Ο μοναχός Διονύσιος, ζωγράφισε ακόμα ένα πορτρέτο για την οικογένεια με τον Θεμιστοκλή Συμεωνίδη που είχε τον τίτλο «Προύχοντας». Τους πίνακές του πωλούσε προς μία λίρα τον ένα, για να μαζέψει λεφτά και να επιστρέψει στο Άγιο Όρος.

Ο πίνακας κοσμούσε για πολλά χρόνια το σπίτι της οικογένειας Γαβαλά στη Λεμεσό, στην οδό Κιτίου Κυπριανού. Ο πίνακας δόθηκε στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Λεμεσού και έκτοτε κοσμεί το δωμάτιο με τα πορτρέτα. Αν και είναι άγνωστο για το πότε δόθηκε η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το πρόσωπο της Μαρίας στο κυπριακό χαρτονόμισμα, η πιο πιθανή ερμηνεία δίδεται από τον Μίμη Σοφοκλέoυς που θεωρεί πως πως η πρόταση για την αξιοποίηση του πίνακα έγινε από τον Αδαμάντιο Διαμαντή, όταν διηύθυνε το λαογραφικό μουσείο [μετέπειτα Μουσείο Λαϊκής Τέχνης], στη συλλογή του οποίου είχε περάσει η στολή που φορούσε η Μαρία Συμεωνίδου.

Πόσα δίναμε για ένα σουβλάκι και μια μπύρα

  • Ένα απλό ποτό σε κάποιο μπαρ ή club, πριν από το ευρώ, κόστιζε περίπου 3,00 με 3,50 λίρες (5,98 ευρώ), ενώ σήμερα ένα απλό ποτό κοστίζει γύρω στα 6,00 με 7.00 ευρώ (4,00 λίρες). Ένα μπουκάλι παγωμένης μπύρας, πριν από το ευρώ στοίχιζε 1,50 λίρα (2,56 ευρώ), και σήμερα ένα απλό μπουκάλι μπίρας ξεκινά από τα 3,00 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 5,00 ευρώ (2,90 λίρες),σύμφωνα με έρευνα της city το 2017.
  •  Ένα μικρό μπουκαλάκι νερό από το περίπτερο, πριν από το ευρώ, κόστιζε περίπου 0,25 σεντ/λίρα (0,42 σεντ/ευρώ), ενώ σήμερα ξεκινούν από τα 0,50 σεντ/ευρώ (0,29 σνετ/λίρα).
  • Ο παραδοσιακός κυπριακός καφές, πριν από το ευρώ κόστιζε γύρω στα 0.30 σεντ της λίρας (0,51 σεντ του ευρώ), ενώ σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 0.90 σεντ και 1.00 ευρώ (0,58 σεντ).
  • Η αύξηση στο κόστος της πίτας με τα σουβλάκια, αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των Κυπρίων, αφού προ ευρώ την αγοράζαμε έναντι 1,50 με 2.00 λιρών (3.4 ευρώ), ενώ σήμερα οι περισσότεροι πωλούν τα σουβλάκια μεταξύ 5.50 – 6.00 ευρώ (3, 21 λίρες).

Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το 2017 ότι κάποιοι συμπατριώτες μας  έχουν στην κατοχή τους το κυπριακό νόμισμα που αντιστοιχούν σε 40 εκ. κυπριακές λίρες.


Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τι Σημαίνει να Είσαι Κύπριος…από την οπτική ματιά ενός Ελλαδίτη!

Αμμόχωστος: Η ταξιδιωτική βαλίτσα και η ιστορία που δεν θα μάθουμε ποτέ…(ΦΩΤΟ)

Όταν ο σεφ δεν είναι πια «ο Θεός»…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!