Νέα Νεα της Αγορας

“Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελπίδες, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να στηριχθούν”

«Γνωρίζω πως ακούγεται ψυχρό, αλλά επιχειρήσεις που δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να στηριχθούν», υποστηρίζει ο Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε το αποθεματικό στα δημόσια ταμεία.


Οι αυξημένες έκτακτες υποχρεώσεις του κράτους για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, σε συνδυασμό με τις μειωμένες εισπράξεις, δοκιμάζουν τα δημόσια ταμεία. Έχουμε τις απαραίτητες αντοχές για τη συνέχεια;


Κανένας δεν είναι σε θέση να απαντήσει αυτό το ερώτημα, γιατί κανένας δεν γνωρίζει ακόμη πως θα εξελιχθεί η πανδημία και ποιες ακριβώς θα είναι, όχι μόνο οι άμεσες, αλλά και οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Θα βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο φέτος ή το 2021; Θα μεταλλαχθεί ο ιός; Θα αλλάξουν οι συνήθειες των καταναλωτών ειδικότερα των τουριστών; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που υπάρχουν. Είναι γι’ αυτόν το λόγο που ως Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τονίσαμε από την πρώτη μέρα, ότι θα έπρεπε και πρέπει να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε το αποθεματικό στα δημόσια ταμεία. Ότι η οποιαδήποτε στήριξη θα πρέπει να δίνεται μόνο εκεί που είναι απόλυτα αναγκαίο και μόνο εκεί που θα υπάρξει αποτέλεσμα. Γνωρίζω πως ακούγεται ψυχρό, αλλά επιχειρήσεις που δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να στηριχθούν.


Η διατήρησή τους στον αναπνευστήρα, όχι μόνο θα αντλήσει από το αποθεματικό στερώντας το από αλλού που θα είχε θετικό αποτέλεσμα (είτε από υφιστάμενες είτε από δυνητικά νέες δραστηριότητες), αλλά θα έχει και μια επιπρόσθετη αρνητική επίπτωση που συνήθως αγνοείται. Εταιρείες που γνωρίζουν ότι δεν έχουν σημαντικά περιθώρια επιβίωσης, συχνά αντιδρούν μη ορθολογιστικά και είτε ρίχνουν τις τιμές τους ή εφαρμόζουν άλλες ανορθόδοξες πρακτικές πλήττοντας τους πιο υγιείς ανταγωνιστές τους, απειλώντας ακόμη και τη βιωσιμότητα τους. Δεν είναι θέμα ίσης μεταχείρισης ή δικαιοσύνης, δηλαδή επειδή έδωσα Χ στο Α θα πρέπει να δώσω και Χ στον Β. Είναι θέμα επιβίωσης. Μόνο κριτήριο είναι πως θα διατηρηθούν εν ζωή υπό άλλες συνθήκες βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Όσοι συμπολίτες μας θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, θα πρέπει να στηριχθούν από σχέδια κοινωνικής στήριξης και όχι με την μάταιη προσπάθεια διατήρησης του εν ζωή. Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να αξιολογηθεί εκ των προτέρων με βεβαιότητα ποιος είναι βιώσιμος και ποιος όχι και γι’ αυτό είναι δύσκολες οι αποφάσεις. Δυστυχώς αυτό είναι το περιβάλλον που ζούμε.

Η αποστολή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου
“Η δημόσια έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση με στόχο την αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος θα συνεπάγεται την λήψη κοινωνικά επώδυνων μέτρων, και τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα από μια καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση με αντικυκλική και μακροπροληπτική προσέγγιση. Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας η οποία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα πάνω στον οποίο μπορεί να κτιστεί και να ευημερήσει μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη οικονομία και οι πολίτες της”.

Ποιος είναι ο κ.Γεωργιάδης
Ο Πρ.Δημήτρης Γεωργιάδης είναι μέλος (Fellow) του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Εργάστηκε και εκπαιδεύτηκε για τρία χρόνια (1990 -1993) στον ελεγκτικό οίκο Moore Stephens Chartered Accountants στο Λονδίνο και στην συνέχεια στον ίδιο οίκο στην Λεμεσό (1993-1995). Στην συνέχεια (1995-1998) εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής – Εσωτερικός Ελεγκτής σε όμιλο κύπριου εφοπλιστή με γραφεία στην Κύπρο, Ελλάδα, Μονακό, Μανίλα, Μουμπάι (Βομβάη), Λονδίνο και Πειραιά. Την περίοδο 1998 – 2014 εργάστηκε στην θέση του Οικονομικού Διευθυντή /Αρθρογράφου / Αναλυτή/ Δημοσιογράφου στην ημερήσια εφημερίδα «Πολίτης» . Είναι ιδρυτικό μέλος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος». Έχει διοριστεί στη θέση του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, από τις 10/6/2014 για περίοδο έξι (6) ετών. Οι συνολικές ακαθάριστες ετήσιες απολαβές που θα λαμβάνει ανέρχονται στις 68.500 ευρώ.

Απόσπασμα συνέντευξης απο: cyprustimes/Άλλες πληροφορίες Τ@Η

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λ. Κωστρίκης: Να μας εξηγήσουν οι Τ/κ τη λογική των πτήσεων από την Τουρκία (BINTEO)

Taste and Hospitality

Παρουσίαστηκε η μελέτη για ανάπτυξη Τηλλυρίας και Πόλης Χρυσοχούς

Taste and Hospitality

1110 έλεγχοι: Πατέρας χτύπησε αστυνομικό – Aπό τη Λάρνακα στη Λεμεσό για μια χούβερ!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!