Γεύσεις Ποτά

Η χρησιμότητα του punt στις φιάλες κρασιού

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το “punt” (ή κλέφτης) είναι η εσοχή στο κάτω μέρος μερικών μπουκαλιών κρασιού. Οι εσοχές αυτές προήλθαν από μια μέθοδο διασφάλισης σταθερότητας και ενίσχυσης της δομικής ακεραιότητας των φουσκωμένων γυάλινων φιαλών, για κάποιες περιπτώσεις όπως οι φιάλες σαμπάνιας ή για μερικούς της συγκέντρωσης ιζημάτων αλλά και διατήρησης της ακριβούς ποσότητας κρασιού σε μια στάνταρ φιάλη(750ml), σε μια μεγαλύτερη του κανονικού φιάλη.

Αυτές τις μέρες, οι βελτιωμένες τεχνικές κατασκευής γυαλιού και μπουκαλιών έχουν κάνει τα punts περιττά σε αυτό το μέτωπο, αλλά παραμένουν σαν χαρακτηριστικό των περισσότερων μπουκαλιών κρασιού. Εξακολουθούν να είναι χρήσιμα για τη συλλογή ιζημάτων αλλά και ένα βαθύ punt, μπορεί να προσθέσει μέγεθος στα μπουκάλια για όσους θεωρούν ότι τα μεγάλα, βαριά μπουκάλια έχουν πρόσθετο κύρος.

Στο επίσημο wine service, οι φιάλες πρέπει με το ένα χέρι να πιάνει το κάτω μισό της φιάλης. Επίσης μην κρατάτε το μπουκάλι από το λαιμό ή τους ώμους κατά το σερβίρισμα. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν το punt ένα άνετο μέρος για να βάλουν τους αντίχειρές τους και να κρατήσουν ένα μπουκάλι κρασί σαν μια μπάλα μπόουλινγκ, αλλά αυτό δεν είναι καθολικά αποδεκτό μέρος του επίσημου wine service.

Μερικοί σομελιέ αγαπούν πολύ αυτήν την τεχνική και μπορεί να προσθέσει ταλέντο στην παρουσίαση εάν έχετε έναν ισχυρό αντίχειρα και μπορείτε να το κάνετε με απόλυτο έλεγχο. Αλλά πιστεύω ότι στα περισσότερα επίσημα settings, το κράτημα του μπουκαλιού από το punt, είναι περιφρονητικό και δεν αποτελεί μέρος της τυπικής εκπαίδευσης σομελιέ. Επίσης είναι γνωστό ότι δεν διαθέτουν και όλα τα μπουκάλια κρασιού αυτή την εσοχή. Εάν σερβίρετε κρασί σε ένα εστιατόριο, ζητήστε από έναν πιστοποιημένο σομελιέ οδηγίες για την προτιμώμενη τεχνική.

Ακόμα, να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του κρασιού και του μεγέθους της εσοχής και δεν ισχύει το «όσο μεγαλύτερο είναι τόσο καλύτερο», το οποίο αποτελεί απλώς έναν αστικό μύθο.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τεντούρα, το ξεχωριστό ηδύποτο της Πάτρας

Taste and Hospitality

Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ;

Taste and Hospitality

Μενού 4 πιάτων: Δείπνο για δύο στο σπίτι!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!