Πρόσωπα Φιλοξενία

Φρύνη Μιχαήλ η κυρία του ΚΟΤ για 14 χρόνια… Η «μετάλλαξη» σε Υφ.Τουρισμού

Η Φρύνη Μιχαήλ γεννήθηκε στη Λεμεσό όπου και τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Βιέννης. Παρακολούθησε διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα διεύθυνσης. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά και έχει ικανοποιητικές γνώσεις στα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Στη Βιέννη συνέχισε επίσης σπουδές στο πιάνο. Εργάστηκε στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, όπου υπηρέτησε στη θέση του Γενικού Διευθυντή από το 1990 μέχρι το 2004. 

Σε μια απο τις δηλώσεις της ξετυλίγοντας το κουβάρι της επαγγελματικής της πορείας θα πει:

Άνθρωποι του Τουρισμού: Φρύνη Μιχαήλ πρώην Γενική Διευθύντρια ΚΟΤ - Cyprus  Highlights

Ήμουν στον ΚΟΤ από την έναρξη του και Γενική Διευθύντρια για 14 χρόνια. Σπούδασα οικονομικά και διοίκηση.  Παρακολούθησα την πορεία του τουρισμού από την αρχή καθώς και την εξέλιξη του ΚΟΤ. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση σε μια χρονική στιγμή που η Κύπρος είχε μόλις ανακάμψει από τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και μπήκε στην ευθεία για μεγάλη ανάπτυξη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο της οικονομίας όσο και του τουρισμού ήταν πραγματικά απίστευτοι. Το αποκορύφωμα ήταν το 2001 όταν φτάσαμε το ρεκόρ των 2,5 εκ αφίξεων, γεγονός το οποίο επικαλούνται ακόμα οι παράγοντες του τουρισμού. Αυτό που ήταν απρόσμενο ήταν η ανθεκτικότητα του τουρισμού μας και η γρήγορη επανάκαμψη του ύστερα από τις δύο σοβαρές πολεμικές συρράξεις στο Ιράκ. Ο λόγος πιστεύω ήταν το καλό τουριστικό προϊόν που διαθέταμε στις κατάλληλες τιμές και η εσωτερική σταθερότητα της Κύπρου, παράλληλα με τα μέτρα στήριξης που έπαιρνε η Κυβέρνηση. Το 2001 συνέβησαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη που προκάλεσαν ένα διεθνές πάγωμα στον τουρισμό. Από το τέλος της δεκαετίας του 90 είχαν αρχίσει επίσης να διαφαίνονται πιο έντονα τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας μας τόσο από πλευράς τιμών όσο και ποιότητας και ποικιλίας προϊόντος και υπηρεσιών.

Μετά από την αποχώρηση της, ο ΚΟΤ επέλεξε να περιοριστεί στις δικές της αρμοδιότητες μόνο, χάνοντας  έτσι την ευκαιρία να είναι ο πρωταγωνιστής και η εθνική στρατηγική αναλήφθηκε από άλλους. Ένα σχέδιο που ξεκίνησε από δική της ιδέα και πρωτοβουλία ήταν το σχέδιο Αγροτουρισμού. = Στην Ευρώπη άρχιζε επίσης ο Αγροτουρισμός να αναπτύσσεται. Επί της δικής της διεύθυνσης εγκρίθηκε το σχέδιο του Αγροτουρισμού  και ιδρύθηκε η Εταιρεία Αγροτουρισμού στην οποία μέλη έγιναν οι ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων, η οποία υπάρχει ακόμη.H κ. Φρύνη Μιχαήλ σήμερα είναι Πρóεδρος του Κυπριακού Συνδέσµου Καταναλωτών.

Η “μετάλλαξη” του ΚΟΤ σε Υφ.Τουρισμού

Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρος | Υφυπουργείο Τουρισμού

Ο ΚΟΤ έγινε Υφυπουργείο Τουρισμού στις 2 Ιανουαρίου 2019. Η έδρα του βρίσκεται στην Αγλαντζιά με το νομοσχέδιο δεν προδιαγράφει οποιοδήποτε προσόν ή γνώση ή πείρα για το πρόσωπο που θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν καθορίζονται κριτήρια ούτε διαδικασίες. Καθορίζεται όμως ότι η αμοιβή, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα καθώς και άλλοι όροι και ωφελήματα θα είναι τα ίδια με αυτά των Υπουργών.

Παρά την οικονομική εξίσωση όμως του Υφυπουργού με τον Υπουργό, ο Υφυπουργός δεν δικαιούται να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε περίπτωση που παρίσταται σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου. Δηλαδή θα υποβάλλει προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά δεν θα συναποφασίζει.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ακάμας: Ερήμωση…και άνθρωποι σε μαρασμό

Taste and Hospitality

Le Café 1994 -2013: Η γεύση μιας άλλης κουλτούρας (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Δρόμοι που φτιάχτηκαν από καζάνια με μεροκάματο ένα σελίνι τη μέρα…(ΦΩΤΟΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!